Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза, тема 3

• 5 285
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Здравейте.
Забелязах гърбица точно до тила на сина ми-почти 16 годишен... Ние сме от Бургас,бихте ли ми препоръчали ортопед за първоначален преглед в града? Благодаря.
Колев,  Христов , за първоначално мнение, ако има нещо обезпокоително, тичайте в София.
Така следя сина ми доста често, че кака му е със сколиоза.

# 31
Здравейте!
Пиша тук с надеждата да ми препоръчате добър ортопед в гр. София, при който да заведа 11 год. ми син на преглед по ЗК. Причината е, че вече видимо стои много прегърбен. Миналата година го водих в Горна Баня, защото ми направи впечатление, че стъпва неравномерно с единия крак и обувките му се изтъркват неправилно. Доктора каза, че нищо му нямало - свода му бил правилно изграден. Това не ме успокои и направих консултация с рехабилитатор и кинезитерапевт, който заключи слабост в глезените. Даде му упражнения, които да прави вкъщи, но не мисля, че има подобрение. Отделно - сега вече видимо е страшно прегърбен. Разбрах, че има някакви лечебни гимнастики, които са по Здравната каса, но личната каза, първо да го заведа на ортопед и той ще назначи, ако има нужда.
Това е накратко. Моля за препоръки за ортопед, който наистина да си разбира от работата и няма да заключи че "нищо му няма".

# 32
  • Перник
Извинете, че не е точно по темата, но има общо. Има ли дете/възрастен  вече, на когото му е правена операция за изправяне на вдлъбнат гръден кош?

# 33
  • София
Здравейте! Имам и аз въпроси около сколиозата. Диагностицираха малкия син (малък, малък, след месец ще стане на 17) със сколиоза. S-образно гръбначно изкривяване. Голям ъгъл и в горната и в долната част. Бяхме на преглед при д-р Ели Иванова - много внимателен и симпатичен човек, без излишни драми и шикалкавене, хареса ми. Тя препоръча корсет, като съвсем честно каза, че не дава гаранция за успех предвид напредналата възраст на хлапето. Ще направим, ще носи, нямаме много голям избор, макар че цената е умопомрачителна за мен. Изпрати ни докторката при кинезитерапевт (Борислав Чонгов). Отидохме и там. Човекът внимателен, обяснява ясно, назначи комплекс от упражнения, които синока да прави в къщи. И сега две неща, които не са ми съвсем тамън: първо кинезитерапевта категорично заяви, че от плуване нямало смисъл и всеки друг спорт, дори и фитнес тренировки имали същия ефект, ако човек си ги харесва да си ги прави (!) и второ назначения комплекс от упражнения не е сложен или времеемък, но дали се изпълнява правилно (? все пак доколкото ми е известно кинезитерапията се изучава във висше училище и отнема немалко време) и ако не се изпълнява правилно какъв ефект ще има? А човекът почти е приключил с израстването в неговия физически смисъл и нямаме особено много време, в което да проверяваме кое работи, дали работи, как работи... Ще се радвам на мнения или съвети, а също и на "за" и "против" (образно казано) плуването и приноса му за оформяне на фигура, стойка и изкривявания.

# 34
На нас точно Борислав Чонгов ни обясняваше как в техните среди се спорило помага ли кинезитерапията за сколиозата или не и не стигнали до единно мнение. Иначе и ние ходим при него, но детето ходи всяка седмица и при един от колегите му, за проследяване как си прави упражненията.
За плуването - мнението и на ортопеда, при който ходим, и на трите кинезитерапевта е, че плуването не е панацея.
Относно корсета - ортопедът, при който ходим ние, ни е казал, че към 15-годишна възраст ще правим едно изследване, с което се разбира дали костният растеж е завършил. Ако е завършил полза от корсета няма.
Един съвет - консултирайте се и с професор Яблански.

# 35
sunyvel, мисля, че може да ходите през определено време да проследяват как изпълнява упр. Моята дъщеря я водим всеки месец. Тя ходи и на лагера лятото и от др.деца разбрах, че в София има и групи, които посещават 1 или 2 пъти седмично. Пак от Scolio. Може да питате. При момчетата има повече време за корекция, растат и след 20год. Да носи корсета, да си изпълнява упр., ще има подобрение!  
За Яблански Mishlence е написала!
Пс Каква  е цената на корсета?

