Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 283
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Прав е Гого. Земята, колкото и евтина ще струва някакви пари.
Работата на инвеститора също не е малко, дори и да набира капитала от всички.
Изглежда супер добре.
Не съм фен на живеенето по селата, но това, че са отделени колите отдолу е доста голям плюс.

Да, и аз мисля, че може да има рискове.

# 361
Ако ще искам да влизам в къща по баирите - ще избера доказан строител на такива комплекси, а не тоя уонаби. Има доказани.

Същото с апартаментите. Няма какво да се лъжем, аз бих се доверила на тъмно зелено само на няколко инвеститора, на пръстите на едната ми ръка са като брой.

Но конкретно тези:

В същото време:
“През 2010 г. Конструктив България ЕООД (konstruktive.bg) е била активна в сферата на архитектурното проектиране и консултантските услуги. Според информация от официалния им сайт, до края на същата година проектантското им ателие е изготвило над 200 инвестиционни проекта за жилищни, обществени и промишлени сгради. ”
Пък в същото време седалището се намира на партера на ХТМУ..

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 22:06 от second

# 362
Доказани строители в бг няма. Затова и винаги правят нова фирма. Като спре вятъра, гърмят и след година цъфват с поставени лица и ново име.
Но тук говорим не за риск на строител, а за цена на строеж. Можеш да си отвориш и всичко извън София и др големи градове. Има жилища за около 1200е/кв колкото душа ти иска. Та питам, те на загуба ли строят или просто цената на строеж е доста по-ниска.
Между другото кооперативното строене е доста популярно на запад. Не знам защо у нас се възприема като за балъци. Може би защото сме баровци с пари.

# 363
Явно изобщо не си потърсил повече инфо. Но аз да. Цитат от интервю с госпожа архитектката собственик на фирмата без завършена сграда.
“Цените не са по-високи от тези на пазара, ще бъдат 3000 евро на кв.м, но сега са 1200 с KoHousing, нашата програма, чрез която хората могат да закупят недвижим имот на много добра цена, близка до неговата себестойност. Това осигурява възможност собственикът да прави индивидуални промени в проекта и разпределението на жилищния имот или на такъв с бизнес цели. Развиваме тази специална програма, правим проекта и след две години ще започнем строителството. Хората могат да закупят имоти на цена, близка до себестойността. Три години ще отнеме да се изгради целият комплекс, тоест след четири вече ще е напълно готов.”

И “Основната разлика от традиционното закупуване на недвижим имот на „зелено“ е, че с KoHousing клиентите стават собственици на немалка идеална част от земята, върху която ще се изгради бъдещият обект. Част от сумата на първата вноска по договора е предназначена именно за закупуване на земята, която се явява и сериозна гаранция за клиента.”

Демек купуваш си идеална част земя и после …

И ИМА доказани строители, които не правят нови фирми.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 22:31 от second

# 364
  • Бургас
Заглавието изчерпва всичко, което искам да кажа по темата Simple Smile
"Българинът уж няма пари, а пазарът на имотите стабилен и активен".
https://mobile.frognews.bg/article/314171/

От вчера пак съм по пътищата. Вече не остана бензиностанция, в която касиерките да не са с напомпани устни. Днес видях и една изрисувана, само татусите струват колкото половин гараж в София.
Пък вий жалете "средните" семейства, дето не можели да си купят "среден тристаен с гараж".

# 365
Значи след 2 г евентуално ще започне, след още 4 евентуално ще завърши.
И как калкулираха цената на труда и строежа 6г напред?
Чиста пирамида е това.

ко-инвестиране, както на гого му се иска може да се реализира само с много малка група грамотни и финансово подготвени хора 2-3-4 човека/домакинства, които си имат доверие и само "да кажат и го почват". Вдигат за 1 година една малка кооперация за няколко семейства и после броят 50те %, с които им е излязло повече от сметките.
И дори не броим парцел, подготовка, документи.
Да не се окаже, че докато приготвят документите за парцела и те цените станали х3 на строителството.
И в това време ще чакат с кеша ли тия хора. Дето ще се е обезценил 3 пъти.

# 366
Колко са едни джуки от украинка? И това вече стана евтина стока.
Еха, а един блок на тъмнозелено колко го чакаш?

# 367
Колко са едни джуки от украинка? И това вече стана евтина стока.
Еха, а един блок на тъмнозелено колко го чакаш?
4 години ако не се замотаят и си експедитивен с ремонтите

