Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако бебето спи с извита глава само на една страна?
Каква е безопасната позиция за сън на новородени?
Как мога да предотвратя деформация на главата при бебето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако бебето спи с извита глава само на една страна?
Ако бебето ви постоянно обръща главата си само на една страна, е важно да опитате да редувате позицията му, когато го слагате да спи. Лекарите обикновено препоръчват честото смяна на страните, за да се предотврати деформация на главата. Можете също така да опитате да поставите бебето странично, като използвате навито одеяло или възглавница, за да предотвратите търкулването му назад.
-
Каква е безопасната позиция за сън на новородени?
Препоръчително е новородените да спят по гръб, за да се намали рискът от синдром на внезапна детска смърт (СВДС). Важно е бебето да спи на твърд матрак без възглавници или меки предмети, които биха могли да представляват опасност. След няколко месеца, когато бебето започне само да се обръща, можете да му позволите да избере позицията си за сън.
-
Как мога да предотвратя деформация на главата при бебето?
Редуването на позицията, в която детето спи, е основна мярка срещу деформация на главата. Можете да направите това, като редувате страните, на които поставяте бебето всеки няколко дни. Освен това е важно да наблюдавате времето, прекарано в легнало положение и предлагане на различни позиции по време на кърмене или хранене.
-
Какво да правя, ако бебето ми плаче, когато променям позицията му?
-
Какви възглавници са подходящи за спане настрани?

и забелязвам, че когато го сложа да спи по гръб си обръща главата само надясно, никога наляво.
Чудя се дали тепърва може да се оправи главичката и.Докторката каза в началото да я слагам ту на ляво,ту на дясно,обаче като я слагах и тя пищеше и не искаше,сама се обръщаше по гръб и така си спеше и аз накрая все я оставях..и какво стана-ами сега главичката и е сплесната отзад точно и не знам как ще се оправи.Мъж ми вика че ще се оправи,ама аз все се притеснявам,защото сега вече почнахме да настояваме да спи настрани,ама тя ако е по гръб не си обръща главата наникъде-просто така е свикнала-да гледа нагоре,и затова я слагам и с тялото ту наляво,ту надясно,подпираме я с одеала,с какво ли не,обаче настава един рев,едно боричкане,един ужас и тя пак ритайки се обръща назад