За или против религията в училище

• 37 645
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
Те, откъдето и да идват, с каквито и автобуси да ги карат, над 60% от родителите сме против (не говоря за гласуването тук, а за соц. проучвания). Този предмет няма да получи "съдействие" от повечето семейства. Оттам става пародия. Лошото е, че ще бъдат намалени полезни часове, за да се вкара тази глупост, но...

# 1 216
  • Пловдив
Кой всъщност е светецът на милитаристичната Wink икона?

П.П. Тя очевидно все пак не е символ на шествието, а просто двама участници са дошли с нея. Честно е да се отбележи.
Макар че точно отзад се вижда... Даниил? Би следвало да ги разкара тия с иконата да не го излагат така явно. Grinning

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 13:54 от Магдена

# 1 217
  • София
Би трябвало да е Христос.

От уикипедия
Мисля, че няма нужда от превод, но все пак ,, ... Образът е тясно свързан с живота на император Петър Велики и е бил негов любим. Същата тази икона днес е главната икона на Въоръжените сили на Русия."

Песков сообщил, что оригинал иконы "Спас Нерукотворный" будет передан в главный храм ВС РФ
Скрит текст:
Главная икона Вооруженных сил России прибыла в Новосибирск
Скрит текст:

Не, не казвам, че е символ на шествието. Рекламният банер е снимката от втория коментар. Ще сложа линия да се отдели.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 13:58 от Lunna Sonata

# 1 218
За форума съм скрила лицата на учениците, които развяват този флаг. Надявам се, че те самите не знаят какво представлява, макар че ако са го купили онлайн, то те са прочели под какво име се подвизава. Но пък доста показателно как този флаг на руската свещена война се появява на шествие, което е уж за добродетел и морал.

А, това е и рекламният банер на шествието, което иска да ни увери, че църквата нямало да взима участие в дисциплината. За малко да им се вържа.

Ами мен вчера един Никола Бонев ме пращаше в Русия, наричаше ме Капутин, дърт комунист, разрушил вярата, взривил църквата Св Неделя и т.н, защото съм против изучаването задължително на религия.

# 1 219
  • София
Този човек явно живее в Царство България, а не в светската Република България. Joy

# 1 220
Цитат
родителите безбожници искат да ни наложат желанието си.
Ей тези епитети се очакваха. За който е учил логика в 9-ти клас - отношения между понятията - е ясно, че без-божник  няма собствено съдържание и служи само за да отрече - в случая група хора. Затова и синонимите на без-божник са много, безбожник може да бъде:  нерелигиозен, атеист, свободомислещ, безверен, безверник, фармасон; еретик, езичник, поганец, богохулник, нечестивец. Очевидно всичките са натоварени с негативен смисъл, което противоречи на духа на Христос - любовта към ближния като основна добродетел, т.е. към всеки друг.
Та... родителите - нечестивци Grinning нямат нищо против религиозното образование, което и в настоящия закон е разрешено. Имат против амбициите на Даниил да възстановява правдата на Средновековието и да го нарича ново възраждане. Щото "С разум се достига ДО Бога, в Бога се вярва". Правим разлика между човешкия свят и Божествения.
Има няколко основни типа отношение към Бог:
1. Знам че има Бог - гностичен теизъм
2. Вярвам в Бог, но не мога да знам със сигурност дали съществува - агностичен теизъм
3. Не вярвам в Бог, но не мога да знам със сигурност дали съществува - агностичен атеизъм. Повечето жители на планетата Земя през 2024 година мислят именно по този начин
4. Знам, че няма Бог - гностичен атеизъм

# 1 221
Те, откъдето и да идват, с каквито и автобуси да ги карат, над 60% от родителите сме против (не говоря за гласуването тук, а за соц. проучвания). Този предмет няма да получи "съдействие" от повечето семейства. Оттам става пародия. Лошото е, че ще бъдат намалени полезни часове, за да се вкара тази глупост, но...

И аз така мислех, ама на протеста (първия) дойдоха 200 - 300 човека, и май повечето без да са реално засегнати (или много млади, или възрастни с пораснали деца). Аз останах с впечатлението, че масата няма нищо против. Ми да си го ядат тогава  вероучението...

# 1 222

И аз така мислех, ама на протеста (първия) дойдоха 200 - 300 човека, и май повечето без да са реално засегнати (или много млади, или възрастни с пораснали деца). Аз останах с впечатлението, че масата няма нищо против. Ми да си го ядат тогава  вероучението...
На мен ми се струва, че с вероучението ще е същото като с дистанционното обучение - първата година "Уаууу... много добре резултати", след това - "Въъъъ....ква стана тя".