# 368
  • София, Bulgaria
Традиционно, ако питаш някой продал имот - "На колко го проде?" ще завиши сумата. Ако питаш- "За колко го купи?", ще намали сумата. Ако питаш - "Колко ти излезе строежът?"-  ще намали сумата или удобно ще пропусне поне земята в сметките. Хората преувеличават в разговор, защото много им е важно да покажат, че са направили супер сделка, много по-добра от масовата.
От 10 човека само 1-2 ще кажат наистина, какво им е косвало да строят: "Брат, голям гол си вкарах с този строеж. Ако знаех, нямаше да се навия. 2 год. търся хубав и изгоден парцел, 2 години да го оправя и да получа разрешение за строеж. До грубия строж 2 фирми и то препоръчани смених. Някои неща ги плащах  двойно, защото не станаха добре от първия път. И всеки ден съм на обекта, ти знаеш ли какво е да се занимаваш с майстори??? Ще ти пратя офертата за дограмата да видиш, за какви пари става въпрос. Сметките са ми били за много базови неща, ама не става с тях...
Та от идеята до финала 6 г., много инвестирано време и стрес и нерви, хем в началото си обещахме, че няма да се ядосваме."
Та, това е и другата истината, особно за първа къща. Ако след това, този човек се навие да строи отново, вече ще знае, ще има опита и ще изчисти грешките от първия опит, с което със сигурност ще оптимизира разходите.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 09:21 от tomeva

# 369
  • Бургас
Да, много искам да видя как средностатистическият форумец виси в общината да си чака одобренията, пък те не идват, щото нещо си в проекта вечно е объркано...
И после си чака бригадата, която уж трябваше да се прибере от Германия, пък тя не е. И куп още ей такива приятности.
Човек една баня като ремонтира му побелява косата да се разправя с всеки детайл, камо ли сам да строи.

# 370
Но тук говорим не за риск на строител, а за цена на строеж. Можеш да си отвориш и всичко извън София и др големи градове. Има жилища за около 1200е/кв колкото душа ти иска. Та питам, те на загуба ли строят или просто цената на строеж е доста по-ниска.
Цената на труда е много по-евтина в малките градове.
Това, че в Смолян цените на строителния труд са Х, изобщо не означава, че и в София са Х.
Погледни автомонтьори, гумаджии, фризьорки, ресторанти.
То ако беше така, всичките строителни работници щяха да си живеят в някакви малки градове, където всичко им е по-евтино.
Отделно разликите в рушветите и обработката на документите.

А и в малките градове трудно вече се намира цена 1200еквм.
Не говорим за старо, построено и изоставено.
В Созопол миналата година беше 1200еквм, сега е 2000.

# 371
Доказани строители в бг няма. Затова и винаги правят нова фирма. Като спре вятъра, гърмят и след година цъфват с поставени лица и ново име.
Между другото кооперативното строене е доста популярно на запад. Не знам защо у нас се възприема като за балъци. Може би защото сме баровци с пари.
Как кооперативно строителство ще излезе по-евтино от самостоятелно?!

А българите от време оно са живеели в еднофамилни къщи. Може да е колиба,но да е еднофамилна.

# 372
Аз пък отворих да прочета новините от ИТ бранша тази сутрин и ето какво ми попадна:

Така че програмистите може би ще трябва да намалят малко бюджетите за нови жилища, но пък добрата новина е, че вече ченгетата вземат вместо 2 по 3 бона, така че те ще ги заместят на пазара на имоти.
А догодина ще пуснем още 15 милиарда дълг и ще вдигнем на учителите заплатите на 4 бона, та да могат и те да си позволят жилища на тия цени.
А дълга ще връщаме когато дойде МВФ 😀

# 373
  • Somewhere beyond the moon and stars
Co-Housing ми звучи като модерно име за ЖСК, че и с инвеститор за цвят и печалба, а риск и разходи - за бъдещите собственици.
А тоя филм вече сме го гледали, макар че беше отдавна, и май предпочитам Sole Housing в Ботунец.

# 374
Скрит текст:
Аз пък отворих да прочета новините от ИТ бранша тази сутрин и ето какво ми попадна:

Така че програмистите може би ще трябва да намалят малко бюджетите за нови жилища, но пък добрата новина е, че вече ченгетата вземат вместо 2 по 3 бона, така че те ще ги заместят на пазара на имоти.
А догодина ще пуснем още 15 милиарда дълг и ще вдигнем на учителите заплатите на 4 бона, та да могат и те да си позволят жилища на тия цени.
А дълга ще връщаме когато дойде МВФ 😀
Нищо различно от това, което говорим до сега.

Мога само да се надявам, че ИТ секторът е на цикли и както сега е по-ниско заплащането, след някоя година ще стане по-високо.

20-30% по-ниско е силно пресилено. В някои фирми има увеличения, в други стагнация.
Но удря много по ИТ то вдигането на осигурителните прагове.
Т.е. държавата съвсем съзнателно и конкретно удря по сектора. А това е от най-добрите сектори, които трябва да бъдат максимално стимулирани. Писал съм и преди, висока добавена стойност + директен експорт (продуктът се продава в цял свят), екологично чист и тн и тн.

Общи условия

Активация на акаунт