Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 253
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Точно мнението на Краснов, пък въобще не ме интересува...
А и не пия белина...

# 436
съфорумка търси за дъщеря си апартамент в Гео Милев - завършен, с две спални, за предпочитане тухла или ЕПК.
Ако някой има поглед над квартала - приемат се идеи, съвети, ориентиране в цените, ако някой знае да се продава такъв имот, а още да не е стигнал до сайтовете...
А защо трябва да правят такива фокуси, а не купят каквото има обявено на пазара - нали Дани и Тинтина казват, че пазарните цени били нормални и достъпни, и още догодина щели да се качат с 20%? Да теглят смело кредит на 3% и да купуват…

Ти зорлем ли се правиш на …?

Какви фокуси, какви 5 лв?
Хубавите предложения, особено в такъв тип каартали изобщо не стигат до пазара с обявите. Те търсят точно това. Искат да купят и твоя апокалипсис не ги интересува, но няма предлагане

# 437
А ако никой не знае че търсят, е по-добре, така ли? Ако човек има възможността, но няма каквото му харесва, не е ли най-логичното нещо да обяви по всякакви възможни канали за това? Дали ще се състезава или не, всичко това произтича от факта да има за какво.

Пък и .. наддаването и подаването на оферти не сме го измислили ние, работи успешно на щатския пазар, който така обичате да давате за пример

# 438
Какви фокуси, какви 5 лв?
Хубавите предложения, особено в такъв тип каартали изобщо не стигат до пазара с обявите. Те търсят точно това. Искат да купят и твоя апокалипсис не ги интересува, но няма предлагане
Недей така де - как да няма предлагане, аз потърсих и в момента има 44 такива апартаменти в Гео Милев и това е смао в един сайт, в другите може да има и още. Средна цена 307к евро:

Форумът в мнозинството си казва: това е пазарната цена, тя е достъпна и човек с нормален доход може да си я позволи, да тегли кредит на 3% и да купува, че догодина цените ще са с 20% по-високи.
Обаче не - дайте необявени апартаменти, дайте да търсим с връзки, че инак скъпо...
И аз мисля, че е скъпо, но Дани и Тинтина викат не - достъпно било.

# 439
На “завършен, 2 спални, тухла или епк” отговарят точно 14 обяви точно в този сайт. Половината от тях са завършени тип музей на соца.
Ако хипотетично по някаква причина не допадат на търсещите е напълно нормално да търсят ОЩЕ!
Главния въпрос не смятам че е баш цената.

# 440
Факт е, че "няма" имоти на пазара. Което само потвърждава, че същия се движи почти изцяло от сделки със спекулативен характер, а не от реални жилищни нужди.

Рано или късно, това ще се промени.

# 441
След такъв ферман - нека да отговоря....
1. Никъде не казвам,че имотите ще са САМО и Единствено нагоре...
2. Казвам САМО,че цената в момента е СЪПОСТАВИМА с тази на други БАЛКАНСКИ СТРАНИ, по- ниска от ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА, и ДОСТА по- ниска от баш ЗАПАДНА ЕВРОПА...
3.Казвам , че няма логика почти ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ да купува и наема предимно в един град и да има срив в този град...Важи в по-малка степен за Пловдив,Бургас и Варна...
4.Казвам, че много трудно се намира нещо ХУБАВО в момента...
5.Куца ми логиката да ИМАШ недвижими имоти и да ЖЕЛАЕШ срив на цената им...
6.Куца ми логиката да си продал на ПАЗАРНИ ЦЕНИ и да ги проклинаш, защото не МОЖЕШ(не желаеш) да купиш на пазарни цени...
7. И доста други неща има, но и това стига..

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 13:00 от denissa_72

# 442
  • Бургас
Аз пък не разбирам кое ще ме подтикне да продавам.
Нали не смятате, че на "спекулантите" всички имоти са с ипотека, чиято лихва хипотетично щяла да скочи? Имам 8 имота, ипотеката е само на апартамента, в който живея, теглена преди десет години и смешна главница. И още една, която финансира друг бизнес, от който получавам добър дивидент.
Всичко останало е купено на зелено с мноооого разсрочено плащане.
Ето сега и продадох два имота. Имам кеш за включване в поредното тъмнозелено. Докато се построи ще минат три години и ще изкарам още пари от наеми и от другата си работа.
Защо да продавам? Нямам кредити, имам друг бизнес, от който печеля добре.
Не вярвам да има такива "пишман спекуланти", дето да имат само кредити и тухли.

Отделно - каква безработица сънувате? Вие сериозно ли? Всеки бизнес търси хора под дърво и камък, а такива няма! И все по-зле става ... Дори един бизнес да освободи, следва бърза преквалификация и заемане на свободните места. Няма човек, който да иска да остане трайно безработен.

