Бебето не си стои на краченцата

• 1 779
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Това бебе кара ли дълга жълтеница?  На какво хранене е?Витамин"Д" даваш ли?  Фонтанелите проверява ли ги педиатъра на всяка консултация?

Утре на консултация си задайте всички въпроси и педиатъра да изследва рефлексите й.
При моя син, на същата възраст се оказа начална фаза на рахит.
Витамин "Д" приема 3×3 капки до година и два месеца.  За другите евентуални диагнози няма да пиша.

Пожелавам ти спокойствие, има решение!
Според педиатърката бебето е здраво и му няма нищо. Храни се на АМ. Жълтеницата не беше дълга, изписаха ни с нисък билирубин, но стоя на лампа в болницата. Фонтанелата се проверява и пие витамин Д от самото начало.

# 16
yakost  при детето ми проблема се откри от педиатър,  работещ в болница.
Според педиатъра на детето, то беше неврологично увредено от дълго караната жълтеница.  Дори не ни консултира с детски невролог. Явно трябваше да расте неврологично увредено.
И жълтеницата същия личен лекар я лекува с глюкоза, докато не поисках второ мнение от педиатър,  работещ в детско отделение.
Въобще разделянето от болничната и извънболничната помощ е голяма грешка.
Когато го занесох в детското отделение и обясних проблема, докторката каза, че наистина има такъв. Синът ми беше кърмено бебе, наддаващо бързо. Главичката му зад ушите беше мека като картонена кутия, въпреки,  че фонтанелите бяха съразмерни за възрастта. С вит.Д и калций имах срок  една седмица да се появи рефлекса за изтласкване. Ако не - допълнителни изследвания .

Пиша това не за да те плаша, а да обърнеш внимание и вземаш мерки.
Надявам се всичко да е наред.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 21:50 от Димис

# 17
yakost  при детето ми проблема се откри от педиатър,  работещ в болница.
Според педиатъра на детето, то беше неврологично увредено от дълго караната жълтеница.  Дори не ни консултира с детски невролог. Явно трябваше да расте неврологично увредено.
И жълтеницата същия личен лекар я лекува с глюкоза, докато не поисках второ мнение от педиатър,  работещ в детско отделение.
Въобще разделянето от болничната и извънболничната помощ е голяма грешка.
Когато го занесох в детското отделение и обясних проблема, докторката каза, че наистина има такъв. Синът ми беше кърмено бебе, наддаващо бързо. Главичката му зад ушите беше мека като картонена кутия, въпреки,  че фонтанелите бяха съразмерни за възрастта. С вит.Д и калций имах срок  една седмица да се появи рефлекса за изтласкване. Ако не - допълнителни изследвания .

Пиша това не за да те плаша, а да обърнеш внимание и вземаш мерки.
Надявам се всичко да е наред.
Как са ви изписали с жълтеница от болницата и защо? На мен ми казаха, че няма да ни изпишат докато не и спадне билирубинът и слава Богу всичко се нормализира за 1 ден. Вкъщи не е била с жълтеница. Вие били ли сте на задължителния преглед при ортопед между 1вия и 3тия месец? Нашата педиатърка винаги тества бебето за рефлекси и обстойно наблюдава мускулния тонус. Вашите симптоми какви са били? За да ви кажат, че има неврологично уврежда, би трябвало да има явни симптоми?

# 18
Бебе не се държи в болница само заради физиологична жълтеница. Ако нивата на билирубин са ниски, ги изписват. Моите и двамата бяха по два месеца с кърмаческа жълтеница, караха си я вкъщи и нямат никакви увреждания.

# 19
Изписаха бебето с ниски стойности на билирубин, после се повиши.  Имам чувството, че след фототерапията билирубина падна и след това се покачи. Бебето ми се роди голямо на тегло, има значение за функцията на черния дроб.  Има значение и как се изследва билирубина - с периферна или венозна кръв. И жълтеницата може да не е само физиологична, може да е признак на чернодробна заболяване.

