Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 734
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Какво не ти харесва чак толкова, че считаш че трябва да се дадат още 70 евро за да се ремонтира този от обявата?

# 166
Къде съм коментирал конкретна обява?

Инак наскоро бях харесал тристаен за тотален ремонт в Чайка, Варна. Строителна фирма ми даде цена от 110 хиляди лева за ремонта. Тези цени не си ги измислям.

# 167
Чайка, среден квартал във Варна, среден град в България
Simple Smile

Един среден 4стаен апартамент, за един среден ремонт от 110 х лв.

# 168
Хахаха, вече ме накипява на смях, какви извъртания и овъртания се пишат тука.

Дани, ремонта във Владиславово струва точно толкова колкото и във Чайка. Защо намеси локацията, след като казвам цената за ремонт?

Изобщо, един бивш премиер слънце би завидял как се въртите на по 180градуса, ама сакън да не кажем, че царя е гол!

# 169
Ако си супер важен, мега кариера, дето нямаш време да си помръднеш пръста, да си боядисаш сам, да си обзаведеш мебелите сам, в това време ковеш в някой офис милионите, ще се бръкнеш за обзаведено и с акт 16, което е НАД СРЕДНОТО.
Ако си среден чиляк, ще си обзавеждаш сам, ремонтираш сам.
Ма чакай сега - ние за жилище ли говорим, или за строителен обект?
По цял свят като се каже жилище, се разбира - плащаш, влизаш и носиш мебелите. Има нови, има и стари и неподдържани, но щом е жилище трябва да можеш да влезеш и да живееш, ако щеш с матрака на пода ама барем мивка и врати да има, отопление, и други базови неща - без италиански мрамор или електрически щори, разбира се.
Ето сега отварям произволен апартамент от имот.бг с Акт 16, ето какво е на снимката:

Викаш, средният чиляк ще влезе там с жена си и с децата и ще си го направи сам да става за живеене?

Като се каже средно жилище, нека да говорим за жилища - не лукс, а средна категория. Ама не и строителен обект.

# 170
Горната снимка не е ниво на издаване.
Няма никаква шпакловка, тухлите стърчат, то и мазилка няма изцяло. Няма ел табло, отдолу няма никаква замазка. Тръбите навсякъде се издават в куфари.

До сега, в 100% от случаите съм купувал и с врати. Само текущата сделка няма да има.

Принципно навсякъде се издава с 1 ръка шпакловка, дето или сам можеш да я дошпакловаш, или така може да караш, ако си на зор.
Ламинат можеш да си поръчаш за 15лв квм.
Нали наскоро го смятахме.
С 10к Е можеш да ремонтираш, обзаведеш и да влезеш прилично.
И с шпакловките и с приличната баня. Без никакви мизерии.
А аз лятото взех 3ст за 135к евро.
Т.е. до 150 ще го докарам всякак с обзавеждането и ремонта.

Хахаха, вече ме накипява на смях, какви извъртания и овъртания се пишат тука.

Дани, ремонта във Владиславово струва точно толкова колкото и във Чайка. Защо намеси локацията, след като казвам цената за ремонт?

Изобщо, един бивш премиер слънце би завидял как се въртите на по 180градуса, ама сакън да не кажем, че царя е гол!
Бе, не знам кой се извърта.
Нямам претенции, че във Владиславово за сходен апартамент и ремонт цената ще е същата.
Въпросът е, че явно се ремонтира голяма квадратура и с много задачи, вероятно и обзавеждане, вероятно и скъпа и комплексна услуга. Не поотделно да поръчаш теракотаджия и поотделно мебелист, а да не се грижиш за нищо и да пристигнеш с чехлите. Такъв ремонт струва х3 на нормалните ремонти и е само за супер шефове. Надявам се, да си такъв и да си го платиш с кеф. Останалите обикновени хора си цаним обикновени майстори на парче. И само така можем да се вместим в бюджета.

# 171
Новото строителство, което съм гледал наскоро, без изключение:

- Има нужда от допълнително мазилка, както и саморазливна мазилка
- Има нужда от врати
- Има нужда от довършителна финна шпакловка
- След това от боядисване
- Преправяне на ел. инсталацията, която често е само 2 кабела пуснати за цялата стая
- Бани, включително санитария, довършване на ВиК и довършителна мазилка
- Подови настилки, навсякъде - гранитогрес, ламинати, прагове
- Отопление и климатици
- Первази и обръщане на дограмата и вратите.
- Кухня включително ВиК и ел.

Това на кратко ни дели от нивото, в което се продават апартаментите в Германия/Франция. А примерно в Румъния и Сърбия е същото, но без кухнята и отоплението.

