За или против религията в училище

• 37 895
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 150
Историята се повтаря независимо дали я учиш или не. Модела го е открил Шпенглер, просто го прочети.
Цитат
Също внушаването на идеята, че нравствените добродетели са пряко обвързани с религията и могат да се научат само от нея е долна манипулация и лъжа.
Аз не казах това, казах съвсем друго нещо. За да ме обвинявате в долни манипулации и лъжи. И не е зле, малко по учтиво и любезно да се обръщаме едни към други. Аз тука никого не съм нападнал, мен вече почнаха да ме ръфат. Малко трябва да се научим да бъдем по толерантни и учтиви с хората, с които не сме съгласни. Вярата и религиите възпитават и това, толерантността.

# 151
Не , възпитават  вяра в идола и следването му.
 Или нищо не знаеш за религиите, или си затваряш очите, или се надяваш на чудо от далеч от надеждите ти хора реално.  Нищо не се е променило за 2000 години в библията , основна книга.

# 152
  • Пловдив
Църковниците са хора. И в БПЦ, и в католическата църква има всякакви, и свестни и честни, и обратното. БПЦ не е нито по-лоша, нито по-добра от всяка друга. Ние сме свикнали да говорим дежурно, че "в България" всичко е порочно, другаде е нормално - ами не е така. Според мен нито Николай Пловдивски, нито някой свещеник педофил от Франция е сериозен довод в нашата дискусия. Иначе излиза - ако е владиката Николай, не на вероучението в училището, ако е примерно патриарх Кирил (предшественикът на Максим, с добра морална репутация), тогава може. Wink
Религията генерално в 21 век в светска държава няма мястото, което би имала през 12 век. Такъв е животът.

# 153
Толерантността има своите граници. Никой не е длъжен да бъде толерантен към нещо, което накърнява правата и свободата му. А искането да се въведе изучаването на религия в училище е точно това.

# 154
С какво религията точно вреди че не се сещам?
Виж в Афганистан и Иран.
Или всъщност - цялата история на света от преди Реформацията, която от своя страна довежда до отделянето на религията от държавата.

Без да взимам отношение в дискусията, нали осъзнаваш, че християнството (и алчността на турците) те е опазило да не си в държава като Иран, а в светска такава. Слагаш равенство между релиите, а всъщност заради една от тях си в държавата, в която си, а това няма да е вечно.
Като цяло не съм убедена, че атеизмът може да се противопостави на фанатизма за съжаление.
В момента християнството в България е много слабо. Ще го преборим и какво ще дойде на негово място? Няма да е атеизъм.
Преди някой да ме налази - пак казвам - не взимам отношение към изучаванено в училище.

# 155
  • София
Скрит текст:
Историята се повтаря независимо дали я учиш или не. Модела го е открил Шпенглер, просто го прочети.
Цитат
Също внушаването на идеята, че нравствените добродетели са пряко обвързани с религията и могат да се научат само от нея е долна манипулация и лъжа.
Аз не казах това, казах съвсем друго нещо. За да ме обвинявате в долни манипулации и лъжи. И не е зле, малко по учтиво и любезно да се обръщаме едни към други. Аз тука никого не съм нападнал, мен вече почнаха да ме ръфат. Малко трябва да се научим да бъдем по толерантни и учтиви с хората, с които не сме съгласни.
Вярата и религиите възпитават и това, толерантността.
Напротив, точно обратното – религията възпитава нетолерантност.
Грехът на Содом, наказанието...  Само един пример.

# 156
Цитат
Човешката природа е вяра в идоли и следването им. Като почнем от бащата. Всички възражения които чета в темата срещу религиите, всъщност са възражения срещу човешката природа. Тя няма да се промени, защото е природа, със или без религиите в училище.

Миленака. Проблема не е в религиите, а в човека. НЕ СЪДИ ДРУГИТЕ ЗА ДА НЕ БЪДЕШ СЪДЕН ТИ, е висша форма на толерантност проповядвана в Християнството. Това означава, че съгрешилите не бива да бъдат наказвани. Това проповядва християнството. А вече какво прави човека с тези проповеди, и как ги интерпретира, и за какви действия ги използва, зависи от човешката природа, а не от религиите. В тях няма нищо лошо, аз виждам само добро в тях. Лошото идва от човека, не от религиите.

# 157
Няма да се убедим един друг. Ако го приемат - залагат утрешна бомба и никой няма да си признае бащинство върху нея. ти си идеалист. Точно човешката природа ме плаши в тази идея.

# 158
Чудесно, в такъв случай идва проблемът, че няма сам Бог да преподава, а именно хора, всеки сам със своите изкривени разбирания. И това на деца.

# 159
  • София
Никола Тесла, явно изобщо не познаваш религията.
Чул си нещо за Христос само.
Църквата/религиозните хора (не вярващите) са най-големите съдници.
Светата инквизиция е била част от църквата също.
И т.н.

