Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 239
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Ама купувачите ги харесват и купуват. Точно това казвам - няма никаква мисъл защо и какъв имот се купува, важното е парата да е в тухли.

btw. това са чистите размери (на тухла) с мазилката, шпакловка или евентуално картон имаме спални от по 9м2... Това и за хотел на летище е компромисно.

Ами ако застроената площ на една сграда е 400 квадрата себестойността и, а и цената на квадрат с надценката е все еднаква. Но ако се направят два апартамента по 200 квадрата ще се продадат по-трудно и даже с големи отстъпки, но 5 апартамента по 80 квадрата ще се купят по-лесно. Просто хората не могат да си позволят големите апартаменти и строителите строят това, което се търси. И щом се купува, значи са прави. Не виждам какво се възмущавате.

# 466
Томева, ще споделиш ли колко апартамента купи за последните 5г? Знам че развиваш бизнес, ама не го ли разви вече за 15-20г? Пък и какво толкова му е капиталоемкото ма брокерския бизнес? Искрено питам, не се заяждам. Ти дори си в кухнята, имаш изгодни предложения от първа ръка.

# 467
  • София, Bulgaria
Томева, ще споделиш ли колко апартамента купи за последните 5г? Знам че развиваш бизнес, ама не го ли разви вече за 15-20г? Пък и какво толкова му е капиталоемкото ма брокерския бизнес? Искрено питам, не се заяждам. Ти дори си в кухнята, имаш изгодни предложения от първа ръка.
Ако имаш предвид за инвестиция, не съм купувала. Но едните ни децата са купували за инвестиция и за живеене и то без моя помощ и по тяхно решение. Аз нямах време да се занимавам с тях. 😂😂😂
Не е за вярване, но е факт. Само одобрих, това, което са избрали. Разгледах архитектурите и им казах кои ап. са по-балансирани, като цена, кв. и бъдещ доход. Говорих, с колегата/ приятелче ми е/, който продаваше комплекса. Питах го: Да куваме ли? , той каза: купувай супер е сградата и строителството и така.
Нито ние, нито децата сме на принципа да търсим, да ровим за "изпилена" сделка т.е. да търсим максимума. Защото за него се искат и много усилия, а животът ме научил, че с едно печелиш, от друго губиш.
Един път преди 3 години се свързаха с мен хора от провинцията, но живеят в чужбина от 30г. Продаваха ап. на площад Славейков, малък и ми казаха, че искат една цена, която беше много занижена. Да речем 65К за нещо, което без проблем струва поне 85-90К. Та, това е случай да ти изпадне изгодна сделка. Ноооо.... тука идава едно много голямо НО за мен. Конфликтът на интереси. Хората са ме потърсили за брокер, да им направя най-добрата сделка, няма как да премълча и да ги излъжа. Продадох го много бързо на 87К евро. А можех аз да го купя или някой мой човек. Не ставам за далавери аз, Гого.

# 468
Аз ходих да гледам "чудовището" на Ваклин преди месец-два. Това, което ме потресе всъщност, е не толкова размера на сградата и броя на апартаментите в нея, а факта, че до нея започват строеж на още три такива (в подобен мащаб), пак на същия строител/инвеститор + вече започнатите няколко строежа на други строители наоколо. Помещенията бих казала бяха прилични като големина (гледах тристайни), но това на фона на каквото живея в момента: стая почти 10 м2 (2.80х3.60) в която искам сега да сменя цялото обзавеждане и съм в потрес защото обикновено легло, с нормални размери би заело цялата стая почти. А гардероб? А Скрин? Нощни шкафчета? Бюро?

# 469
При Ваклин, дори да нямаше друг строител на света, пак нямаше да купя!
Изигра си ролята и го наградиха с парцели…

# 470
ако се направят два апартамента по 200 квадрата ще се продадат по-трудно и даже с големи отстъпки, но 5 апартамента по 80 квадрата ще се купят по-лесно. Просто хората не могат да си позволят големите апартаменти и строителите строят това, което се търси.
А, не знам. Дани казва, че шофьор в ГТ можел да си позволи ипотека 700 хил. така че защо не търсят нормални апартаменти, а кутийки?

По-назад гледам - както често се случва - са се трили постове. Заяжданията съм съгласен, че нямат място в темата, но бях сложил една графика каква част от богатството си семействата в развитите държави държат в имоти, и каква в други активи. Най-голям дял имаше пенсионната сметка, второ място основното жилище, трето инвестиционна сметка (акции), след това застраховка живот, и някъде на 5-6-то място с 8% дял в богатството беше второ жилище или такова за отдаване под наем. И на последно с 3% - автомобили (за разлика от нас, хе-хе).
Това не е ли релевантно към темата за имотите? И ми е любопитно ако има данни каква част от богатството си българските семейства в какви активи държат. На първо място ясно, че ще е основното жилище, но второ/трето и т.н. за отдаване под наем мисля ще излезе доста по-голяма част от другаде по света. Хем тук имаме един от най-ниските % хора, живеещи под наем вместо в свое. И като правим нещата различно от развития свят, дали ще ни се получи по-добре в крайна сметка, откъм нарастване на богатството?