При преглед на ортопед сме били.  В нашия град бебетата се преглеждат още в неонатологията от ортопед.  Има лекар, който ходи понеделник,  сряда и петък.  Аз съм сестрата му./ не родната/. Ужасът за ортопедия беше когато проходи на година - за тях беше рано да натоварва тазобедрените стави и поясния отдел на гръбначния стълб. Явно неврологично беше узрял да пази равновесие. Към днешна дата в висок, слаб младеж без гръбначни изкривявания.
Tessaria не е задължително да имат увреждания от жълтеницата. Има обаче описани случаи. При момчетата се изразяват патология в две системи  - урологична и неврологична,  при момичетата- не толкова.

# 20
  • София/Севлиево
Димис,сега къде ме върна -големият ми син  изкара тежка жълтеница,изписаха ни чак на 13 ден след раждането.Дали и това не е причина за аутизма му?Ще се разровя и дано намеря инфо по въпроса...

# 21
Елислава съжалявам! Пиша във форума за да се знае. По него време в нас нямах компютър, камо ли интернет. И аз съм се лутала, задавала въпроси, плакала, имала съм различни сценарии в главата си. И докторите не коментират много - премълчавала съм , че работя в здравеопазването.В различни болници, където съм била съм слушала коментари, които не са били за моето дете за да знам.  Много неща съм научила от случаи и практика.
Не мога да кажа за връзка на жълтеницата с аутизма. При задържане на висок билирубин, той се отлага в бялото мозъчно вещество и оттам се проявява неврологичната симптоматика.
При възрастни с чернодробна цироза се появява объркване за време и място, буйстване..
Така мога да го опиша разбираемо.

# 22
Изписаха бебето с ниски стойности на билирубин, после се повиши.  Имам чувството, че след фототерапията билирубина падна и след това се покачи. Бебето ми се роди голямо на тегло, има значение за функцията на черния дроб.  Има значение и как се изследва билирубина - с периферна или венозна кръв. И жълтеницата може да не е само физиологична, може да е признак на чернодробна заболяване.

При преглед на ортопед сме били.  В нашия град бебетата се преглеждат още в неонатологията от ортопед.  Има лекар, който ходи понеделник,  сряда и петък.  Аз съм сестрата му./ не родната/. Ужасът за ортопедия беше когато проходи на година - за тях беше рано да натоварва тазобедрените стави и поясния отдел на гръбначния стълб. Явно неврологично беше узрял да пази равновесие. Към днешна дата в висок, слаб младеж без гръбначни изкривявания.
Tessaria не е задължително да имат увреждания от жълтеницата. Има обаче описани случаи. При момчетата се изразяват патология в две системи  - урологична и неврологична,  при момичетата- не толкова.
Как разбрахте, че се е повишил вкъщи? А какви симптоми имаше детето, щом педиатъра го е видял, значи и при нас ако имаше неврологичен проблем, щяха да ми кажат. Не мисля че жълтеницата и е била дълга. Аз съм била с тежка жълтеница, дори са ми сменили кръвта, майка ми е Rh -, а аз +, била съм с билирубин над 400, а съм си здрава. Моля споделете за неврологичните симптоми, които сте забелязвали, защо съм отново в някаква паника.

# 23
  • София
Според майка ми и аз съм била с дълга жълтеница. Горе-долу до 40-тия ден. Втората ми дъщеря беше 10-тина дни, третата - около 20, беше и в кувьоз.

