Отговори
# 180
  • София
slanchezara и това също е много добра тактика.
Така отсяваш и не се разкарваш.

То не е престъпление, но сякаш е.
Щом се отказва на майка да работи за да може да си гледа детето.
Ок, има майки имат мъже, които също помагат, имат свекърви и други роднини, които могат да ударят едно рамо.
Но ако е самотна майка и близките и са на другия край на страната или чужбина?
Направо за осиновяване да го дава, че да може да работи.
Имах колежка беше вдовица, майка и също работеше и не можеше винаги да го гледах. Свекървата надалеч и болна.
И на кого?

Елора, разбирам какво казваш и е много тъжно. Аз предложих решение за случя - защото са самотната майка не е решение и по-ниското заплащане, защото работата там е ти баща, ти майка. Sad
Аз не казвам, че е правилно това, не ме разбирай погрешно. Факт е, че масово отказващите или техни познати са се понапатили и искат да минат леко... не е правилно, знам, не е и човешко. Не знам.
Иначе за протокола и мен са ме дискриминирали по тази точка, просто споделям какво сработи. Дано да помогне и на Детелина.

# 181
Аз като бях с малко дете, предприех друга тактика: написах в сиви-то, че имам дете, на колко годинки и че имам кой да ми помага с отглеждането. Знам, че не е релевантно, но така поне си спестих разкарването и - ние много Ви харесваме, ама ...

Аз пък твърдо вярвам, че да си майка не е престъпление. Да, децата докато са малки боледуват, факт, но особено ако има и помощ Детелина, вярвам, че ще изгрее слънце на нейната улица.
Понеже, когато имаш дете и нямаш работа е по-трудно, бих препоръчала да се съгласи колкото да започне на по-ниско заплащане, това би привлякло работодател да я назначи - останах с впечатление, че се търси административна работа без високо ниво на специализация. След това, разбира се, търсенето не спира, но когато вече сменя работодател, темата с детето остава малко на заден план. Зная, че не е идеалното, но пък е някаква възможност.
Търся в определен диапазон от работно време да. Административните позиции са с това работно време. Не търся точно в администрацията,стига да е в този диапазон.Има и складове например,но повечето работят и събота и отново фактурист да си там пак си е от един човек. Затова се притесняват,че щом имам малко дете и ще отсъствам според тях,няма кой да ме замести. Била съм на интервю във преброителен център с работно време 8/16.30. Там например ми заявиха,че умишлено търсят жени над 40 години с идеята да имат вече пораснали деца.

# 182
  • София
Детелина, сега разбрах.

Ти търсиш работа в диапазона 8-17 часа само в делнични дни. Пробвай в държавната администрация.
За частна фирма - очаквам да се налага да направиш компромис с нещо - я работа в събота (не всяка, разбира се), я по-дълго работно време, я нещо друго. Защото след майчинство си леко извън пазара на труда и трябва да се завърнеш там.
Друг вариант е работа на смени, говоря за началото, а после тази от 8 до 17 часа продължавай да я търсиш. Друг вариант е да питаш за договор на 6 часа, от там и доста по-ниско възнаграждение.

Ако искаш - пиши на лично какви квалификации имаш, да проверя ако случайно има нещо при нас. НО раб. времето е от 9 до 18.

# 183
slanchezara, то не е правилно, но поне спестяваш време и не ти се обаждат недобросъвестни фирми.

Детелина, винаги трябва да има кой да те замести,  какви са тия фирми не знам.
Нали има отпуски. Какво, отпуск ли няма да те пуснат.
Имах една работа, само аз разбирах от нея. Специфична работа.
И има отпуски. Болничен рядко излизам. Даже може и 2 години да не изляза.
Но си му казах, не може да не ми намериш някой който да обуча и да ме замества.
След 3 месеца ще излизам отпуск и ще ходя на море. Може и болнични да изляза. Намери някой който да ме замества. Тъй му викам. И си му казах, че ми е платена. Ако  трябва него да обуча, смее се, не ще.
Ами и аз пък си знам правата.
Плюс и съм му ценен кадър, защото цялото производство ще замре без мен.

2000-та година като завърших работех в едно кафе в което само едната беше на минимална заплата и с осигуровки.
Грозно, исках и аз. Тогава много фирмички не правеха договор. Каза ми, че много и идвало и мен да ме осигурява. Дори онази скочубра Надежда Михайлова я помня как се изказа по ТВ, че е безумно да се правят договори за 5 месеца.  И фирмите си знаеха, че Надето ги пази и ит няма да реагира. Та ми се губят разни годинки без договор. Поне 4.
И си потърсих друга работа. Намерих и казах, че от утре няма да съм, защото след 2 дни почвам работа на договор. Имаше наглостта да ми каже, че 30 дни е предизвестието. На сол и пипер я направих. Викам - Алоу, така е, ама за тия дето имат договори, ти нямаш право да имаш изисквания. Вика ми добре, ще ти направя, викам - мерси, ама не го искам вече този твой договор.
Иначе плати ми всичко. Щеше да и се стъжни ако не беше.
Все си мисля, че нещата от тогава са се оправили, ама има върху какво да се работи.

# 184
  • По света и у нас
Ние сме в София и със съседите сме си помагали защото се знаем от десетилетия.
Но не всички са така.

# 185
Друг вариант за човек без висше е нощна смяна диспечер в таксиметрова или охранителна фирма. Щом бащата работи през деня, значи вечер си е вкъщи.

# 186
Да, но пък детето вероятно спи през нощта, т.е. майката все така няма да го вижда.

# 187
Има и почивни дни,все трябва да се направи компромис с нещо.

# 188
Тия майка направо да умират, незаконно е да си майка на дете под 6 г възраст и да работиш нощта смяна!

# 189
Не е незаконно, а е допустимо единствено с писмено съгласие на служителя.

# 190
Друг вариант за човек без висше е нощна смяна диспечер в таксиметрова или охранителна фирма. Щом бащата работи през деня, значи вечер си е вкъщи.
За нощна смяна съм мислила,но бащата е до 23.00 ч.на работа и няма как да стане.

# 191
Те са от 7 до 15, от 15 до 23 и от 23 до 7, четири дена работиш-два почиваш.

# 192
И ако е нощтни смени как ще си гледа детето? То по-добре да е безработна тогава. Авторке, в била/кауфланд, лили/дм не си ли пробвала?

# 193
Сега ако кажеш че и в Кауфланд си пробвала, темата за мен е пързалка.

# 194
В Кауфланд не са от 8 до 17 часа и събота и неделя да почиват.

Общи условия

Активация на акаунт