# 471
Тази сутрин по новините ни сравняваха с Франция и Люксембург, но по заплати. Не им ли стана ясно на лелките по ТВ, че ако всички чакаме на имоти да станем богати, ще ядем тухли и че заплата с кредит няма как да се вдига устойчиво? Скъпо става защото не произвеждаме. Лекари няма защото не произвеждаме. То и имоти, които произвеждаме в големи количества, пак няма, защото господ и шлифера.

# 472

И аз, но вероятно има достатъчно други клиенти.
Проблемът на такива политически обвързани хора е, че докато строят, все трепериш дали патронът им няма да падне и да ги подгонят и тях.

# 473
  • София, Bulgaria

Не ми се коментира темата, защото е политизирана. Само ще кажа, че никой не е само бял и добър.
А кметицата виновна, невиновна или малко виновна го отнесе много жестоко. Нямаше нужда от такова мачкане.
С Ваклин съм работила, винаги са били много точни и изпълнителни, а цените им много умерени. Дори аз преди годинии съм ги питала, защо продават на 680 евро, като в момента е към 800 евро, че и отгоре. Отговорът беше: достатъчно са, имаме и следващи проекти.
Когато избухна скандала, се чудих, как са се забъркали ...не ми изглеждаше да им е присъщо. Но знаех, че години наред им спираха проекта в Младост извън всякакви законови рамки и основания и не са единствените строителни фирми, десетки са и с огромен материален интерес. Ако не беше Ваклин други щяха да са. В това съм сигурна. А и кметицата изведнъж доста видимо си  промени стандарта на живот. Това прави впечатление. Клявките в Голяма Община много обичаха да коментират чантите и за 2-3000 лв., с които е идвала там и с колко скромен  лайфстайл е била в началото, а след няколко месеца, как почнал да се променя.
Политиката е мръсна игра и не е за всеки.

# 474
Колкото и да нямаш изисквания, как се живее в 9м2 спалня, без гардеробно и в 18м2 дневна, в която трябва да има кухня, трапезария, пералня, хладилник, диван и телевизор.
Шарен свят, шарени хора. С различни приоритети, предпочитания и бюджет от твоите. За мен лично 9м2 спалня е напълно ОК спрямо моите нужди. Ако имах неограничени финанси щях да си купя сигурно замък със зали по 150 квадрата, но уви, нямам този избор. Щом се купуват такива апартаменти като топъл хляб - значи има причини да се харесват.

# 475
Колкото и да нямаш изисквания, как се живее в 9м2 спалня, без гардеробно и в 18м2 дневна, в която трябва да има кухня, трапезария, пералня, хладилник, диван и телевизор.
Шарен свят, шарени хора. С различни приоритети, предпочитания и бюджет от твоите. За мен лично 9м2 спалня е напълно ОК спрямо моите нужди. Ако имах неограничени финанси щях да си купя сигурно замък със зали по 150 квадрата, но уви, нямам този избор. Щом се купуват такива апартаменти като топъл хляб - значи има причини да се харесват.

9м2 е свръхнедостатъчна за повече от един човек. Ако сложим мястото за врата и прозорец, това стига само за легло. Няма място за гардероб дори, още по-малко за бюро, тоалетка, огледало и тн

# 476
Ти нали не живееш в такъв? Какво те интересува, че другите ще се мъчат. Харесва им в спалня 9 квадрата, живеят в такава.

# 477
Като говорим за квадратурата....Но,пък е достъпно...

# 478
Е поне не лъжат хората. 17 квадрата ти ги продават за 17. При нас щяха да кажат - ама то със стените тази стая е 25 кв.м. и имаш и 10 кв.м. общи части - ето ти ги 35, какво викаш, че е тясно?
Освен това гледам ти го дават с врати, мивка и плот в кухнята, настилки, боя, и (сигурен съм) завършена баня. При нас го вземаш на Ш/З и още 20-30 бона за довършване.

Ти нали не живееш в такъв? Какво те интересува, че другите ще се мъчат. Харесва им в спалня 9 квадрата, живеят в такава.
Ми мен ме интересува - като показател, че хората явно са затруднени да си позволят нормално жилище, щом са готови да живеят в кутийки.
И ако имам намерение да влагам пари с цел да спечеля, тоест ако купя нещо да го препродам после с 20% отгоре - как потенциалните купувачи ще си позволят по-високите цени, като и сегашните явно се затрудняват да си позволят?

# 479
Те квартирите често ги дават на замазка там…
Ма иначе чуждата кокошка - патка

Общи условия

Активация на акаунт