Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 244
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
За същия период и в България наемите са двойни. За мен е по-интересно какви ще бъдат през следващите 10-15 години.
Иначе, кой се радва на скачането на цените? Никой. Всеки иска да има високи доходи и ниски разходи, а не обратното.

# 451
Последно живях в София 2023 на 500 лв. наем, със сигурност сега е много повече това е ясно. И около 2020-2021 последно гледах жилища за покупка и класическа двустайна панелка на партер и за основен ремонт (Борово) се предлагаше за 130 000 евро. После реших въобще, че не ме се живее там, но това са ми спомените. На мен цените на храна, спорт и разни хобита, с които се занимавах, много повече ми сринаха бюджета и стана безсмислено да стоя там. Но някакси все всичко е фокусирано в цената на имота, а то това даже не е най-важното.

# 452
В България е такава системата,че всичко важно е концентрирано в столицата София...

# 453
Апартаментите, купувани за инвестиция, обикновено не стават много много за постоянно живеене. Не, че не стават, но са доста компромисни. Човек, търсещ за лично ползване, обикновено се насочва към друг тип жилища. Т.е колкото и да купуват инвеститори маломерни двустайни и ателиета, това не променя факта, че липсва предлагане на читави двустайни и тристайни, комфортни за постоянно живеене. Няколко апартамента ми минаха през ръцете миналата години, купувани с цел отдаване под наем, ами не са удобни да се установи човек като хората. Да не говоря колко зле изпълнени тристайни има, то е едно чудене, къде да се подредят всички вещи, та гардероби в гаражите и т.н. Малкото предлагане на добри неща вдига цените, не купуващите с цел инвестиция.

# 454
Апартаментите, купувани за инвестиция, обикновено не стават много много за постоянно живеене. Не, че не стават, но са доста компромисни. Човек, търсещ за лично ползване, обикновено се насочва към друг тип жилища. Т.е колкото и да купуват инвеститори маломерни двустайни и ателиета, това не променя факта, че липсва предлагане на читави двустайни и тристайни, комфортни за постоянно живеене. Няколко апартамента ми минаха през ръцете миналата години, купувани с цел отдаване под наем, ами не са удобни да се установи човек като хората. Да не говоря колко зле изпълнени тристайни има, то е едно чудене, къде да се подредят всички вещи, та гардероби в гаражите и т.н. Малкото предлагане на добри неща вдига цените, не купуващите с цел инвестиция.

Купуващите с цел инвестиция и без никаква критичност към качество и използваемост, което кара строителите да предлагат такъв продукт.

# 455
  • София, Bulgaria
Нали знаете, че на всички прогнозите все някога се сбъдват. 
Какво значи това?! Всеки трябва да преценява собствената си ситуация.
Това, че някой от 2020, че и по-рано говори едно и също и то вземе, че се случи след 10г. , правили го велик анализатор!?
Ама най се чудя, как ви се занимава да убеждавате другите във вашата теза.
То вярно, че темите тук не са безкрайни и общо взето се въртят през месец едно и също.

DonevM, това е голяма заблуда, че хората не са критични,  ако е за инвестиция.
Ама много ги подценявате тези хора вие, защо така?

# 456
Е къде им е критичността, особено при новото масово строителство.

Неизползваеми микро кутийки, надути нереални площи, издаване на степен строителна площадка, забавяния, кофти договори без неустойки и гаранции. Дневни по 18м2, спални по 10м2, няма килери, няма къде да сложиш пералнята, няма шумоизолация...

Всичко това се купува безкритично и без мисъл за използваемост, важното е да затворим парите в имоти, че като дойде еврото ще ни ги вземат.

Сериозно питам, защо се строят подобни пародии на имоти и то в толкова голямо количество?
Разбира се, има изключения, но масовката е точно такава:

Дом Младост, Варна, 4 входа, 15-18 етажа, с по 8-10 апартамента на етажа. Нито един от които използваем за нещо повече от студентска бърлога.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 16:32 от Анонимен

# 457
В жилище с 22m2 холокухня и спалня 11m2 да имаш две тераси с обща площ от 14.5m2 е меко казано несериозно.

# 458
Ама купувачите ги харесват и купуват. Точно това казвам - няма никаква мисъл защо и какъв имот се купува, важното е парата да е в тухли.

btw. това са чистите размери (на тухла) с мазилката, шпакловка или евентуално картон имаме спални от по 9м2... Това и за хотел на летище е компромисно.

