Термин Декември 2025 👶

• 31 359
  • 700
  •   1
Отговори
# 615
При мен на кръвната се видя нисък хемоглобин, хематокрит и още нещо. АГ предписа железен препарат. Аз си пускам периодично допълнително и стерилна урина и секрет заради поставен серклаж.

# 616
Skady, какви допълнителни кръвни би препоръчала? Моята лекарка ми каза да си направя профилактично пълна кръвна картина и урина, но се чудех дали да не пусна още нещо
Ами аз пусках следното: пълна кръвна (заради хемоглобина), желязо, д3, б12 и б9 (фолиева киселина).
Изследванията, които пускат следящите, показват дали бебето е живо и общо взето здраво. Оттам нататък обаче дали има достатъчно вещества и витамини за правилно развитие, се неглижира. Фолиевата киселина е всеизвестно, че е необходима за правилно развитие на невралната тръба, но никой никога няма да ви я изследва. Д3 е необходим за задържане на бременността и още някакви неща, които сега съм забравила, плюс това, че хората масово имат дефицит, въпреки, че се излагат на слънце, и пак никой няма да ти го пусне. И така, омега 3 и б12 за мозъка, желязо за кръвта, кислорода, и против анемия.
По принцип сигурно има и други важни вещества, които е хубаво да се следят, но това е, което следя аз - най вече ме интересува за правилното развитие на мозъка и да не му липсва нищо.

# 617
Здравейте, включвам се малко притеснена. Има ли някоя от вас, която е пила антибиотици по време на бременността ?
Миналият месец гинекологът ми ми предписа вагинален препарат (клион д) за 10 дни заради бактериална инфекция. Днес ми откриха пак някакъв процес, тъй като ми се възпали лимфен възел… црп ми е доста високо, левкоцитите също, но а антибиотикът е изписан от личния лекар (аугментин). Питах, казаха ми, че са различни групи антибиотици и не е проблем. Изследванията ми излязоха късно следобед и не можах да се свържа с гинеколога. Сега се чудя дали да отида до болницата да потвърдя с дежурен гинеколог или е Ок.
Знам, че след като е изписан от лекар трябва да се доверя, но доста се притеснявам. Някоя от вас има ли такъв лош опит ? В 21-ва седмица съм, точно вчера я започнах.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 19:11 от IceIceBaby

# 618
IceIceBaby, да. Можеш да пиеш Аугментин, вземи си го и започвай преди да си се влошила. Има група антибиотици, които могат да се пият по време на бременност, тоест сравнително безопасно е за бебето. Аугментин е от тази група. Аз в 4-ти месец пих друг антибиотик от същата група и бях ужасно притеснена и се съдрах да чета по въпроса и да питам фармацевти. Всичко е наред, пий си го спокойно.

Да добавя, че след антибиотика в 4-ти месец, бебето е добре и се развива отлично физически и психически, доколкото е възможно да се прецени на тази възраст.

# 619
Едно полезно напомняне, да отидете на зъболекар и да почистите зъбен камък. По принцип нямам, но зъболекаря ми обясни, че хормоните по време на бременността оказват влияние и е наложително да се направи като превантивна мярка срещу по-неприятни усложнения.
Не отлагайте, че декември идва. ❤

# 620
Пила съм и аз антибиотици предната бременност. Агуметина е безопасен. Май и него пих по едно време. Тази също не очаквам да ми се размине, към края доста се разбалансира средата и лесно се развиват лоши бактерии.

За зъболекаря пък аз знам друго мнение. Според моя АГ и двама приятели зъболекари, посещение се прави само при проблем. Почистването на зъбен камък често забързва вече започнали процеси, също е стресиращо за зъбите, венците и бременната. Аз лично за себе си и предната бременност и тази пропускам тези посещения. След първото раждане, буквално на първият месец вече бях на зъболекар, но по време на бременността не го направих.

# 621
А каква е логиката на това почистването на зъбния камък да забърза лоши процеси? за какъв тип проблеми? Какво не зная?

Наличието на зъбен камък застрашава от задълбочаване на проблеми, дори елементарни неща като кариесите могат да ескалират. Ако трябва да се прави нещо сложно е добре да се изчака след раждането, но на приятелка ѝ правиха пломби. Калция, който се издърпва от тялото на бременната жена дава отражение няколко месеца след раждането и последствията могат да станат доста неприятни при занемаряване, сякаш по-добре да се избегнат тези по-сериозни проблеми.

