За или против религията в училище

• 37 849
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Тук пише, че повечето не искат религия - https://www.segabg.com/hot/category-education/62-roditelite-sa-p … ligiya-uchilishte

# 106
По-скоро бих била щастлива да бъдат обучавани в духовност и нравствени идеали. Но не целево да изучават конкретна религия. Нека ги учат да са добри хора, да обичат ближния, да имат уважение един към друг и към възрастните, на смирение и търпение, и всякакви духовни ценности от Библията и другите писания, като Бхагавад Гита.

# 107
Стъкмистика, така са я получили тази цифра. В цялото ми обкръжение се сещам за точно двама човека, които биха подкрепили подобно нещо. Категорично не вярвам, че тези данни са реални.

# 108
# 109
  • София
Ах, как манипулират...
В това проучване пише, че одобрението е най-високо сред хората над 70 години. Което не противоречи на факта, че повечето родители сме против.

# 110
Религия трябва да има,но да учим тази в която народа ни вярва(Християнство)защото няма вяра в нищо и това води до всичко това на което сме свидетели всички ние!

# 111
  • София
А, религията си я има. Прсто да я има извън светското образование, за да не вреди на учениците.

# 112
  • Mars Hotel
Категорично против съм. Освен принципната ми позиция, че религията е нещо, към което се създава отношение само в семейството, нямам грам вяра нито на МОН, нито на БПЦ да създадат нещо наподобяващо адекватна програма.

Ето пример, без да претендирам за достоверност. Това беше публикувано в група във Фейсбук, не знам колко е реално.
Скрит текст:
Съжалявам, но ако някой тръгне да обяснява на детето ми, че еднополовите отношения се наказват със смърт, само ще предизвика смях и подигравки.

# 113
Ах, как манипулират...
В това проучване пише, че одобрението е най-високо сред хората над 70 години. Което не противоречи на факта, че повечето родители сме против.
Съгласна съм, но го използват за да го прокарат.

# 114
Според анкетата на Нова близо 50% са ЗА. Обаче, тези анкети се манипулиарт яко. Във ФБ има много постове, които карат хората да ходят да гласуват ЗА. Не са въобще представителни

# 115
С какво религията точно вреди че не се сещам?

# 116
  • София
Например, обяснявайки как за еднополови връзки хората ще горят в Ада, а жените трябва да са послушни и да се подчиняват на мъжете си. Да почнем от там.

# 117
  • София
Към поста на Фивър добавям:
По-рано пишех от телефона и не ми беше удобно да пиша "романи". Сега, обаче, ще напиша подробно защо съм толкова много "против".

1. Уча сина ми на критично мислене. Уча го да не вярва на всичко, което прочете или чуе от някого, защото на моменти съм направо ужасена на какви глупости вярват хората и как приемет безкритично какво ли не. Не виждам нито критично, нито дори мислене в хора, които вярват, че някакво същество е баща на себе си или че жената е произлязла от реброто на мъжа, или в останалите неща (да не кажа друга дума), които пише в библията. Не желая такива хора да се доближават до сина ми и считам, че те са вредни за каквото и да било образование.
2. Уча сина ми да уважава хората без значение от пола им, че хората са равноправни, че всеки човек има право да определя мястото си в живота, че всеки има право на различен от нашия избор, когато става въпрос за неговия живот. Религията учи, че жената е подчинена на мъжа, само защото е жена. Това, за мен, е антиценност, това не е добродетел.. Религията се опитва да ограничава изключително много личния избор. Това за мен е антиценност и не е добродетел.  Религията заклеймява много случаи на различния личен избор. Още една антиценност.

И още нещо.
В първи пост се промъква внушението, че ако имаше религиозно обучение в училище, тези неща като садистите от Перник, нямаше да ги има. Това е много манипулативно внушение. Няма релегия, която да може да "излекува" толкова счупени същества. Не само това, но религията в човешката история е станала и повод, и причина за изключително много убийства. Кръстоносните походи, Вартоломеевата нощ, самоубийствените атентантати при ислямистите, католици и протестанти в Ирландия... Мога да продължа с примерите. Вярата и религията имат много тъмна страна, така че да стоят далече от учениците.