# 36
Включвам се и аз, тъй като ходя при същите специалисти за моята си сколиоза. Писала съм някъде назад в темата (или в предишната, не помня вече 🤔), на 42 г. съм, със S-образна сколиоза, която ми откриха на 13 г. До 17 г. възраст носих корсет, признавам, не по 22 часа на ден, както се препоръчва, а примерно по 12-14. Не го носех на училище и като излизах навън. Резултатът беше, че свалих няколко градуса, примерно от 34 на 28 и не стана по-зле. После обаче с напредване на времето пак се върна сколиозата до първоначалните стойности, които по принцип не се водят за някакви уау много високи.
Относно упраженията - докато бях тийн правех всеки ден. После в Уни вече ги зарязах, затова и се поизкривих. На 25 г. почнаха болките, ходенията по доктори и съответно пак започнах с упражнения. Тук да вметна, че засега имам тамън 5 дискови хернии като бонус към сколиозата и всички лекари, вкл. д-р Иванова, както и Боби Чонгов са категорични, че болките и всички екстри са именно от дисковите хернии, а не от сколиозата. Склонна съм да вярвам, защото и баща ми, и чичо ми, и брат ми са с ДХ и всички дружно страдаме, а пък само аз съм със сколиоза.
Това беше малко лирическо отклонение. Преди 5 години започнах да ходя при Боби Чонгов, като в началото ходех през месец-два. Следеше ме, сменяхме упражнения, после почнахме да се виждаме на 6 м. Сега съм веднъж годишно. И да, упражненията са малко, не са трудни, но са супер ефективни. Не само, че не се изкривявам толкова, но съм и смъкнала няколко градуса. Тъй че препоръчвам детето да си ги прави, просто в началото ходете по-често, за да се “изпитват”. Иначе - аз лично съм на мнение, че плуването е супер при гръбначни изкривявания, уви, поради ред причини през годините съм почвала и спирала, тъй че изобщо не мога да кажа дали ми е повлияло, но записах сина ми още на 4 годишна възраст с цел профилактика. Ако няма възможност детето да плува обаче, поне да си прави упражненията. Идеята е не само евентуално да смъкне някакви градуси, но и да стегне достатъчно мускулатурата, за да не се изкривява допълнително.
Моето хлапенце е на 9 г., следим го от няколко години. Едва тази година почна да показва леко отклонение (това училище с това стоене седнали цял ден…) и вече сме взели мерки - прави упражнения и той. Които отнемат точно по 5 мин. на ден.
Моите са някъде около 30 мин., но аз правя още няколко, освен тези за гърба, така че просто съм си направила някакъв мой си комплекс. Има дни, в които го правя по 2 пъти - сутрин и следобед.
Относно корсета - той наистина няма смисъл, ако растежът е спрял, но както Мама Ирина пише, при момчетата той е още активен на 17 г. Моят корсет буквално се счупи, когато бях на тази възраст, но не ми направиха нов, защото вече бях спряла да раста от поне 2 г. Уф, още понякога сънувам, че го нося…

# 37
  • София
Благодаря за обратната връзка! Да, той ще си прави упражненията разбира се, и да, Чонгов ще го следи на месец-два. Още чакаме корсета, но и него ще носи. Колкото помогне - все ще е добре. Далеч съм от мисълта, че плуването е панацея, но все си мисля, че е полезно. Просто бях много учудена, че Чонгов го сравни като натоварване с всеки друг спорт, затова питам какво ви е мнението. Ще проверя за такива лагери - благодаря за идеята. Ще потърся и варианти за допълнителна помощ с наблюдение на изпълнението на упражненията. Поне в началото, докато свикне да ги прави както трябва. А и често казано, в къщи не е като в залата - има мебели, пространството не е голямо и малко трудно се случват нещата (човекът е доста дълъг вече и му трябва повечко място да се разпростре Simple Smile). Още веднъж благодаря!

# 38
За плуването съм чела, може и тук да е било, само стилове по гръб и с насоки от паратреньор, не обикн. треньор.
Аз пак да питам за  цената на корсета( може и на ЛС)?

На нас ни предстои контр. снимка в началото.на ноември и конс. с др Иванова. Досега беше без корсет, но в периода на бурен растеж може би ще изпише. Точно на лагера видя, че всички си носят корсетите и не е толкова страшно!
Моята дъщеря прави упр. на пода във всекидневната. Тези от седеж и права ги правеше в началото в коридора пред огледалото( той у нас е квадратен с размер на малка стая). Сега се мести и тях ги прави пред огледалото в нейната стая. Важното е да ги прави.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 17:39 от mama irina

# 39
В началото и аз бях - ооо, какви са тия упражнения, ластици, падове, не знам си какво си. Видя ми се супер сложно, при положение, че аз не съм новачка в тая работа.
Сега елате да ме видите. 😀 Правя упражнения навсякъде, като не съм си взела гирите - ползвам бутилки с вода, тренирам буквално навсякъде. Най-голямата мъка ми беше, когато преживях последните няколко години няколко операции и не биваше да спортувам дълго време, нямах търпение да започна отново. Ама мен ме боли гърба, тъй че това е страшен мотиватор.
Иначе - задължително в началото нейде с огледало, после може и без (това не му го казвайте засега на младежа 😃). Като се научи - и на сън ще ги прави.

Общи условия

Активация на акаунт