Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 681
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
Експерт, който счита, че софийските цени са стигнали "големите европейски градове", не е експерт, а "експерт".

Естествено, че не е проблем да се обменят парите.
А тия с многото чували си имат дори още по-ефективни методи, няма нужда да купуват панелки в Обеля.

# 61
Към НЕглавното се насочвате уважаеми съфорумци....
За мен главното е, съотношението -сделки с готови пари/ сделки с ипотека...в София....
А иначе и орлите от Орлов мост знаят къде е голямата пералня в страната....
И че е немалък процент от "ипотеките" също са проформа....
Но, за държава с огромен дял сива икономика всичко е всъщност нормално...

# 62
Минавам само да предупредя, това което се случва на борсите, няма как да не стигне до нас!

В момента кешът отновно е цар, което знаете какво значи за лихвите.

# 63
Че то кое не е стигнало? Аз от няколко седмици, да не кажа месеци, си наблюдавам спад, а в последните дни - твърде голям. От много време не съм излизала на минус, сега съм. Здраве да е.

# 64
Имам предвид, че срива на борсите ще стигне и до българските имоти. Колкото и невероятно да се струва това на някой, не сме остров на друга планета.

# 65
Всяка седмица се въртим в този кръг.
Да, рано или късно ще има плато, корекция, спад... Въпросът е, че това "рано или късно" някои го чакат от години, а цените вече са другаде.

# 66
Имам предвид, че срива на борсите ще стигне и до българските имоти. Колкото и невероятно да се струва това на някой, не сме остров на друга планета.
Само до българските?

# 67
Щом има такъв пик, невиждан от никога, не чакайте скоро охлаждане.

Завиждам Ви на оптимизма.

S&P 500 5,074.08 -696.12 (-12.06%)past month

# 68
  • Бургас
Малко е безсмислена цялата тази истерия. Хубаво, ще падат имотите. Кои имоти точно? Тези в центъра? Тези СС? Тези НС? Недовършените сгради? Тези, в които хората си живеят?
Нали си живея в него, бърка ме, че ще пада. Аз така или иначе ще си живея в него.
Ако нямам намерение да продавам и нямам спешна нужда, дали ще пада, или ще се качва, ми е все тая.
Хубав имот на хубаво място няма да падне, освен ако не му падне отгоре метеорит.

# 69
Ако, надявам се това не се случи, но влезнем в сериозна рецесия... Всички, без изключение.

Панели, манели, СС, НС, Обеля, Докторска... Всички. Като през 2008ма.

Това, че имотите никога не падат е пълен мит. Като всяка стока и те са падали и то доста солидно. Цените от 2008-ма се възстановиха 2020-21-ва. Ако добавим инфлацията, се възстановиха чак 2025-та...

# 70
Доколкото си спомням причината за кризата през 2008  г. не бяха митата или търговски войни...
И пак да попитам защо това ще засегне само България?
И само НИ?

# 71
Сравняваме ябълки с домати. Нищо общо. Не казвам, че това няма как да стане, но причината беше друга.

# 72
1. Имаш "под дюшека". Купуваш от строител на данъчна оценка. Продаваш на реална цена. Изпрани - голяма част от кеша.
А строителят като ги получи кеш как ги изпира пък той после? Струва ми се просто схема за въртене на пари, в която всяка страна губи транзакционни разходи по сделките - нотариуси, данъци, брокери...
Имот се купува ако ще го ползваш - да живееш в него или да го отдаваш под наем.
Другото са някакви извращения без особен икономически смисъл, които ще са до време. Ако наистина са голяма част от сделките, жалко само че вдигат цените и за обикновените хора, които си купуват за живеене. И като се премахне този фактор, ще трябва цените да го отразят.
Нали си живея в него, бърка ме, че ще пада. Аз така или иначе ще си живея в него.
Ако нямам намерение да продавам и нямам спешна нужда, дали ще пада, или ще се качва, ми е все тая.
Е нали имаш 5 - в 1 живееш, 4 даваш под наем (или си ги купила за препродаване).
Ако стане рецесия (както индикират пазарите) и хората разполагат с по-малко пари за харчене, как ще ти плащат по-висок наем или по-висока цена да ти купят апартаментите за препродаване?
Логиката е много проста, чак и аз като колегата Донев се чудя как има хора, които не я схващат.
Ти може да не продаваш, но пазарната цена се определя от тези, които продават в момента.
В София има 800 хил. жилища, а годишно се продават колко - 35 хил. ли пишеше по-горе?
Ако един твой мислиш, че струва 200к евро защото за толкова се е продал тази година подобен, то догодина за колкото се продаде подобен, толкова струва и твоя. Ти няма да продаваш, но може да продават тези, които са на зор - останали за без работа, не могат да си плащат ипотеката и т.н. И за колкото продадат те, толкова е пазарната цена и на твоя.

# 73
  • Бургас
Ето го новия законопроект за брокерите. Предвижда се и Национален регистър към Агенция по вписвания. Малко е постничък, но пък има основно изикване - да не се рекламира имот без договор с клиента. Надявам се, че това ще спре краденето на снимки и обяви.
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166210

Скрит текст:
Брокери ще могат да практикуват само ако имат придобита трета квалификационна степен „Брокер на недвижими имоти“ или висше образование и доказан професионален опит;

Изискване за чисто съдебно минало

Задължителна застраховка „Професионална отговорност“ – както за физическите лица, така и за агенциите;

Всеки брокер ще трябва да преминава професионално обучение с продължителност поне 40 часа, два пъти в рамките на две години, и само в лицензирани центрове.

Санкции:

Законопроектът предвижда стриктни санкции срещу нелоялни и нелегални посредници:

За агенции с фалшиви обяви или конфликт на интереси – глоби от 5 000 до 50 000 лв.;

За брокери с подобни нарушения – от 1 000 до 10 000 лв. и възможност за временно отнемане на правото да упражняват професията – от 1 месец до 2 години;

За физически лица, работещи без регистрация – глоба от 5 000 до 15 000 лв.;

За нелегални агенции – имуществена санкция до 500 000 лв.

# 74
Ето го новия законопроект за брокерите. Предвижда се и Национален регистър към Агенция по вписвания.
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166210

Скрит текст:
Брокери ще могат да практикуват само ако имат придобита трета квалификационна степен „Брокер на недвижими имоти“ или висше образование и доказан професионален опит;

Изискване за чисто съдебно минало

Задължителна застраховка „Професионална отговорност“ – както за физическите лица, така и за агенциите;

Всеки брокер ще трябва да преминава професионално обучение с продължителност поне 40 часа, два пъти в рамките на две години, и само в лицензирани центрове.

Санкции:

Законопроектът предвижда стриктни санкции срещу нелоялни и нелегални посредници:

За агенции с фалшиви обяви или конфликт на интереси – глоби от 5 000 до 50 000 лв.;

За брокери с подобни нарушения – от 1 000 до 10 000 лв. и възможност за временно отнемане на правото да упражняват професията – от 1 месец до 2 години;

За физически лица, работещи без регистрация – глоба от 5 000 до 15 000 лв.;

За нелегални агенции – имуществена санкция до 500 000 лв.

И да бъдем малко сериозни, като за понеделник.
Четох го сутринта, според мен ще има някаква регулация на професията. Сумите, които се движат в тази сфера, вече са твърде големи, за да останат без такава регулация.

Общи условия

Активация на акаунт