За или против религията в училище

• 37 857
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 135
 Открехваш вратата, някой слага крак да не се затвори и вкарва  каквото реши. Аз съм за затворени врати.

То и  комунизмът е дошъл като добра идея.

# 136
Тоест, възрастни мъже и жени ще философстват за религия със седемгодишни? Виждам страхотната дискусия, която ще се заформи. Лошото е, че чак след няколко години ще се обяснява кой как зачева, та ще им разбият религиозната идея на децата.

# 137
  • София
Тоест, възрастни мъже и жени ще философстват за религия със седемгодишни? Виждам страхотната дискусия, която ще се заформи. Лошото е, че чак след няколко години ще се обяснява кой как зачева, та ще им разбият религиозната идея на децата.
Което е абсурдно.
Със същия успех могат да решат да преподават и Менделеевата таблица в първи клас.
Философията е за много по-късен етап.
А религията няма място в светското образование.

# 138
Черна Станция, напротив, точно изучаването на религиите, могат да накарат децата да мислят. Това е предмет на който основният въпрос на който ще се отгаваря, е защо. А на защо, се отговаря с разсъждения, а не с готови отговори като в математиката. Там като веднъж научиш че 5 по 2 е 10, вече го знаеш, и спираш да мислиш, само го помниш. Ако искат да накарат децата повече да мислят, и разсъждават, а не само да зубрят и помнят, трябва повече предмети с философска насоченост, а не точни науки.

Миленака, изместваш дискусията. Тя не е за или против правото на аборт, нито за правата на жените. В България тоя въпрос, отдавна е решен, още след 9 септември, когато в българското общество, съгласно доктрината на комунизма, започва изравняване на правата и възможностите за работа, реализация, заплащане и т.н. на мъжете и жените.

Разбираемо е жените да се плашат, да не се върнат времената на апостол Павел. Защото той е големият виновник, за принизяването на жените в църквата. След Христос той въвежда много неща, нямащи общо с Христос и морала му. Но ние в момента изместваме дискусията. Това са отдавна решени обществени проблеми, като равенството между половете, и правото на аборт. Да седнем да дискутираме и вероятността, да се възстанови робството. Защото според християнството, робът трябва да обича господаря си, и да се моли за неговото здраве, а не да се опита да го убие, за да бъде примерно свободен.

# 139
  • София
Цитат
Черна Станция, напротив, точно изучаването на религиите, могат да накарат децата да мислят. Това е предмет на който основният въпрос на който ще се отгаваря, е защо. А на защо, се отгаваря с разсъждения, а не с готови отговори като в математиката. Там като веднъж научиш че 5 по 2 е 10, вече го знаеш, и спираш да мислиш, само го помниш. Ако искат да накарат децата повече да мислят, и разсъждават, а не само да зубрят и помнят, трябва повече предмети с философска насоченост, а не точни науки.

Миленака, изместваш дискусията. Тя не е за или против правото на аборт, нито за правата на жените. В България тоя въпрос, отдавна е решен, още след 9 септември, когато в българското общество, съгласно доктрината на комунизма, започва изравняване на правата и възможностите за работа, реализация, заплащане и т.н. на мъжете и жените.
Скрит текст:
Разбираемо е жените да се плашат, да не се върнат времената на апостол Павел. Защото той е големият виновник, за принизяването на жените в църквата. След Христос той въвежда много неща, нямащи общо с Христос и морала му. Но ние в момента изместваме дискусията. Това са отдавна решени обществени проблеми, като равенството между половете, и правото на аборт. Да седнем да дискутираме и вероятността, да се възстанови робството. Защото според християнството, робът трябва да обича господаря си, и да се моли за неговото здраве, а не да се опита да го убие, за да бъде примерно свободен.
Не, не измествам въпроса.
Темата е за религията в училище, а лошото отношение към жените е заложено в религията.
Жената от реброто на мъжа...
Това е лошо възпитание и не искам в училище да ги възпитават лошо.

