Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 350
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
Средната брутна заплата е 3 388 лв за София.
Медианата е по-ниска!

Което нето прави около 2200лв... Защо постоянно се дават "средни" примери с 4000лв?

# 271
Обаче цари някаква пълна мъгла относно тези заплати, между 2000 и 4000 лв. Simple Smile)) Би трябвало да го има черно на бяло някъде, нали общинска или не знам каква се води фирмата.

# 272
И 4 хил. да е, жена му ако взема 2-2.5 продавачка в Кауфланд, и ако имат 1-2 деца, ей сега ги виждам как си купиха апартамент за 900 хил.
Да не говорим, че много от шофьорите са на 40-50 г. пък банката дава кредит само до времето ти, оставащо до пенсия. За да вземеш 30-годишен кредит трябва да си на 35 г. макс.

Другият тънък момент е, че с тези постоянни вдигания на заплати и пенсии, за които се вземат милиарди нови дългове, в един момент водят до идване на МВФ, както стана в Гърция 2011 г. И казват - за да ви рефинансираме старите дългове, режете сега заплати и пенсии. Добре ви е известно, вкл. от публикации в този форум.
И тогава изведнъж шофьора с луксозния нов апартамент като не може да плаща ипотеката, трябва да го продаде, ама няма кой да даде вече 900 хил. понеже и другите купувачи са с орязани заплати, и банката вече не дава толкова лесно кредити.

# 273
Аз пак ще напиша, хвърлят се едни огромни суми на думи, едни стотици хиляди до милиони "не са проблем" и са "лесна работа".

Но всъщност едва ли има много хора, да не кажа изобщо, които пишат в тази тема и имат ипотека от рода на 700 000 лв.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 13:18 от Анонимен

# 274
Обаче цари някаква пълна мъгла относно тези заплати, между 2000 и 4000 лв. Simple Smile)) Би трябвало да го има черно на бяло някъде, нали общинска или не знам каква се води фирмата.
Аз и шефа ми отидохме на ресторант и поръчахме 10 кюфтета. Шефа изяде 9, а аз 1, средно сме изяли по 5 кюфтета на човек. Та така и за средната заплата😀

# 275
  • София
Нищо не сте разбрали - шофьорите се борат за долния праг от обявите им за работа, те сами си го казаха:

Обаче се притеснявайте от друго - от вчера на полицаите им изплатиха новите заплати Grinning

# 276
И сега какво, паркът Заимов и Докторската ще бъдат нападнати от куки.

# 277
Аз и други пъти съм питал, ама нека пак: когато доходът на полицаите се вдига, твоят доход вдига ли се или пада?
Защото нали знаеш, че техните заплати ги плащаш ти?
Колкото повече неща сега могат да си купят те (жилища, ядене, и т.н.) толкова по-малко ще можеш да си купиш ти, защото трябва от твоя разполагаем доход да вземат, за да дадат на тях.
Това става по два начина: или директно чрез данъците, които плащаш; или чрез вземане на нов държавен дълг, който ще връщаш ти. Или мислиш, че ченгетата ще го връщат?

# 278
Аз вече не плащам на БГ ченгета, на други плащам, не знам доколко вършат работа, ама поне са красиви и не са дебели и си казваш айде от мен да мине Simple Smile))

# 279
Ей ся ще захлебят още като въведат засичането на отсечки на т.нар. “магистрала”

# 280
Пак преповтаряме едно и също.
Като се вдигнат заплатите на куките може и да ги плащам аз, ама ТЕ ще си купят нови жилища 2025та.

Това отговаря и на въпроса на Донев.
Коментираме 4000лв нето, а не "средната" защото такива хора купуват имотите днес. Тая година са полицаите, догодина ще са шофьорите на автобуси.
Това "всички", "заедно" от много отдавна е отпаднало. Важи при социализма, или ако блондинки викат помощ в гората.
Но ако се купуват имоти, купуват тия с големите заплати.
Това е азбучна истина, преповторена поне 10 000 пъти в тая тема.

# 281
При положение, че имотите се вдигнаха и както прогнозиращ ще се вдигат с по 20% годишно, а заплатите не растат с толкова, кой ще захранва въпросното перпетуум-мобиле?

Сериозно, базовата логика не я ли виждате? 

# 282
Като е азбучна истина, защо не им вдигнем заплатите на 10 бона, та да си купят още повече жилища, а и не само - ще тръгнат по кръчми, по молове, целия бизнес ще живне?
Това ли е твоята логика? Не я разбирам, честно. Ако можеше да се забогатее така, Гърция щеше отдавна да е дръпнала пред нас, защото две десетилетия така правеше (и ни водеше много по БВП) - докато не дойде МВФ със сметката. И сега след цяло загубено десетилетие изпаднаха горе-долу на нашето ниво по БВП.

Това е логиката на деца трети клас. С моите деца като почнаха да получават джобни го водих този разговор:
- Тате, откъде идват парите?
- Държавната банка ги печата.
- А защо не напечата повече и не раздаде на хората, та да имат много за харчене?
- Като пораснеш ще разбереш.
На пораснали хора обаче, които още не са разбрали, какво да отговоря?

# 283
Казхме, че за тази година ще се вдигнат с 20%. Не сме казали, че вечно ще е така. Що за абсурд.

Трудно е за схващане, но да опитаме пак. Заплатите са 5млн бройки. Продадените жилища са няколко хиляди.
Няма пряка корелация между вдигането на ВСИЧКИ заплати и цените на имотите.
А че все някаква корелация има, има.

# 284
Къде пък е написано, че всичките работещи трябва да си купуват имоти? Аз не съм го видяла нито в закон, нито в незакон.
Не може ли собствениците на малки фирми да са тези, които си купуват имотите? Понеже - в моето обкръжение, това са основните купуващи? А за там - ти как знаеш на кого, колко му е увеличението на доходите? Примерно при мен в момента - е мега ултра гига зор с работата, и работя по 12 часа и повече. Но очакванията са ми, че ще си заслужава. И в крайна сметка, в резултат на този цялостен напън, аз очаквам да имам възможност да си купя нещо. Базовата логика не я ли виждаш? Че не всичките сме равни... 
При положение, че имотите се вдигнаха и както прогнозиращ ще се вдигат с по 20% годишно, а заплатите не растат с толкова, кой ще захранва въпросното перпетуум-мобиле?

Сериозно, базовата логика не я ли виждате? 

Общи условия

Активация на акаунт