# 443
1. Само това повтаряте.

2. Това не е вярно, показвах Ви маса обяви и от Австрия и от Германия.

Цената на хубав тристаен тук и там е почти еднаква. Само, че аз не сравнявам измислени цени на м2 с общи части с чисти такива. Както и имоти строителни площадки с завършени жилища, готови за нанасяне.

3. Също не е вярно, пазарите в Пловдив и Варна също са набалончени, а цените в небесата. В по-малките областни градове цените също са доста нагоре.

4. Това е вярно, защото сме в разгара на спекулативен тренд.

5. Това си е ваше емоционално състояние. Затова и изригвате срещу всеки, осмелил се да каже, че имотите са недостъпни, с надути цени и лошо качество.

6. Аз пари имам, но не мога да купя нищо. Защото заради спекулата няма предлагане и/или ако има то е на единични апартаменти на ултра крайно завишени цени. Това ще се промени, затова и чакам. Нямам никакъв проблем да дам и 3000 евро на м2, НО насреща очаквам качество!

---

"Имам 8 имота, ипотеката е само на апартамента, в който живея, теглена преди десет години и смешна главница." Средният участник на пазара НЯМА 8 имота и няма кеш като за още два. Много е грешно да прилагате собствения си личен пример на целия пазар.

То и аз мога да си позволя без проблем тристаен или четиристаен в хубав квартал във Варна в момента, но това не значи, че средното семейство тук може.

# 444
Simple Smile Eй така, в празни приказки и теории за апокалипсиса скоро ще навъртим стотната тема...
И когато се появи някой търсещ да купи, се започва - ама откъде-накъде, как така ще купува, защо ще купува, вместо да не купува...
Теория срещу практика.

# 445
Моля, моля.
Аз също твърдя, че е "скъпо".
Но също така твърдя, че "Това е положението, Минке".

И на мен ми идва малко странен този призив за "имоти под щанда". Все едно сме обратно в социализЪма.
Ако на някой му се намират на 1/2 цена, запазете и за мен.

"ЕПК" си предполага да търсят от "соц епохата". Не виждам защо е чудно, че част от обявите са такива.
Гео Милев си е стар квартал, ограничени количества на строежите. Нормално е преобладаващата част да са стари апартаменти.

Нещо май не се чете с разбиране. Аз съм изпилен, щото миналата година купих 3 парцела, към 5000квм, а тая година купувам 4 тристайни, а сестра ми още 3. В СФ.
Догодина ще ремонтирам и пак ще съм изпилен, но по-догодина вече ще съм скътал кеш и не смятам да спирам да купувам.

Кривите на търсене и предлагане важат за всяка стока и услуга, която е НА ПАЗАРА. Не е само за потребление.
Нещо сте се повредили от много гледане на пазарите на акции.
Там има лавинообразни микроспекулации и се помпят и доят разни дъна, спадове и качвания.
При нормалните пазари, като е евтино се купува.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 13:09 от dany1

# 446
  • София
...Аз си чакам актове 16 на купените на зелено и тока в другия с акт 16, който ми излезе наскоро.
Е наскоро, от края на декември ти е акта, а още нямаш ток... Не плащай последната вноска поне.... ама ти май вече си я платила, кофти. Поне водата пуснаха ли?

# 447
Всичко съм платила, изповядала съм края на януари. И аз се ядосвам за тока, но ще стане - няма причина да не стане, всичко е подготвено. Чакаме партидите. И на други имоти съм чакала така.
Вода имаме и желание за ремонти също.

# 448
  • Бургас
Разград. Да не кажете, че само софиянци искат да живеят в новички затворени комплекси.
https://ekip7.bg/2025/04/15/zapochva-stroitelstvoto-na-parviya-z … mpleks-v-razgrad/
Понеже пътувам много из цялата страна, нови жилища се строят почти навсякъде, дори и в по-малки градове.

# 449
Здравейте, моля за мнение от някой, който живее в една от сградите на Green Life - Нова Дружба, в гр. София? Има ли проблеми с нещо - общи части, гаражи, асансьор, покрив и т.н.?
Каква е таксата поддръжка?

Относно положението с имотите, тотално съм шашната и не знам какво искам да правя. Оглеждам се да продавам, както и да купувам, но още не ми стиска или не съм видяла нещо, което да преценя, че наистина си струва.

Елиът Уайт, който се коментира в горните постове май не е толкова просташки, колкото Тейт. Гледала съм 1-2 клипчета, май има жена. Дразнещо е, че изглежда и звучи доста надут.

Общи условия

Активация на акаунт