# 459
  • София, Bulgaria
56 кв. м. ЗП са масовите 2ст апартаменти. Те са хора без деца, един или двама. Аз живях 6г. в точно такива "кутийки", сега в него живее дъщеря ми с приятеля си. Много си го обичаме този апартамент. Супер яко си го направихме,  много уютно,  нито за момент не съм се почувствала компромисно.  
Много млади хора си купиха, като първо жилище точно такова.  Супер им е. Никой...никога не ми е казал, че е сгрешил. Дори когато идва момента за семейно и по-голямо жилище,  не им се разделя със старото.  
Дали ще живееш щастливо и  удоволетворяващо най-малко зависи от размера на жилището.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 19:22 от tomeva

# 460
Само в тази сграда има 400+ подобни кутийчести пародии на апартаменти, с 30-35м2 чиста застроена площ.

Колко са тея "един или двама човека без деца без изисквания за лично пространство и без лични вещи" има на пазара, че се строят такива?

Колкото и да нямаш изисквания, как се живее в 9м2 спалня, без гардеробно и в 18м2 дневна, в която трябва да има кухня, трапезария, пералня, хладилник, диван и телевизор.

Дайте да си го кажем честно, подобни имоти се строят само и единствено заради инвеститорите-спекуланти.

# 461
Донев, ти ела в София да видиш какви чудеса се строят.
Оня ден минавам покрай Овча Купел, вдигат едно чудовище, викам чакай да проверя на коя фирма е, било на Ваклин и изглежда ето така:

Тръмп плащал на Ел Салвадор $25к на година на затворник, за да разчисти САЩ от разни банди. Засега им изпрати няколко самолета затворници латиноси, но ако рече да прати още няколко, мисля добре ще се впишат тука, може даже да подбием цената - само слагаме решетки и тази сграда е готова за целта.
Между гарата и гробищата строят нещо подобно, ама 3-4 пъти по-голямо. От другата страна на гарата пък, посока Банишора - пак нещо подобно. И из цяла София, където има свободно място.
Това са хиляди и хиляди апартаменти, планирани и започнати преди няколко години като беше големия бум и беше започнал големия скок. Десетки хиляди. Закупени ей така кой "да има за детето", кой "да затворим парите", кой за препродажба след Акт 16. Като ги завършат и минат като сделки (понеже имоти още не съществуват де юре) ще отчетат не 30-35 хил. продажби годишно, а сигурно 50-60 хил. И по толкова нови семейства идват в София да живеят всяка година ли? Това нивгаж няма да го повярвам. Хората затварят едни пари, и докато цената на закупения актив се качва са доволни. Като спре да се качва, ще трябва да се замислят какво ще ги правят толкова жилища.

# 462
  • София, Bulgaria
Не знам какви са, ама този си е екстра.

На този етаж не видях ЗП 30-35 кв.м., тези жилища са за сингъли.и ако са бюджетни, място е ок, има хора дето ще си ги купят.
Въпросът, който трябва да се зададе е: с тези пари, какво и къде друго бих могла да купя. Ако имам по-добра алтернатива, значи не е моето.
В нашия блок имам по едната вертикала такива малки ап. В 3 от 6 са купени от съседите и там живеят баби и дядовци. Някои възрастни, някои пък им помагат с децата.
Разказвам всичко това, защото животът е много шарен и хората също. Е всеки си е отделна планета.
Ето и ние взехме възрастен родител да се грижим и помагаме и наехме ап., за късмет в нашия вход. 800 лв. на месец. Ай честито.
А преди 2 год. се продаде последното такова ателие 40К.

# 463
56 кв. м. ЗП са масовите 2ст апартаменти. Те са хора без деца, един или двама. Аз живях 6г. в точно такива "кутийки", сега в него живее дъщеря ми с приятеля си. Много си го обичаме този апартамент.
То че става за живеене от един човек или младо семейство - става.
Обаче ти като си живяла там на младини, ако сега си на 50 г. значи си набор 1975 и в този набор има 145,000 българи.
Дъщеря ти ако например е набор 1995г. - този набор са 71,000 българи.
Сегашните 20-годишни, които ще се отделят да живят сами, са набор 2005 и са пак някъде толкова - тоест наполовина хора, отколкото е имало по твоето време. А апартаментите в София са станали сигурно 2 пъти повече оттогава досега.
Сегашните набори пък са вече по 55,000 българи, тоест в бъдеще ще става още по-слабо търсенето на жилища.
Имам предвид за живеене - за инвестиция не знам.

# 464
Горният над него на плана е точно 31м2 чиста жилища площ (най-важната характеристика на един имот, заедно с локацията).

Младост-Варна не е студентски квартал, а това е само една от десетките огромни сгради с огромен брой малки кутийкови-апартаменти ново строителство в момента. Като сградите са обречени да бъдат полунаселни гета, още от самото начало.

Крис е написал най-вероятната причина, да затворим парите в тухла. А не от необходимост и решаване на жилищни нужди.

Общи условия

Активация на акаунт