Такъв ремонт струва х3 на нормалните ремонти и е само за супер шефове. Надявам се, да си такъв и да си го платиш с кеф. Останалите обикновени хора си цаним обикновени майстори на парче. И само така можем да се вместим в бюджета.

Дадох сума за ремонт на СТАР имот в състояние тотал щета - къртене, дограми и стъклопакети, изолация и саниране, врати, нови инсталации от-до, бани. Ако смятате, че това може да стане за 15-20к евро, моля не пишете повече в тая тема Simple Smile И това го написах, защото често давате примери с подобни имоти. Които не са годни за живеене и са на доста пари и време от да станат такива.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 14:48 от Анонимен

# 172
  • Бургас
Е стига, ел. и ВиК на новопостроени жилища?
Никога до момента не ми се е налагало, освен да пусна 1-2 допълнителни контакта.
Още на проект е ясно къде каква инсталация ще има.

# 173
Написал съм довършване на ВиК. А не нова инсталация. НС е на тапа,  оставена където им е удобно. И ако искаме приятно разположена баня - се кърти за да се пуснат тръбите и канала до където трябва.

Ама щом смятате, че това са неща, които трябва един новодомец да прави, няма как да ви спра.

# 174
Миналата седмица ми довършиха банята в НС - нито е къртено за вик, нито за ел. Ама щом казвате, че е стандарт и банята няма да е приятна, ако вик-то не е къртено... добре, така да бъде Grinning

# 175
  • в пералнята
За състоянието "до ключ", съм абсолютно съгласна.
Включва голи подове и стени (не шпакловани и неравни, дори и от топ строителите) и прозорци, и евентуално врати.
И действително трябват поне едни 15к в евро, за да се довърши.
А за самостоятелните ремонти, не знам какво да кажа, около мен, дали е от обкръжението, повечето мъже са с ръце в джобовете. Никой не може повече, от това да сложи една картина, евентуално и една лампа. Това да се лепят плочки, да се шпаклова, не бих го доверила на мъжа ми, честно.

# 176
Написал съм довършване на ВиК. А не нова инсталация. НС е на тапа,  оставена където им е удобно. И ако искаме приятно разположена баня - се кърти за да се пуснат тръбите и канала до където трябва.

Ама щом смятате, че това са неща, които трябва един новодомец да прави, няма как да ви спра.

Хм, за пръв път чувам за "оставено където им е удобно" за НС оставено на тапа. Нали няма да получи акт 16 от комисията, ако не е изпълнено по проект. А мебелите и санитарията уредите, не се слагат в проектите само за красота и онагледяване за клиента. По тези мебели и уреди се проектират ОВК, Газова, ЕЛ и ВиК инсталациите. Няма как да си сложа тоалетната чиния в противоположния край на банята, при условие, че по проект вертикалната канализация ф110 е на друго място, щото ми харесва. Ако не ти харесва още по проект виждаш кое къде е и не купуваш - просто е. Ама да се изкърти всичко наново, и след 1-2 години да протече, че всеки си има собствен вкус ...

# 177
Точно пък от топ-строители се издава с монтирани радиатори + фина шпакловка и пласт бяла боя.
Отделно ако купиш по-рано, всякакви изменения на инсталациите са възможни по време на полагането им, вкл места на сифони, добавяне на ключове и контакти, преместване на врати.

# 178
  • в пералнята
Ами може инфото да ми е старо - последно от преди 4 години - радиаторите и вратите ги монтираха частично, сред като моя майстор шпаклова. Касите си бяха там преди това.

# 179

Хм, за пръв път чувам за "оставено където им е удобно" за НС оставено на тапа. Нали няма да получи акт 16 от комисията, ако не е изпълнено по проект. А мебелите и санитарията уредите, не се слагат в проектите само за красота и онагледяване за клиента. По тези мебели и уреди се проектират ОВК, Газова, ЕЛ и ВиК инсталациите. Няма как да си сложа тоалетната чиния в противоположния край на банята, при условие, че по проект вертикалната канализация ф110 е на друго място, щото ми харесва.

Масово по проект е каквото мине, което означава просто отвори някъде в стената. Без реално да е мислена банята как ще бъде.

Още нещо, пак съвсем прясно, на НС от по-евтиния сегмент във Варна слагат двоен бял стъклопакет... Т.е. пестят едни смешни 800-1000лв за апартамент, за да издадат дограма с характеристики от миналия век.

Ама докато сте си сложили три чифта розови очила, няма да има промяна.

Общи условия

Активация на акаунт