# 140
  • Пловдив
Черна Станция, напротив, точно изучаването на религиите, могат да накарат децата да мислят. Това е предмет на който основният въпрос на който ще се отгаваря, е защо. А на защо, се отгаваря с разсъждения, а не с готови отговори като в математиката.
Предвид мнението ми, от опит, за логичността на религиозните разсъждения, ами мерси - още една причина да не искам децата ми да бъдат карани да разсъждават по тоя начин.

# 141
  • София
Интересно ми е как на първокласниците ще им втълпят за калта и реброто и после ще се опитват да им обясняват за еволюцията на видовете.

# 142
Тесла, къде видя разсъждение в религията? На всяко “защо” духовниците отговарят със “защото Бог така е казал/решил”. Аз не виждам разсъждение тук. Дай някакъв пример, моля. Религията като цяло е инструмент за управление на масите. И не, математиката не се базира на готови отговори и 5 по 2 не винаги е 10.

# 143
Цитат
Не може ли да се изучават "добродетелите" като обобщени абстракции и колективен опит, без непременно да се обвързват с религиите?
Как, кажи как. Още самият Йешуа, омерзен от света, и лошотията в него, е осъзнал преди 2 000 години, размишлявайки в пустинята, преди да започне великото си дело, че живеем в свят на логически взаимовръзки ...

Ето, че волно или неволно вкарваш собствените си вярвания и убеждения. За Йешуа като еталон можеш да говориш на деца от християнски семейства. Не можеш да говориш за Йешуа като еталон пред деца от мюсюлмански семейства или пред атеисти.
По същия начин и преподавателите волно или неволно ще проектират собствените си убеждения в часовете. Което си е индоктриниране и няма да се хареса на болшинството родители.

# 144
Така е, но не е довод, срещу религиите. Защото всичко на този свят се върши от някаква индивидуалност. Няма нищо безспристрастно. По тая логика, трябва да махнем примерно историята от у-ще, за което съм за. Излишен предмет, без практическа полза. Всеки учител спрямо индивидуалността си е интерпретира и разказва.

5 по 2 е 10. В какъв смисъл може да не е 10. Спам, ама ми стана любопитно. Може и на лично.

# 145
  • София
Историята може да накара децата да мислят. Философията – също. Разбира се и двете в подходящ момент, да не се избързва. Нека да се оправят учебниците и методите на преподаване, за да може тези две науки да си свършат работата. И училището да остане място за наука, не за измислици като религиите.

# 146
  • София
Може и да не е 10, стига Бог така да реши.

# 147
При работата с деца в начална училищна възраст се изискват специфични знания и комуникативни умения.
Докарахме я дотук (в образованието) именно защото учебниците се пишат от кабинетни учени, които се опиват от дълбочината на академичните си познания и изящността на собствения си изказ...
Просто някои хора очевидно са в темата заради самият спор, без да имат никакви наблюдения нито над деца, нито над състоянието на образователната система тук и сега.

# 148
Религията не те учи да мислиш, моля ви се. Религията учи на сляпа вяра и безропотно подчинение. Но не очаквам човек, който мисли, че изучаването на история може да бъде заменено с религия да разбере това. Който не познава историята си е обречен да я повтаря, има една приказка.

Също внушаването на идеята, че нравствените добродетели са пряко обвързани с религията и могат да се научат само от нея е долна манипулация и лъжа. Нравствени идеали и добродетели могат да се научат от всякакви приказки и литература. Аз съм атеист и приемам Библията просто като още една приказка, която не одобрявам. И имам правото, като свободен гражданин на тази страна, да не искам децата ми да изучават религия в училище, след като семейството ни не е вярващо.

ППС. Много ми хареса и коментара на Черна станция за разликата между вяра и религия. Много добре написано и напълно го подкрепям.

ППС 2. Интересно е и как всеки коментар за религята, който не съвпада с твоята лична интерпретация за нея, е изместване на темата.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 12:01 от Tessaria

# 149
  • София
Нравствените "добродетели" на църквата бяха доказани преди години в католическите училища в няколко държави. Немалко деца пострадаха.

Общи условия

Активация на акаунт