Сканирах на две-три места за някаква научна литература за това и навсякъде излиза високо препоръчително почистването на зъбен камък при бременност. Мисля, че би било добре да се консултирате и с друг зъболекар. 🙁

# 622
Приеми го като катализатор. На пример при пулпит в начален стадий, все още не е болезнен, но тъй като манипулацията стимулира нерва механично и термично, то възпалението по-бързо ще премине към остро.
 Зъбният камък, колкото и да е вреден, понякога покрива и изолира проблемна зона. След отстраняването му, мястото се излага директно на дразнители (топло, студено, храна, бактерии в слюнката). Това може да ускори възпалителната реакция.

Зъболекарите са ми много близки приятели и говорят от личен опит какво са наблюдавали в практиката си. Разбира се, неглижиране на проблемите също не е правилен подход. Просто споделям какво аз знам по темата. Всеки знае за себе си каква е най-правилната стратегия, за да се чувства добре и спокоен.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 23:54 от Michelle009

# 623
Здравейте! Приемате ли някакви хапчета за преддиаберното състояние? В коя седмица сте, много е добре само 2кг особено пък щом сте и с близнаци! Браво, продължавайте все така, успех желая Simple Smile
Аз се водя преддиабетно състояние, не знам дали е точно ИР, защото на последното обременяване преди 2г не пуснахме инсулин. Храня си се като човек с диабет общо взето.
За сладко - приготвях неща със стевия и еритритол, до колкото знам се ползват при бременност, особено стевията. В момента ако ми се хапне нещо сладко си го позволявам, само ако съм яла салата и протеин преди това, така нямам голям пик в кръвната захар.
Иначе боровинки, ягоди са с нисък гликемичен индекс. Агавето също. Преди си правих и мъфини от бадемово и кокосово брашно, стевия, рожков (също е сладък) и боровинки.
Сега живея на кисело мляко с ядков тахан и боровинки - това ми се яде като сладко.

Качила съм до тук 2 килограма, като съм с близнаци.
Приветствам New.here с голямо удоволствие, защото се радвам като чуя/прочета за още близнаци Heart Eyes

# 624
Здравейте, Nadejda12, не приемам хапчета, откакто ми го откриха го контролирам само с храна (дано така и продължи) и си правя рутинни изследвания през 6-7 месеца.
Прочетох Глюкозната революция и при мен описаните методи работят. В началото следих захарта си с глюкомер вкъщи стриктно, за да видя коя храна как ми действа и така си изградих основната представа как да се храня правилно. Бях подобрила метаболитния обмен и доста храни спряха да ми правят пикове в захарта, но сега с бременността отново наблюдавам влошаване, което е нормално.
Сега съм в 22г.с.

# 625
Бях на зъболекар преди инвитрото през април, тогава имах преглед у махнах зъбен камък. Зъболекаря мй каза че през втори триместър може да се махне зъбния камък, но АГ ме посъветва ако няма някакъв проблем да изчакам след раждането. Не знам кого да послушам 😀

# 626
Аз също предпочетох да не си махам зъбния камък сега, защото след това венците ми много кървят, а не може да се ползва вода за уста,още по-малко еудрил, който използвах преди

# 627
Здравейте, мами !
Как се чувствате ? Аз влизам в 20г.с и усещам спазми в слабините , които да сега не съм усещала.  Даже може да се каже , че е болезнено понякога. От 4 дни гледам малката на сестра ми , 3 годишна и много сладка и палава 🥰🩷 покрай нея се натоварвам повече , доста повече и от тогава са ми спазмите . В сряда имам 2ра фетална , ще изчакам до нея . Предполагам , че нещо ако не е наред там ще се види и ще ми кажат .

# 628
И аз съм почти в 20гс и от 2 дни усещам прерязване в слабините, най- вече като ставам рязко. Не винаги. Предполагам, че е нормално от разтягането на матката.😊

# 629
Аз отдавна имам всякакви болежки, до сега на прегледи ми казват, че всичко е наред и е нормално за бременността. Вече съм 22 седмица и ходя през 10-14 дни на преглед.

Общи условия

Активация на акаунт