Как да съхраня събрани пари на децата

• 5 973
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
  • Куциндрел
Ние периодично купувахме нещо за детето със спестените му пари, от 2ри клас то определя за какво да ги изхарчи. Купи си през годините лаптоп, нинтендо и настолен компютър. Сега умува какво да направи с текущите си спестявания.
Идеята ни е да разбере, че парите не идват така отнякъде и безкрайно и че някои неща не са толкова евтини.

# 31
Заведете децата в Дисниленд. Ще се зарадват много повече, отколкото да им пазите парите за незнайно какво. И ще го помнят цял живот.

# 32
Заведете децата в Дисниленд. Ще се зарадват много повече, отколкото да им пазите парите за незнайно какво. И ще го помнят цял живот.

Не мисля,че дете на 3 години ще запомни каквото и да било. Да не говорим,че набора от атракциони до които ще ни допуснат с толкова малко дете са е ограничен. Може би, за по-големи деца е супер идея. Но при нас,не е удачно.

# 33
Извинявайте, но за мен мисленето "ден за ден" и "всичко през г*з" ми звучи меко казано - елементарно. Да се харчи всичко и да не се спестява за предвидени или непревидени разходи е пълна финансова неграмотност, от която се пати вбъдеще. Не мисля, че е за всеки трейдването, криптовалутите, златото и купуването на акции, но дори банките вече предлагат добра алтернатива. Важно е да се тръгне из основата, да осъзнаем, че е нужно!

# 34
Не съм съгласна.
Живеем в САЩ, няколко пъти ходихме в Дисниуърлд.  Включително и за 7ми РД.
Забравя се.
Бих инвестирала трудно събрани пари за нещо с бъдеще.

# 35
Извинявайте, но за мен мисленето "ден за ден" и "всичко през г*з" ми звучи меко казано - елементарно. Да се харчи всичко и да не се спестява за предвидени или непревидени разходи е пълна финансова неграмотност, от която се пати вбъдеще. Не мисля, че е за всеки трейдването, криптовалутите, златото и купуването на акции, но дори банките вече предлагат добра алтернатива. Важно е да се тръгне из основата, да осъзнаем, че е нужно!
Защо е нужно да спестяваш за черни дни пари, които са ти дадени като подарък за рожден ден на детето? Изобщо на мен не ми харесва тази тенденция да се дават пари, вместо специално подбран подарък. Какво ще запомни детето от този подарък? С какво ще го развълнува? Надали след 15 години ще се трогне, като му обясниш "това е инвестицията, която баба ти ти подари за третия рожден ден"...

# 36
Какви черни дни?
Събират се за негови нужди, но нещо, което е по-голямо и ще служи по-дълго. Не да му купиш храна за момента. Защото и такива съм слушала, аз нали го храня това дете, ще ги похарча парите.

# 37
Защо е нужно да спестяваш за черни дни пари, които са ти дадени като подарък за рожден ден на детето? Изобщо на мен не ми харесва тази тенденция да се дават пари, вместо специално подбран подарък. Какво ще запомни детето от този подарък? С какво ще го развълнува? Надали след 15 години ще се трогне, като му обясниш "това е инвестицията, която баба ти ти подари за третия рожден ден"...

Сега ще Ви отговоря като по-възрастна дама,отколкото съм.
Защото днес сме тук,утре ни няма. И да заведа детето на "лунапарк", вместо да му събирам парите,при положение,че у дома има цяла стая със ненужни играчки, за мен е меко казано глупаво.

Моите родите , преди 4 години,когато забременях и започнахме да си оправяме етажа,извадиха едни 30к, които бяха спестили за 10-тина години.
Ще им бъда благодарна ВИНАГИ, че не стартирахме живота си с бебе на ръце... и заем.
Имат два собсвени апартамента,единият от които в София,помогнали са на мен и брат ми,нямат заеми,водят ни по почивки вече с внучета.
Знаете ли защо? Защото знаят какво е да нямаш нищо и са се научили да пестят.
Никога не са ни лишавали от важни неща,като деца. И море сме виждали, и рождени дни сме празнували.
Помня обаче как в детската градина,имаше 2 момиченца с бебета кукли,които по онова време струваха едни 120лв. Поплаках си,че и аз искам такава и мама ми каза, че нямам нужда от нея и ще я разбера един ден.

Разбирам я и предпочитам детето ми да оцени това,което сме направили за него,тогава,когато е достатъчно голям и грамотен да използва парите си за нещо смислено.

Малко попрекалих, но поне си казах всичко. Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:00 от Shu34

# 38
Какви черни дни?
Събират се за негови нужди, но нещо, което е по-голямо и ще служи по-дълго. Не да му купиш храна за момента. Защото и такива съм слушала, аз нали го храня това дете, ще ги похарча парите.
В мнението, което цитирах, че подарените пари трябва да се спестяват за непредвидени ситуации. Това а наричам черни дни, затова така го написах. А подаръкът за рожден ден е нещо, което трябва да ти донесе удоволствие, не би следвало да се превръща в спестовна кампания. Да се заделят пари за бъдещето си е отговорност на родителя и си зависи от това колко печели.

Защото днес сме тук,утре ни няма. И да заведа детето на "лунапарк", вместо да му събирам парите,при положение,че у дома има цяла стая със ненужни играчки, за мен е меко казано глупаво.
Точно това е проблемът. Защо детето ти е затрупано с неща? Явно се купуват без повод. Ако се  подаряват само за рожден ден и Коледа, няма да се затрупа. Ще има цяла година да си мечтае за нещо, на което после ще се радва безкрайно. И не е задължително да са точно играчки, зависи какво го влече. Защо не и Дисниленд, ако всички приятели все пак са подарили пари? На мен все още ми е мечта, например.А парите, дето ти е дала майка ти едва ли са били от подаръци за рождените ти дни в детството...