# 160
Черна Станция, напротив, точно изучаването на религиите, могат да накарат децата да мислят. Това е предмет на който основният въпрос на който ще се отгаваря, е защо. А на защо, се отговаря с разсъждения, а не с готови отговори като в математиката. Там като веднъж научиш че 5 по 2 е 10, вече го знаеш, и спираш да мислиш, само го помниш. Ако искат да накарат децата повече да мислят, и разсъждават, а не само да зубрят и помнят, трябва повече предмети с философска насоченост, а не точни науки.

Религията почива на догми. Там въпросът "защо така, а не иначе?" не се толерира, защото основата е вярата, а вярата не иска доказателства. Математиката от друга страна почива на логика, а това с 5 по 2 е абсурден довод.
И моля те да не бъркаш философията с религията. Най-малкото философия не се преподава в 1 клас, тогава се насаждат готови понятия и знания.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 00:56 от Не се сърди, човече

# 161
  • София
Скрит текст:
Цитат
Човешката природа е вяра в идоли и следването им. Като почнем от бащата. Всички възражения които чета в темата срещу религиите, всъщност са възражения срещу човешката природа. Тя няма да се промени, защото е природа, със или без религиите в училище.

Миленака. Проблема не е в религиите, а в човека.
Скрит текст:
НЕ СЪДИ ДРУГИТЕ ЗА ДА НЕ БЪДЕШ СЪДЕН ТИ, е висша форма на толерантност проповядвана в Християнството. Това означава, че съгрешилите не бива да бъдат наказвани. Това проповядва християнството. А вече какво прави човека с тези проповеди, и как ги интерпретира, и за какви действия ги използва, зависи от човешката природа, а не от религиите. В тях няма нищо лошо, аз виждам само добро в тях. Лошото идва от човека, не от религиите.
Не е вярно. Библията учи на нетолерантност към Содом, библията учи, че жената е подчинена на мъжа... Хората просто се възползват от лошото, което е заложено в библията.

Никола Тесла, понеже с теб рядко сме се засичали из темите и не знам колко деца имаш, предлагам следното:
Ако считаш, че не може да възпиташ детето или децата си, ги води на неделно училище. Имаш такава възможност. Както по-рано казах, за мен хора, които вярват, че някакво същество е баща на себе си или че жената е произлязла от реброто на мъжа, нямат място в образованието в България.

# 162
Чудесно, в такъв случай идва проблемът, че няма сам Бог да преподава, а именно хора, всеки сам със своите изкривени разбирания. И това на деца.
За това е важно, че ще се разглеждат философски религиите, и ще се изследват техните промени на формата и разклонения през вековете, а няма да се вкарват попове, които да карат децата да зубрят църковният календар, песнопения, догматика, молитви и т.н. Целта не е да се индоктринират децата, и да ги правим бъдещи попове, не е целта и да ги правим християни. За това и се въвеждат религии, а не християнство, една конкретна. Иначе аз съм против да се вкарва църквата в училище, за да индоктринира децата конкретно в християнството. Това че патриарха одобрява, не значи че предстои индоктринация на учениците. Просто щеше да е ненормално да е против, философско изучаване на религиите в училище. Въпреки че му се иска друго, конкретно християнството да се изучава, с догматиката, календарите, празници, молитви и т.н.

Миленака, аз дадох пример, конкретно с християнството. НЕ СЪДИ ДРУГИТЕ ЗА ДА НЕ БЪДЕШ СЪДЕН ТИ, според теб как точно християнството, учи на нетолерантност след като самият Христос, на всеки шамар обръща другата буза. От това, проповедите на християнството, по висша форма на толерантност, аз не знам. Целият дух на християнството е свръх толерантност. До степен, собствените ти интереси да бъдат накърнени в дадени ситуации. Такава висша Толерантност към всичко и всички проповядва християнството. И пак казвам, вие всички тук възразявате срещу човешката природа, а не срещу религиите.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 12:41 от Никола Тесла

# 163
  • София
Скрит текст:
За това е важно, че ще се разглеждат философски религиите,
и ще се изследват техните промени на формата и разклонения през вековете, а няма да се вкарват попове, които да карат децата да зубрят църковният календар, песнопения, догматика, молитви и т.н.
Скрит текст:
Целта не е да се индоктринират децата, и да ги правим бъдещи попове, не е целта и да ги правим християни. За това и се въвеждат религии, а не християнство, една конкретна. Иначе аз съм против да се вкарва църквата в училище, за да индоктринира децата конкретно в християнството. Това че патриарха одобрява, не значи че предстои индоктринация на учениците. Просто щеше да е ненормално да е против, философско изучаване на религиите в училище. Въпреки че му се иска друго, конкретно християнството да се изучава, с догматиката, календарите, празници, молитви и т.н.
Може ли източник на тази информация?

# 164
Четох го някъде по новините, преди дни. За това и съм за. Всъщност извади ти, бъдещета програма, която е толкова опасна, да видим кое и е опасното всъщност.

Общи условия

Активация на акаунт