# 1 223
То лошото е че и ние ше го ядем..

# 1 224
Да, де, ама на шествието "За" имаше организация от църкви и кметства, безплатен транспорт, събрани хора и в почивен ден (събота), а протестът беше в делничен ден, без организация извън София, без осигурен транспорт. Много исках да дойда, ама няма как в четвъртък вечер да съм в София, на мен пътят ми е над 5 часа в посока и на другия ден да съм на работа. И да, за църквата е по-лесно да мобилизира енориашите си.

# 1 225
  • София
Организацията беше слаба, най-вече защото зад нея стояха никому известни личности (не, че лошо, даже браво), но разпространяваха събитието хаотично – от група в група във фейсбук, без координация. Имаше дори две различни дати, без яснота защо, което допълнително обърка хората и обезсили посланието. Не беше подкрепено от нито една по-изявена обществена фигура – нито музиканти, нито писатели, учители, професори. А същите тези хора бяха първи да подпишат онлайн петицията и да пуснат емоционални статуси във ФБ/Х срещу предмета. Явно ги е страх от обществен отпор, ако изразят мнението си не зад клавиатурата, а с реално гражданско присъствие на площада.
И да, мнозинството не се вълнува. Защото или вече са завършили училище, или вярват, че предстоящите промени няма да засегнат децата им. Но внуците ще ги засегне. И най-вече – ще засегне обществото, което ще сме след 15-20 години. А сигналите вече са тревожни – вече видяхме деца да развяват руски военен банер. 
Съпротивата ще остане на ниско ниво – ще се държи от малцина учители, които, в часовете по история и философия, ще продължат да говорят истината и да наблягат на лицемерието и тъмните страни на религията. Тихо, в класната стая, но все пак ще има искри. Освен, ако след 2 години не разкарат и тези уроци от учебната програма, както смятам, че ще се случи.

# 1 226
Към посочените причини за слабия и неорганизиран както трябва протест против инициативите на МОН, според мен трябва да се добави и повтарянето, че е задължително, но родителят има право на избор. Както и че няма да има оценки, и часовете ще се водят от преквалифицираните настоящи учители.
Аз се чудя, какво ще правят с Ботев в часовете по БЕЛ. Освен да изхвърлят "Моята молитва" и "Борба"...

# 1 227
  • София
Да си кажем честно - защо вече са решили да подкрепят патриарха? Ми защото световният ред се разклаща, а джендърите няма да отидат да се бият за кауза, необходими са патриоти. Изобщо, българският народ е много подценяван, аз не смятам, че той е глуповат и не са му ясни мотивите.
И въпреки че тези мотиви на политиците ме дразнят, аз съм за дискусия по духовни теми в училище. За тийнейджърите. Само някак... никак не си го представям да се случи по добрия начин... За съжаление. Каквото и добро да се предложи в обществото, то потъва в хаоса на безсмислието и липсата на политическа и друга идентичност.

# 1 228
Какви джендъри? Съвсем изплискахте легена. Демек ще си произвеждаме пушечно месо, така ли? И от знамената на протеста, става ясно и на чия страна се очаква да се бият, нали?
После защо се свързвало вероучението с руската пропаганда.

# 1 229
Всеки е патриот, докато не опре ножът до кокала 😁 та то тук хората си стягат багажа за "гейската Европа" без никаква заплаха за живота им, а просто от желание за повече пари, пък вие се опитвате да ме убедите, че с малко религия в училище масово тук ще останат да се бият. Или си мислите, че гласуващите за Възраждане от Белгия и Нидерландия ще се върнат да се сражават за родината? Не ме карайте да се смея.

Иронично гейските държави тип Норвегия, Дания, Финландия, имат най-високите проценти като става въпрос за колко голяма част от населението би се присъединила към армията, ако се наложи. Моята теория е, че именно социалните им политики са част от тая готовност. Хората се чувстват приети, пълноценни и с възможности да се развиват, а не натирени от държавата като удобна боксова круша, което в крайна сметка създава чувство за национален дълг и желание да се отплатиш за дадените възможности. За разлика от тук, където повечето ще си кажат, че държавата нищо не е направила за тях, така че от какъв зор ще я защитават и ще си хванат шапката при първата индикация, че нещата отиват на война. И това включва абсолютно всякакви слоеве на населението - националисти, социалисти, гейове, десняци, леваци, християни, мюсюлмани и каквото се сетиш. Единствените, които ще останат да се бият ще са хората, които не могат да си позволят да напуснат страната.

Общи условия

Активация на акаунт