Как да съхраня събрани пари на децата

• 4 859
  • 84
  •   1
Отговори
Здравейте, от рождени дни и други празници децата са събрали около 5-6 хиляди лева. Сега нямат нужда от нищо, нито ремонт, нито други скъпи покупки. Въпросът е как да ги съхраня във времето, че да не ги изяде инфлацията или да се обезценят частично след приемане на еврото.

Мисля дали да не взема някакви монети инвестиционно злато от Тавекс например и след 10 години да ги обърна пак в пари и да се плати част от образованието или пък нещо друго.
Как бихте постъпили вие? Децата са на 5 и 9 г.

# 1
При тази сума наистина най-доброто решение е инвестиционното злато.

# 2
  • Melmak
Инвеситрайте ги в нещо, вече какво- по ваша преценка. Златото е скъпо в момента.

# 3
Скъпо е, ама не се знае дали ще падне. А въпросните пари са таман за една унция злато.

# 4
Не мога да кажа в какво да ги инвестирате, само ще кажа, че нито аз, нито някой от приятелите ми е видял повече тези пари, които "баба ти подари парички, ама мама ще ти ги пази, пък после ще ти купи нещо с тях"
Дано при вас да е по-различно...

# 5
  • Melmak
О, аз не твърдя, че ще падне, просто отбелязвам.
Трябва да се помисли за съхранение на това злато.

Като цяло е хубаво, че авторката иска да мисли за бъдещето, аз много вярвам, че трябва да се инвестира умно. Просто ми изглежда, че самата авторка не е много наясно с инвестирането и няма опит, просто е събрала едни пари и не иска да ги загуби от обезценяване във времето. Това е супер, просто трябва да проучи хубаво, да научи повече за финансите и тяхното управление и така. Понеже въпросът “в какво да инвестирам Х пари?” никога няма еднозначен отговор.

# 6
Не мога да кажа в какво да ги инвестирате, само ще кажа, че нито аз, нито някой от приятелите ми е видял повече тези пари, които "баба ти подари парички, ама мама ще ти ги пази, пък после ще ти купи нещо с тях"
Дано при вас да е по-различно...
По същия начин баба ми е дала за мен някаква сума пари, когато съм била малка, която да се пази докато порастна, след което да ги ползвам я за образование, я за вноска за жилище, кола.... Родителите ми са ги профукали.

# 7
  • Melmak
Родителите ти и да не ги бяха “профукали” нямаше да имаш нищо от тези пари. Отдавна пазенето просто на влог или под дюшека е неизгодно. Хората, които сме на 30-40 години и сме имали такива събрани пари от родители/баби, сме ги загубили точно заради лошия период на управление от комунизма до влизането ни във валутния борд. Няма как в онзи период тези пари да бъдат съхранени само на влог или пазене с такава девалвация на валутата и криза, освен ако някой умен не се е бил сетил поне да ги обърне в долари/германски марки (към оня момент), поне да не се девалвират.
Сега пак не е смислено просто да държиш едни пари, освен ако не става дума за буфер, което всяко семейство би трябвало да предвиди.

# 8
  • София
Като малък имах детски влог, където родителите ми са вкарвали пари от рожденни дни и нова година. Инфлацията обаче ги изяде тези пари. За 18 години накрая едни 100-200лв взех. Не стигаха и 1 семестриална такса да си платя. Правилно се е ориентирала авторката към злато. Другият вариант е да ги изхарчите за децата сега(почивки, круизи, телефони, лаптопи, дрехи, изобщо за неща, които ще донесат радост на децата ви и ще им останат хубави спомени). Родителите ми много съжаляваха, че цял живот са се стискали това да не се купи или онова, или да не отидем на ресторант по някакъв повод или на почивка, за да спестят някой лев и накрая инфлацията да ги изяде парите(не само детските влогове, но и семейните като цяло). Общо взето с всичката смърт напоследък край мен бих ги изхарчил парите за децата и за спомени с/за тях. Носете си новите дрехи!

# 9
Аз ги вложих в два фонда (и две валути) с невисок риск, тъй като не ги пипам. Съвсееем грубо към момента са на плюс малко над 8% на вложенета сума, без да смятам загубата в началото от превалутиране и такси. Това е за 3 години. Малко ми се вижда, но не разбирам нищо от фондове. Ако някой има конкретни предложения, да ми каже на лично. 😁

# 10
Не съм пипала парите не децата, винаги са си ги управлявали сами. На 10г синът поиска сейф с код и от тогава той си знае какво има там... После вече в гимназията карти, сметки... Накрая извади пари за кола като завърши помогнахме и ние малко и сега си има нещо смислено от "джобните"..
5000 лв за две деца са по 2500.. точно нищо за инвестиция.
След време ще трябва да ги учиш да си управляват сами парите - работи в тази посока. дневни, седмично, месечни...

# 11
Вложете ги в курсове и образование за децата. За малкото е рано, но голямото може да има нужда от езиков курс, математика, ново колело или нещо друго голямо.

Може да ги вложите във фонд към банка, управляван от мениджър със среден риск, за дълъг период 10+ години и да добавяте. Евентуално на 19 да им дадете някаква сума. Но направете инвестицията на ваше име и на името на съпруга ви, за да имате достъп  до парите при нужда. Защото никога не се знае.

# 12
Ех,че подходяща тема.
Нашият юнак е на 3 годинки и събираме всичко,което някой му е дал от раждането.
Събрали сме същата сума и се чудим в какво да я вложим.
Ние също имаме заделени кеш, но неговите не се докосват по никакъв повод. Ще следя идеите ви с интерес.

# 13
Супер тема, много актуална за мен.😊. Ние къщо събираме парите на децата и за сега не сме ги пипали.
Кеша го вкарахме в депозит, както и съм записала кой колко има. Всичко ще се обезцени в някакъв момент и за това направихме една застраховка живот, в която образно им вярваме пари вкьща година, близки до това което съм записала, че им дават баба и дядо. Сега като са вече по- големи каката си събира за телефон и си ги слага в касичка. От там взема и за лагери и зелени училища.
За злато и аз си мислех, но не са ни толкова много спестените вече.

# 14
  • София
Важно е да не е "суха пара". От събираните през годините пари за мен от баба и дядо във влог, накрая стигнаха за пастичка с кафе. Инфлацията ги беше изяла при настъпване на правото ми да боравя с тях. Още повече, че 5000 лв в днешно време са 2500 евро. Сума, която за нищо не стига.
Или трябва да се инвестират в стабилен инвестиционен инструмент, или да се ползват за децата целево - уроци, качествени стоматологични услуги (макар една шина вече да струва повече) и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт