Козунаци 2025/2026

• 47 389
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Аз вчера установих, че брашно, с което става перфектен хляб, не е сигурно, че ще направи хубав козунак.

Абсолютно е така и според мен. Преките ми наблюдения са, че козунакът иска задължително бяло брашно, с високо съдържание на протеин (12.0 и нагоре), докато хлябът става лесно с всякакво. Пицата също обича повече протеин, както и много фино смляно брашно. Баницата обратно - предпочита нисък протеин.

Скрит текст:
Козунак правим само с това брашно - https://shop.gladen.bg/product/mlivo-byalo-pshenichno-brashno-mnogo-silno-1-kg. Поръчваме 25кг чувал, че един пакет за никъде не стига, особено сега като наближава Великден. Пшеницата е българска, производителя е в Пазарджик, дистрибутора е пловдивска фирма.

Месим на ръка, печем във фурна.

# 526
  • Euskal Herria
Морена, на мен ми харесва брашното, което си показала.  С него правих не само козунак, но и други печива.

Въпреки че не е по темата - взехме си хлебопекарна, ползвах и нейните рецепти за хляб, и други - е, не и не. От замесването до опичането на хляба са точно три часа. Сменях различни брашна - все същия резултат. За мен това време е много, но няма нито една програма, която да е по-кратка.

# 527
Козунак с жилирани бонбони и орехови ядки, който правих вчера. Като за проба добре стана, но малко коричката е по-твърда. Все забравям да сложа купичка с вода във фурната.

# 528
Може като за начало хлебопекарната само да измеси тестото а козунака да си го оформиш и изпечеш в печка

Принципно така е по-добре,не само като за начало Wink
Това е оптималното, машината е колкото да не ти се изморяват ръцете и е малко по-малко цапане с нея, нищо повече.

На дамата която е стартирала вече козунак в машината, бих препоръчала да го провери дали е изпечен малко по-рано от края. Примерно на 40-45 минути печене да отвори и да провери с шиш дали е изпечен вътре. На повечето програми печенето е цял час, козунак може и да стане сух за толкова.

# 529
Започна да се пече преди около десетина минути и му остават 45 до края. Ще го проверя след малко.
мисля че стана малък като количество за тази хелбоперкарна и ще стане плосък Grinning

# 530
  • Варна
Mikkey, купувам суворовското брашно от Май маркет - Варна.
https://www.facebook.com/BrashnoSuvorovo/?ref=page_internal
Скрит текст:

Морена, миналата година взех от Екстрата на Евамел и беше жълта опаковка. Сега гледам, че имат и за баница и козунаци, но тази година няма да рискувам с него.
Ето ми поста от миналата година с мнението ми за Евамел Екстра:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1761665.msg49575556#msg49575556

Последна редакция: нд, 15 мар 2026, 15:39 от Nell999

# 531
  • Sofia
Ейй това Суворово и аз бих го пробвала за хляб. Simple Smile

# 532
  • In transit
Nell999, супер. Много благодаря, ще отскоча да взема едно за проба.

Вчера правих козунак само с брашното на Съединение с 10.6% протеин. (В момента е на промоция в Била) Експериментирах. Добре се получи, но лично на мен с повече протеин ми харесва повече. По нежни стават конците и по-въздушен самия козунак.

# 533
Аз съм много доволна от лидълското, тип 650. Получават ми се супер козунаците. Нямам в момента, иначе ми се меси/яде много козуначе. 😅

# 534
Брашно "Суворово " купувах по торби 5 кг, когато правех всеки ден хляб в хлебопекарната. С него месих първите си козунаци на ръка, после и в хлебопекарната. Добре се получаваха и хляба, и козунаците. После го изоставих, започнах да купувам на София мел за баница, за да правя козунак. Последните една - две години правя козунак с брашно тип 650 на Лидл. Вкъщи харесват козунаците, които правя. Аз искам да са с повече конци, но при печенето мисля, че допускам грешка (май ги препичам в желанието си да не останат сурови).

# 535
  • Буркина Фасо
Здравейте, и аз всяка година меся козунак Simple Smile
Кажете кое брашно препоръчвате ?
днес загледах брашната. брашна за пица и за баница на Софиямел са с най-много % белтъчини.
би трябвало да са най-подходящи за козунака.

Козунак с жилирани бонбони и орехови ядки, който правих вчера. Като за проба добре стана, но малко коричката е по-твърда. Все забравям да сложа купичка с вода във фурната.

бих намалил с поне 10 градуса  фурната.
не знам използваш ли мас като мазнина. тя ще омекоти коричката. а използването на напоени стафиди, мармелад ще придадат влажност отвътре.

Последна редакция: нд, 15 мар 2026, 16:14 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 536
  • In transit
Бонго, брашното за пица на София мел е много добро за козунаци. Пробвах го наскоро. А и няма аскорбинова киселина вътре, за разлика от другите брашна.

# 537
  • София
Morena, следях всички постове на Ваня Джорджевич с това брашно, докато го рекламираше - е то нямаше такива печива просто! Идеални й бяха всичките - от козунаци до питки, всичко.
Аз нямам възможност да го купя, но пък ги последвах преди малко във фейса, качват и рецепти за разни неща.
Може би ще тествам с италиански брашна 00 за пица тази година. Много са скъпи тук при мен, другият вариант са ми турски брашна.
Аз меся в планетарен, но оформям на ръка.

# 538
Не се получи това което трябва, но ще се изяде за разлика от хляба който ако не се получи просто трябва да го изхвърля.
Другият път ще пека във фурна само ще замеся в хлебопекарната.

# 539
бих намалил с поне 10 градуса  фурната.
не знам използваш ли мас като мазнина. тя ще омекоти коричката. а използването на напоени стафиди, мармелад ще придадат влажност отвътре.

[/quote]
Не, не ползвам нито мас, нито масло по ред причини. Аз обичам по-изпечени козунаци.

Общи условия

Активация на акаунт