Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 657
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
София преди беше много по-хубав и спокоен град ...Факт....
Но, щом на живущите в момента и новопристигналите им харесва - къде е проблема?

# 16
София и Бургас започват годината с исторически връх на сделките с имоти
Броят на изповяданите сделки там е на най-високото си ниво от поне 20 години насам, сочат данни на Агенцията по вписванията
https://www.investor.bg/a/534-novini/411414-sofiya-i-burgas-zapo … -sdelkite-s-imoti
София е лидер сред големите градове у нас по ръст на изповяданите сделки с имоти през първото тримесечие със 17,7%. Между януари и март в столицата са вписани 8588 сделки, много над броя им през първото тримесечие на 2008 г., когато те са 8035. Близо 60% от сделките са финансирани с ипотечен кредит, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. През първото тримесечие в столицата са вписани 5062 законни и договорни ипотеки, което е с 13,1% повече спрямо същия период на миналата година.
Щом 60% ползват ипотечен кредит, тогава остават едни 40% с кеш. Мои познати купиха кеш, но преди това продадоха- това са две сделки. Други продават старото и използват кредит да доплатят за по нов имот.
Факт, има увеличение, има търсене, но много от продавачите са и купувачи.

# 17
Един различен поглед над София. Няма да се хареса тук
https://youtu.be/ZI0_wKz5mSU?si=zVTsCQVsnKVCuFaa
Това това час и половина Бе, за да ми каже, че София е ниво Тунис.

Ще ми е интересно четвъртото тримесечие на 2025, когато ще изчезнат кредите на акт 15 по сключени договори първото тримесечие и нотариално изповяданите сделки кеш на акт 14 първо тримесичее

# 18
  • Бургас
Кой е казал, че ни харесва?
Очевидно е, че има нужда от планиране и подобряване на инфраструктурата. Че е мръсно, презастроено на места, #хубавооеаманееготово.
Но положението е такова, каквото е. Който има нужда от жилище, се съобразява и търси нещо, което да го устрои. Който инвестира знае, че ще си запази парите и ще има регулярен доход от наем. Все още в България няма друг град, който да има по-добър наемен пазар.

# 19
Добро утро, оставям тук четиво тип "Фентъзи". Simple Smile
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/do-50-000-leva-globa-za-fal … ba-na-imot-252432

# 20
Според човека, който доста добре борави с данни и статистики, следващите 5г са планирани огромно количество имоти. Както и за предишните 5 също са реализирани огромно количество сгради.
Той повдига въпроса а броя наематели, корупция, манталитет, презастрояване, кредитиране, еврозона и тн.

# 21

Цитат
Физическо лице, което предлага имоти без да е вписано в регистъра, ще бъде глобено с 5000 до 15 000 лева, а агенция – до 500 000 лева.
А ако предлага собствените си имоти?
Или на някой приятел?

# 22
Аз не считам, че това ще бъде прието. Има твърде много едностранчиви интереси, заложени тук. Под предтекст да регулират професията, аз виждам домогванията на Камарата на ... Недвижимите имоти мисля че се казваше, да почне да провежда тези курсове. И, забележката вътре е, че искат да е трета степен курсът. Значи, 2 бона, или повече, за да изкарат курс брокерът. И всяка година по още някакви пари, за опреснителен курс. Принципно това силно ми харесва. Обаче помня преди години как искаха пак от тази Камара, само те да провеждат обученията, да станат Държавен център за такива обучения и сертифициране. Което не се случи, но пак се опитват.
Харесва ми, че пише че трябва да се избягва конфликт на интереси. Но пък не пише процентът колко ще е, за комисионната. Че те може и 10 да си напишат, пак няма регулиране тук. И с тези големи глоби и санкции, които предвиждат - ми намирисва само на едно. И то е, че се стремят към увеличаване на процента си. НЯМА как да поемаш такъв голям риск, ако тайничко не искаш да почнеш да вадиш повече 💰💰.
Може и да не съм права.

# 23
  • Бургас
Фалшивите обяви също не виждам как ще се преборят с глоби.
Винаги може да каже брокерът, както и казва в момента: "Днес се отдаде, да ви предложа нещо друго?".
Освен ако не се искат от проверяващите конкретни документи на всеки имот в обявите. Но това пак е при проверка, иначе не виждам как.
Самите агенции вече видяха, че фалшивите обяви са голям бич и започнаха да се самоочистват и без държавни регулации.

# 24
Между януари и март в столицата са вписани 8588 сделки, много над броя им през първото тримесечие на 2008 г., когато те са 8035. Близо 60% от сделките са финансирани с ипотечен кредит
Е чак сега ли минаваме 2008 г. по брой сделки? Това не го знаех, интересно...
В един растящ град нормално е продажбите на жилища също да растат - всяка година с малко. Нали хора се раждат, заселват се от други градове, София била станала 2 милиона, казват някои хора? Пък продажбите на жилища чак сега стигнали броя от преди 17 години?
Който инвестира знае, че ще си запази парите
Откъде знае? Гаранция никой не дава.
Само банката за кеш, и то до 196,000 лв.
На инвестиционните продукти преди години задължиха посредниците да пишат отдолу нещо от типа "Миналите резултати не са гаранция за бъдещите такива; Стойността на инвестицията ви и доходът от нея могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят инвестициите си в пълния им размер. "
Тези, които купуват имоти за инвестиция ще е хубаво да имад предвид, че и там е същото.

# 25
фалшивите обяви не работят вече, защото агенциите събраха де що видиш телефони, имена и мейли. Няма смисъл вече от тях.

# 26
  • София
Ела, не бягай от късмета си Grinning

# 27
Навярно Крис и Гого стоят зад това.....IllIllIll

# 28
Видях го това - искат име, фамилия и телефон, но не и мейл. Интересно защо им е нужен телефон, но всъщност знам отговора. Grinning

# 29
Расте броя насделките .  Пораства цените. Нали има икономически цикли;След всеки голям възход има и падане.
Кога ще настъпи за имотите в Бг е въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт