Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 320
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Два милиона българи живеят под наем,но в чужбина... Не ми се мисли какво щеше да е,ако тези българи не можеха да емигрират. Тук днес щяхме да живеем по две-три семейства в един апартамент...
Е те ако бяха тук, щеше да има още 2 милиона предлагане на работна ръка.
Бетонът е 130 лева/кубика, арматурната стомана е 800 долара, тухлите са по 3 лева четворки, а винербергера големите по 4.50/броя.
Щяха да си построят жилища за всички за няколко години, на много по-достъпни цени. Ограничаващият фактор е трудът, така подразбирам и от тук.
И земята, естествено, но няма всички да се изсипят на жълтите павета, я? България има плътност на населението 60 души/кв.км. една от най-ниските в Европа - Холандия е 440, Германия е 230, Чехия и Полша по 130. Място има за всички.

# 346
Как тези два милиона българи щяха да си построят или купят жилища със заплата от хиляда лева максимум? И то при положение,че се намереше работа за тях...
По мои наблюдения огромна част от жилищата в България са купени именно от българите живеещи и работещи на Запад. Ние също купихме жилища със спестени от работа в чужбина пари,аз лично от Франция.

# 347
Само за едно нещо съм съгласен - желаните и атрактивни имоти, ще държат цена. Тук говорим за лукс, за локация, за много малко на брой имоти - Банкя, Докторска, Морска градина и тн. Да, но не са единствените тези, които ще си държат цената, защо си кривиш душата?

Обаче другата Ви логика пак тежко не се вързва, в момента има десетки хиляди двустайни и тристайни кутийки в МанЛи и подобни квартали, които са все по недостъпни за повечето хора. Не е необходимо да е достъпно за ПОВЕЧЕТО, достатъчно е за някои да е достъпно. И те ще купят, и ше дадат под наем на които не могат да си позволят да купят. А това е стока, която рано или късно ще излезне на пазара. Кой ще я купи?! Който е в онези топ 30% - съгласно статистиката на заплатите, и съгласно стаистиката за микро и малки и средни бизнеси, която статистика не сме написали тук. Тези хора са пре-достатъчно да купят, ако знаят какво искат.

p.s. не че се изтъквам, не е това целта ми, но по-доходи и налични средства съм в топ 5% на хората, въпреки това, в момента не мога да намеря имот, който да ми допадне като цена/качество. при все, че имам парите в "джоба". И поради тази причина твоето схващане за "средно" е неправилна. Понеже ти не търсиш "средно". Излезте Вие на пазара в момента, като купувач, да Ви видя колко ще купите?

Това според Вас, устойчиво ли е в средносрочен план? Да ви кажа - НЕ Е.

# 348
А защо пък мислите, че пазарът винаги е прав?
Пак ще дам пример със златото. Днес е $3,328 - прав ли е пазарът, толкова ли струва? Ами щом за толкова се купува и продава днес, значи толкова струва, тъй ли? Да, ама началото на годината 1.1.2025 беше $2,650. Тогава прав ли беше пазара? Минали са само 3 месеца. Или тогава беше прав, а сега е крив?
Петролът пък беше преди години $120, после се закрепи на $80, по ковид падна на $30, миналия месец беше пак $80, сега е $60. Прав ли е днес пазарът, крив ли е - не знам, ама днес е $60. Който му е скъпо да не купува, който му евтино нека купува, а пък който иска нека да чака да стане още по-евтино, че да не се мине.
Пазарът е просто съвкупност от сентимента на купувачите и продавачите. Понякога е над онова, което може да се нарече "справедлива стойност", понякога е под.
Аз обичам да купувам когато е под, а продавам когато е над. Тези моменти е трудно, невъзможно да се уцелят точно - но за мен част от тръпката, от играта е да опитам.
При жилищата, когато голяма част от тях се купуват не от хора за жилищни нужди, които да плащат с доходите си - а се ползват като актив за спекулация, като убежище за запазване на стойността на парите, или направо за пране на пари - то по същия начин пазарът може да е над, може и да е под това, което аз, или колегата Донев, или Румка смята за справедливо.
Аз и Донев не купуваме, Румката да купува щом й се струва атрактивно. По-натам ще си покаже кой е бил по-далновиден.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 13:50 от chris78

# 349
Румка вярва, че няколко богати купувача ще държат пазара на 50 хиляди нови апартамента висок... И то при положение, че вече са накупили жилища с цел инвестиция, а не живеене.

Ама съм сигурен, че Румка НЕ купува в момента няма и да купи на сегашните нива. Просто и харесва измамното чувство, че притежава скъпи имоти. Защо измамно - защото не ги и продава. А един продукт, включително имотите се осчетоводяват щом се продадат, а не на база фиксинг.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 15:54 от Анонимен

# 350
Не е необходимо да е достъпно за ПОВЕЧЕТО, достатъчно е за някои да е достъпно. И те ще купят, и ше дадат под наем на които не могат да си позволят да купят
Ето една новина от днес за най-големия американски жилищен строител DR Horton:

Поради по-слабо търсене на нови жилища заради трудна достъпност и ниска увереност на купувачите, намаляват прогнозата и ще построят вместо 90 хил. планирани, 87 хил. жилища тази година.
Е, сега в Америка нямат ли някакъв % богати хора, които да купят тези жилища, че да ги дават под наем на бедните?
В България имало 90 милиарда лева в банките, а в САЩ има ... 18 трилиона и 120 милиарда, по данни от Фед:

Толкоз ли няма да им стигнат да купят тези няколко хиляди къщи, които строителят не може да продаде, че сега ще трябва да си намали печалбата?
Или си правят сметката: щом средните хора не могат да си позволят да купят жилища на тази цена, то няма да могат и да си позволят да плащат наем, който да оправдае високата инвестиция при тези цени?

