Млечни продукти "Алфатар" – Традиция и качество за вашата великденска трапеза

• 16 086
  • 435
  •   1
Отговори
# 60
Какви са вашите любими великденски ястия с млечни продукти и имате ли семейни традиции, свързани с празничната трапеза?
- кисело мляко с козунак, разбира се. Освен това детето ми обича всичко млечно. Любим на нея е кашкавалът.
За традиция, естествено, чукване с яйца. После една салатка с тях 😊

# 61
  • Стара Загора
Семейните ни традиции във връзка с трапезата са свързани с това, че жените от семейството се събираме предния ден и месим козунаци, правим курабии и кифлички(за всеки има от любимите му изпълнения).
Относно основните ястия разпределяме кой да приготви салатите, кой да реже мезета, и отново заедно приготвяме агнешкото.
Поддържам млечните продукти заредени покрай празника, понеже на втория ден приготвяме по традиция някои ястия с тях.
Една от любимите ми е , когато козунака вече е омръзнал на цялото семейство : Сладкиш от съх козунак с маскарпоне и праскови, като при липсата на маскарпоне може спокойно да се замени със заквасена сметана, а прасковите със сезонни плодове.
Друг трик , който прилагам с останалите яйца след приключване на традицията е Великденска яйчена салата, в която присъстват и извара, кисело мляко, майонеза, кисели краставички, чесън и сол.
Светли празници! Innocent

# 62
Класиката кисело мляко с козунак ми е любимо за Великден.

# 63
Традицията повелява на Великден да се направи домашен козунак,който аз правя с кисело мляко на Алфатар и мога да ви кажа ,че става чудесен! Обожаваме продуктите на Алфатар!❤️

# 64
Козунак с кисело мляко.
Обичаме заедно да приготвяме празничната трапеза.

# 65
Едни от любимите закуски на децата е вита баница със сирене или козунак, курабии с кисело мляко. Аз всяка сутрин без значение от сезона ям кисело мляко с мюсли.

# 66
В моят дом се консумират изключително много млечни продукти всеки ден.
За Великден всякакви баници, козунаци, солени мъфини с кисело мляко и съответно сирене. Дроб сърмата също с кисело мляко.

# 67
Любимите ми рецепти са козунак с кисело мляко, баница и яйца с майонеза.

# 68
  • Sofia, Bulgaria
Когато правя торта, винаги избирам Заквасената сметана "Алфатар". Разбива се чудесно и става прекрасен крем.
Любими ястия с млечни продукти, които ше приготвим и за великденските празници са козунак, баница със сирене, млечна салата, яйчена салата и всякакви млечни разядки.

# 69
Курабийки, козунак и баница. В къщи всички обожаваме салата Снежанка, така, че никога не отсъства от нашата трапеза.

# 70
  • оттам, откъдето започва България
Като има козунак, остава само кисело мляко да се купи.
И преди съм писала, че киселите млека на "Алфатар" са много вкусни. Simple Smile

# 71
  • Ямбол
На Великден без козунак с кисело мляко неможе Simple Smile, зелена салата с кисело мляко,а малкият без кашкавал и прясно мляко не може, няма значени е дали е празник!:)

# 72
Към Великденската трапеза върви кисело мляко или айрянче с козунака, както и кисело мляко с агнешката дроб сърма. Ммммм.
Традиционно ядем агнешко, защото и децата много го обичат. Другите традиции, свързани с боядисване и чукане с яйца, не са по-различни от на другите потребители. 😊

# 73
  • Плевен
Попара с прясно мляко и истински козунак на конци (а не масово продаваният сладък хляб с повечко захар и жълта боя) ми е адски любимо следВеликденско ястие сутрин. Семейни традиции нямаме, тъй като сме смесено семейство със съпруга ми, но атеисти. Част от неговите близки роднини са православни християни, други и те като нас атеисти. Същото е положението и с мойте роднини - едни атеисти, други мюсюлмани и почитащи други религиозни празници и обичай. Но всички се обединяваме около езическите корени на този празник и отбелязваме събуждането на природата през пролетта както е било много, много преди да се появят ислямът и християнството.
Цитат
Великденските обичаи не се основават на Библията. Но ако изследваш произхода им, ще разбереш какво в действителност представлява Великден, а именно традиция, основана на древни ритуали за плодородие.
Червеното яйце
В много митологии яйцето се приема като символ на живота. Персите дори вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. А самата традиция, в която яйцата да се боядисват, се е зародила далеч назад в хилядолетията, много преди християнството.
Великденският заек
Преди много години имало традиция да се пренасят зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Астра (или Истра). От нейното име идва й наименованието easter(истър). Според една от легендите Истра е могла да се преобразява в заек. А за първи път великденският такъв е споменат в немска приказка през 15-ти век.
Козунакът
В много празници още от древността се използват такива „кръстосани” сладки хлябове, от които произлизат днешните козунаци. Англосаксонците например приготвяли кръстосани хлябове в чест на Истра, като се смята, че тези кръстове представлявали четвъртините на луната и връзката със земята.
Огънят
След като векове наред църквата се борила с разпространения в цяла Европа езически обичай на палене на огън по време на Страстната седмица, символизиращ „изгарянето” на зимата, най-накрая се принудила да се откаже от битката. Огньовете на Велика събота били припознати като християнски ритуал, символизиращ възкресението на Светлината на живота от каменната гробница.

и т.н. и т.н.

# 74
Не само за Великден обожавам таратор и домашна баница с кисело мляко.
Фаворитът ми е сметаната, с която закусвам всяка сутрин

Общи условия

Активация на акаунт