Бебето не си стои на краченцата

• 1 778
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте, от няколко дни умирам от притеснение и не мога да си намеря място. Имам дъщеричка на 4 месеца почти (на 04.04 прави 4 месеца). Не обича да стои по корем, но си държи сама главата, когато е по-корем, въпреки че и клюмва по някое време. Но сега забелязах, че когато я сложа да стъпи на стъпалата си, тя стои на шпиц и изобщо не стъпва на цяло стъпало. Това повод за притеснение ли е? Отделно все още не се обръща по корем, но го отдавам на факта, че не обича да стои по този начин. Играчки хваща с двете ръце, въпреки че не винаги е много точна в хващането, много е усмихната, следи играчки с поглед и с глава. Смее се с глас, търси ни като излезем от стаята. Какво бихте ме посъветвали?

# 1
Моето бебе също не обичаше да стои по корем на тези месеци. Много е малко още за да си стои на краката. Първо трябва да си седне на дупето а това става чак към 6 месечна възраст. За въртенето от гръб по корем ще стане моя го усвои доста късно чак към 8 месечна възраст. Няма нищо притеснително за бебе на тази възраст.

# 2
Кой нормален човек кара 4 месечно бебе да стпва на стъпалата си? Пълен абсурд... Преди 10 месеца въобще не трябва да си помисляте за такива упражнения, защото ще си увредите бебето т.е. крачетата му... Ако искате на 5 месеца направо да проходи и да говори. Не знам от къде сте чули тази простотия да слагате детето на крачета, но явно е било от някой супер неграмотен човек.

# 3
  • София
Прекалено е рано да стои на крачета или седнала. Не е добре за ставите.

# 4
Нищо няма да му стане, като го слага на крачетата, това не знам откъде идва, но само в източна Европа го смятат за нещо опасно. Но пък и няма как да се очаква бебето да стъпи правилно на 4 месеца

# 5
  • София
Това идва от ортопедите. И не само в Източна Европа. И в Западна, и в Скандинавието са против това.
Детето не се слага, учи, подпомага, намества и т.н., докато само не е готово за това. Особено момиче, за което една луксация може някой ден да е пречка при бременност или раждане.

# 6
А педиатърът какво казва?
Имате педиатри – ползвайте ги по предназначение. Т.е. водете децата редовно на преглед и задавайте конкретни въпроси.

# 7
А педиатърът какво казва?
Имате педиатри – ползвайте ги по предназначение. Т.е. водете децата редовно на преглед и задавайте конкретни въпроси.
Утре сме при педиатърката и ще си задам всичките въпроси, просто търсих отговор и тук, че ще се побъркам вече. Имам приятелки с бебета, които краченцата си им стоят равни, когато ги сложат на повърхност. И разбира се че не я отпускам да стъпи с цялата си тежест, а проверявам дали има такъв рефлекс за стъпване. Гледах и това клипче в Youtube и се шашнах…
https://youtu.be/s0xa7y9JpSk?si=ksamua-xa_DM9sm4

# 8
На 4 месеца не можете да очаквате такива реглекси. Те и на 10 месеца стъпват така докато не свикнат. Някой родители само се чудите каква болест или недъг да си измислите за детето. Всичко му е наред. Няма място за притеснения. Съвсем нормално е, педиатърката ще ви го потвърди и най-вероятно ще се накара, че си правите опасни експерименти.

# 9
От 4 месечно бебе не трябва да се очаква да си стъпва на крачетата и да прави кой знае какво. Много бързат повечето майки,не знам за къде обаче. Всичко с времето си. Не се филмирай излишно.

# 10
Някои бебета още почти веднага след раждането имат този рефлекз за стъпване, други го нямат и им се появява след няколко месеца. Нито едното не е тревожно. Имала съм бебета и от двата варианта.
Дишай, не се тревожи за това. Simple Smile

# 11
На 4 м. Каква якост на кости има каква устойчивост. Още не е минал шестмесечния преглед при ортопед и ехография на тазпбедрие дори.
Потрес.

# 12
Бебето може да упражнява стъпването и лежейки по гръб, просто му даваш да се оттласква от дланите ти. Не е нужно да го слагаш да стъпва. На 4 месеца му е рано за такива неща, сега тепърва ще се учи да пълзи.

А това за 10 месец не е вярно, много деца на 8-9 месеца вече са проходили. Води се по детето, то само ще си покаже кога е готово да се изправя и да ходи.

# 13
  • София/Севлиево
На 4 месеца изобщо не ми е хрумвало,че трябва да правим нещо подобно.Е, когато малкия стана на 7 месеца го водих на рехабилитация, защото не искаше да се обръща на никоя страна,но дотогава следвах стриктно всичко, което ми каже педиатърката,а тя не ми е казвала да правим такива неща...

# 14
Това бебе кара ли дълга жълтеница?  На какво хранене е?Витамин"Д" даваш ли?  Фонтанелите проверява ли ги педиатъра на всяка консултация?

Утре на консултация си задайте всички въпроси и педиатъра да изследва рефлексите й.
При моя син, на същата възраст се оказа начална фаза на рахит.
Витамин "Д" приема 3×3 капки до година и два месеца.  За другите евентуални диагнози няма да пиша.

Пожелавам ти спокойствие, има решение!

Общи условия

Активация на акаунт