# 351
Извинете, но донев и Крис почти не са ми лайквали нищо. Пък и не събирам лайлове, защото с тях имот не мога да купя.
Аз дори отдавна не коментирам цени, скъпо, евтино. Намерил съм начин още 2022 да се адаптирам към безумието на пазара, за да се позиционирам добре и мисля, че бия доста успешно ръста на цените. Вярвам че и други хора са така, без да се налага да купуват и държат имоти на дребно. Споделял съм вече какво съм правил. Та не знам какво толкова ви кривя душата като коментирам в реплика на нечий коментар.
Ето например, сега ще дан реплика на Крис. Примера ти със щатите показва, че и там разрешителните намаляват. Дали и там разсъждават като у нас, че това ще повиши цените? Мисля, че не, защото там пазара е развит и защото там не се гледа на жилището като на златен медал. Което ме кара да отговоря и на Донев.

Донев, много добра аналогия със златния медал. Точно това имам и аз предвид, казвайки “искат да хванат господ за шлифера”. Златен медал от олимпиада се печели един път в живота най-често, нали? Така е и с имота. Той не е стока, той е трофей. Дори и люлинската панелка ба село е първа. Скоро някой искаше да купува мухлясал партер без прозорци до булевард. Точно поради тази причина реален пазар няма. Прекалено малко участници и прекалено голяма увереност изкривяват пазара, което го прави спекулативен и истинската стойност не може да бъде открита. Аз това твърдя и си заставам зад думите от години. Казал съм какво ще стане ако тази увереност изчезне и как ще повреди икономиката ни. Казал съм на какво се дължи тази увереност. Казал съм и как се възползвам от това, преценявайки рискове.
Чакам си лайковете.

# 352
Абсолютно правилни разсъждения, и като се отърсим от емоциите и "инвестиционната" златна треска, то много малко имоти наистина са трофей:

- четиристаен с високи тавани и мрамор на Докторска
- първа линия на морската градина с гледка
- къща в Бояна с хубав достъп и голям парцел.

Това са трофеи, такива жилища могат и да претърпят временна корекция на цените, но винаги ще предизвикват голям интерес.

Обаче какъв трофей може да е двустайна кутийка на груба замазка от 40 реални м2 в калта на МанЛи. Ами то има още десетки хиляди от същото. Пак в същото състояние. И не спират да се строят такива.

# 353
Абсолютно правилни разсъждения, и като се отърсим от емоциите и "инвестиционната" златна треска, то много малко имоти наистина са трофей:

Това са трофеи, такива жилища могат и да претърпят временна корекция на цените, но винаги ще предизвикват голям интерес.

Обаче какъв трофей може да е двустайна кутийка на груба замазка от 40 реални м2 в калта на МанЛи. Ами то има още десетки хиляди от същото. Пак в същото състояние. И не спират да се строят такива.
Донев, доколко познаваш Манастирски ливади? И за каква точно кал става въпрос и къде, май бъркаш с Малинова долина..
Не са трофеи, но имам няколко апартамента там. На хубави места с добър доход.
Изброените от теб трофеи са изключителни имоти, мисля че никой от форума /с малки изключения/ не купува/продава такива.

Пожелавам весели празници!

# 354
  • София
...- първа линия на морската градина с гледка...
А лесно ли се свиква с миризмата?

Чувам, че скоро ще изгрее звездата на Захарна фабрика, след известно време на дезинфекция и дезинсекция Blush

# 355

Аз като собственик и живяла лично в стари сгради в центъра, включително прехваления Докторски, сто пъти предпочитам новото строителство, било то и в МанЛи.
Разбира се, стига да е качествено, а вече има такива.
Не знам какво е привлекателно в 4м.тавани. Аз живях в 3.20м тавани и ми беше адски неуютно. Към момента всичко старо разпродадох и си купих ново строителство.
Стара сграда може да ме изкуши в центъра на Москва, Париж и пр., но в България не е имало аристокрация, хората са били бедни и това си личи по материалите, които са влагали. Сега строителството от добрите строители е абсолютно сравнимо с това в центр. и западна Европа.

# 356
Румка, този строител продава на загуба на 1290е/кв. Купувайте долато не се е усетил.
https://m.imot.bg/obiava-1j174486486071750-prodava-kashta-grad-sofiya-s-german

# 357
Прочете ли обявата? Кохаузинг. Демек кооперация на бъдещи собственици. Ако се съберат достатъчно баламурници ще вземат и да започнат да строят.

# 358
Когато по-отделно влизаш на зелено при строител с 2к капитал си тарикат, когато влизаш в кохаузинг с други, които вкарват пари колкото теб, си балък. Това може да го каже само тарикат.

# 359
Един строителен BETL...

Общи условия

Активация на акаунт