Внушението, че само религията/вярата възпитават ценности е абсолютно невярно и манипулативно.

Вместо да се изучава религия, според мен трябва да се наблегне повече на редовно обучение как да се реагира при земетресение, пожар, природни бедствия като цяло. Това може да спаси живот. В момента това обучение е крайно недостатъчно. В по-горните класове трябва да има често обучение по оказване на първа помощ. Това може да спаси живот.

П.П. Наскоро попаднах на петиция против задъжително религиозно обучение. Ето я отново, който има желание, нека да я подпише – https://www.peticiq.com/473707

Добре е да се чете, за да не се налага да пишем едно и също.

# 118
С какво религията точно вреди че не се сещам?

# 119
По-скоро бих била щастлива да бъдат обучавани в духовност и нравствени идеали. Но не целево да изучават конкретна религия. Нека ги учат да са добри хора, да обичат ближния, да имат уважение един към друг и към възрастните, на смирение и търпение, и всякакви духовни ценности от Библията и другите писания, като Бхагавад Гита.
Ти на практика искаш на децата в училище, да им разкажат за живота и делата на Йешуа Ха Ноцри. Не на Божият Син Исус Христос, понеже си против да изучават религия, но искаш да бъдат възпитани в духовност и нравствени идеали.

Не става едното без другото. Религията сама по себе си е висша духовност, и отрицание на материалното. Как ще им създадат духовен живот на децата, без да им разкажат за религиите. Как става това.

Йешуа е променил света с личното си поведение, живот и пример. С приковаването си на кръста, и начина по който приема тая ужасна смърт. Неговият пример променя изцяло духовно, и като нравственост и морал, хората през вековете, научавайки за него. Преди него целта на човека е била да има повече от всичко. И заради това е правил какви ли не злини, за да се сдобие с повече от всичко, тук и сега. Защото друг живот няма. До появата на Йешуа Ха Ноцри, който с личният си пример, умирайки на кръста, и превръщайки се в Исус Христос, променя света. Защото Йешуа Ха Ноцри, е точно обратното на всичко, тук и сега. Той дотолкова отрича всичко материално, в името на духовността, че буквално дава живота си, по буквално най мъчителният и болезнен начин, за да промени нравствеността в света. Това е висше отрицание на материалното. На собственото ти тяло.

Не може да се намери златната среда в тая дискусия. Аз съм сигурно единственият либерал тука, който е за да се изучават религиите. Обикновенно е обратното, либералите са против, консерваторите са за. Или аз вече се изкуфявам и се превръщам от либерал в консерватор.

Цитат
Съжалявам, но ако някой тръгне да обяснява на детето ми, че еднополовите отношения се наказват със смърт, само ще предизвика смях и подигравки.
Аз самият съм защитавал много пъти във форума ЛГБТ. По най различни обществени теми. И съм против естествено подобни неща. Но дискусията се измества, в посока, за или против да правим децата попове. А не това е целта на религията в училище. Целта е като на запад, либералният запад, да се изследва философската страна на религиите, тяхната история и промени във формата през времената, а не че трябва да учим децата, да убиват гейовете, и да трепят с камъни блудниците.

Най лошото, което се е случило на Християнството, е когато Константин го прави държавна религия. Автентичното християнство, е живота и делото на Исус Христос. До 4-и век християни са били духовно сродните с Исус хора. След 4-и век християнин става всеки, за да прогресира в обществото. Това вече не е християнството на Христос, а на църквата. Християнството става изискване, а не вяра и любов, към живота и делото на Исус.

В религиите няма нищо лошо, в човека е проблема.

Общи условия

Активация на акаунт