# 24
Бебето беше сънливо, лигавиците и кожата  му бяха жълти. Вече беше на два месеца и според ЛЛ трябваше да пие глюкоза. Края на юни, представете си жега и пиене на сладко. Тогава отидох в детско отделение.  Там разбрах,  че билирубин на бебе над 40 дни вече се изследва от венозна кръв. Билирубинът беше 538. Даже попитах колко са стойностите за бебе. Отговорът беше както при възрастен т.е под 17.  Включиха фенобарбитал / спомага работата на чернодробните клетки/. Следяхме стойността на билирубина на 3 дни и намаляха дозировката постепенно.  Следи се и цвета на урината - ако се променя и цапа памперса в зелено-кафяво значи, че има увреда на черния дроб. Друго, което научих е, че при бебешката жълтеница първо пожълтява лицето, но последно се изчиства и дланите не пожълтяват.
При консултация в 4 месец, ЛЛ обърна внимание,  че детето няма рефлекс да стъпи на краката си и като е по корем да се изтласква  при  натиск на крачетата. Тогава изказа предположение, че може да е неврологично увредено от жълтеницата. Същата тази лекарка, според която жълтеницата щеше да мине от глюкоза. Светът се срина под краката ми. Синът ми бе чакано дете, преди това имах друго със сърдечен проблем,  което почина на третия ден.
И хайде пак в детско отделение.  Там потвърдиха, че е отпуснат, със слаб мускулен тонус и липса на рефлекси. Когато му натиснаха главичката зад ушите, едната лекарка се усмихна и каза, че той е с рахит. Накара ме да пипнах и аз. Не съм предполагала, че бебешка глава може да е толкова мека.Това беше по-добрата диагноза.  Изписаха вит.Д и калциев глюконат за седмица.  И двете докторки в детско отделение бях а на мнение,  че ако не появи поне единия рефлекс до седмица трябва консулт с детски невролог.  Бебето обаче започна да прави опити да се подпира на стъпалата си, да си надига гърба при хванати ръчички. Витамин Д пи 3×3 капки до годината. Захранен беше рано със извара и сирене. Каши и попара не е ял до годината.Бяха в недоумение как ЛЛ не е предприел нищо, ей така ще живее без диагноза и неврологично увредено това дете.
Слабият мускулен тонус остана, може би затова и изкриви окото си при висока температура.

И ако аз  работя в болница и имам възможност да отида ей така на преглед,  какво прави една майка, която не е в сферата? Не всеки лекар има познания, не всеки проследява пациента си докрай. Затова написах, че е грешка отделянето на болнична и извънболничната помощ. Навремето лекарите се въртяха на дежурства - три месеца в детско отделение,  три месеца на кабинет.  В отделенията се виждат всякакви патологии, има и тясно свързани специалисти. Първата ЛЛ беше млада, работеща само на кабинет, нямала е наблюдение, но не направи и опит да се консултира с колега с по-голям стаж.

Към днешна дата синът ми е момче, носещо очила и следващо мечтата си да учи.  Пожелавам на всички да имате деца, намерили местата си в живота!

# 25
Димис, има случаи, да, затова написах физиологична жълтеница в коментара си. Тя се появява два дни след раждането и изчезва до 1-2 седмици. При някои кърмени бебета може да продължи и по-дълго, заради съставът на самата кърма. Това беше в отговор на въпроса на yakost как така изписват бебета с жълтеница.

За проблем се смята жълтеница, която се появява в първите 24 часа от живота на бебето или пък продължава повече от 2 седмици. Признаци за висок билирубин са летаргия, сънливо бебе което не се буди на 2-3 часа за да яде, липса на рефлекс на Моро, пожълтяване на длани и стъпала.

При първото ми дете жълтеницата беше по-тежка, сама изчетох куп информация и прецених да го заведа на преглед, а педиатърът ни искаше да му давам вода със захар. В Токуда ми обясниха за кърмаческата жълтеница и казаха, че билирубинът не е е опасно висок (около 190 беше). Но понеже бебето не се хранеше добре му направиха фототерапия и 2 дни след нея жълтеницата изчезна.

Просто ми се струва, че излишно плашиш авторката, тя е описала едно съвсем нормално бебе на 4 месеца, ти изписа един ферман за неврологични проблеми и рахит, без тя да е описала симптоми за подобно нещо при детето й.

# 26
Tessaria бебето може да е с начални прояви на рахит. Попитах и за витамин Д и за начина на хранене. Не искам никого да плаша. Вярвам,  че всичко ще е наред.

# 27
Tessaria бебето може да е с начални прояви на рахит. Попитах и за витамин Д и за начина на хранене. Не искам никого да плаша. Вярвам,  че всичко ще е наред.
Моето дете стъпва на краченца, но на шпиц, не на цяло стъпало. Главичката я пипам и си е доста твърда, също така постоянно си надига главата и гръбчето, все едно иска да се изправи сама. Приема по 2 капки вигантол още от новородено и излизаме доста често навън. На АМ е. Проверяват и фонтанелите на всеки преглед, обаче сега ме озадачихте, тъй като се изпотява като хапва и като спи също, въпреки че мисля, че не е обилно, все пак четох, че е симптом на рахит…Ще се побъркам вече.

# 28
Спокойно,  нищо му няма на детето.
Просто на следващата консултация поговорете с педиатъра.

Общи условия

Активация на акаунт