# 39
Какви черни дни?
В мнението, което цитирах, че подарените пари трябва да се спестяват за непредвидени ситуации. Това а наричам черни дни, затова така го написах. А подаръкът за рожден ден е нещо, което трябва да ти донесе удоволствие, не би следвало да се превръща в спестовна кампания. Да се заделят пари за бъдещето си е отговорност на родителя и си зависи от това колко печели.

Точно това е проблемът. Защо детето ти е затрупано с неща? Явно се купуват без повод. Ако се  подаряват само за рожден ден и Коледа, няма да се затрупа. Ще има цяла година да си мечтае за нещо, на което после ще се радва безкрайно. И не е задължително да са точно играчки, зависи какво го влече. Защо не и Дисниленд, ако всички приятели все пак са подарили пари? На мен все още ми е мечта, например.А парите, дето ти е дала майка ти едва ли са били от подаръци за рождените ти дни в детството...

Парите,които ми е дала майка ми са изкарани с честен труд като учител вече с над 40 години стаж.
Отделно,аз например,когато си събрах пари от абитуриентската,казах на родителите ми да ги приберат и да ми ги дадат,когато те преценят. Дадоха ми мала част,няколко години по-късно,когато записах курсове за книжка. Останалите пак бяха във влог.

Децата в днешно време са затрупани защото всичко е леснодостъпно. Освен това,ние сме от малък град,живеем на улица с много деца. Моето дете до скоро беше най-малко и всички батковци му подаряват играчките си.

Трето,няма начин да ме убедите,че няма смисъл да се събират парите на детето. Та той няма представа реално с колко труд някой ги е спечелил,за да му ги даде.

Наскоро загубих свекър си. По моя преценка - на 64 години, млад човек.
И виждайки колко повече хора боледуват около мен,включително деца и то от доста коварни болести, пари трябва да има.
Дисниленд ще си го позволи сам,надявам се.
Аз мечтая той да стане ЧОВЕК. Да има хубава работа,от образованието,за което силно се надявам да успея да помогна.

Пък мечтите са безплатни.
От мен толкова,няма да задълбавам повече. Всеки си има виждане по въпроса и това е моето.

# 40
Дисниленд ще си го позволи сам,надявам се.
Като стане на 25?

Въпрос на гледна точка е, разбира се, и всеки е прав за себе си. В нашето семейство децата никога не са били затрупвани с играчки, дори бих казала, че са имали доста по-малко от връстниците си. Но сме пътували много и сме им създали прекрасни спомени, които са заздравили връзката родители-деца, но и са изградили здрава такава между самите деца. Общите спомени не трябва да се подценяват, те сближват семейството много и дават на децата ценни уроци, които ги правят по-широкоскроени хора.
И не е все едно дали ще видиш Дисниленд, Леголенд и Ефтелинг на 5, 10, 15 или 25 години. Има си неща, които трябва да се случат в точния момент,  неслучайно в парковете има препоръчителни зони за различните възрасти.
Извинявам се за офтопика.

# 41
  • Куциндрел
При нас идеята е, че детето само ще преценява какво да си взема. Във втори клас започнах да му давам по 4 лева джобни като всеки ден го питах какво ресто има и какво си е купил. В началото имаше по 20-50 стотинки и ги отделяше. В един момент видя, че започва да трупа сума и започна по-малко да харчи. Искаше първо да си купи лего за 300 лева, някакъв трамвай, ама го поотказахме и си купи лаптоп на старо. После останалите големи покупки. Чат пат решава, че ще направи някакъв разход за нещо си, последно беше Манга книги, но има крайна цел за нещо голямо. Въобще не мисля, че трябва аз да му пазя парите, трябва той да се научи на стойността им.
Доста често като се затръшка за някакви неща, които са по-скоро гевезелък, му казвам да си вземе от неговите пари. Ако продължава да харчи разумно, все пак го чака пубертет, ще успява в бъдеще да си разпределя финансите и за ремонт, и за кола и т.н.
Дисниленд, не че някой иска да ходи, са разходи, които родителите трябва да поемат. Парите за децата са само за тях - дали ще са бонбони, книги или кукли, техен избор.

# 42
  • Melmak
Shu, да обяснявате как ви водят родителите ви на почивка, докато самата вие сте възрастен човек и родител, е жалко.

# 43
Shu, да обяснявате как ви водят родителите ви на почивка, докато самата вие сте възрастен човек и родител, е жалко.

Ама много сте критични.
Водят ни,да.
Имат две внучета - родени Януари и Юли.
Вместо да купуват безмислени играчки или да дават пари - правим си две почивки в годината, които дядо им, който изкарва достатъчно,може да си позволи.

Жалко е,както казах,че свекър ми почина преди 2 месеца, цял живот да бачкаш здраво и да не отидеш на едно море,защото гледаш още по-болни родители и накрая теб рака да те смачка за половин година.

Та ако е жалко здравите ми родители да гледат децата и внуците си на една маса,два пъти в годината,понеже сме пръснати из цяла България,то нека е така.

# 44
  • Melmak

Ама много сте критични.
Водят ни,да.
Имат две внучета - родени Януари и Юли.
Вместо да купуват безмислени играчки или да дават пари - правим си две почивки в годината, които дядо им, който изкарва достатъчно,може да си позволи.

Жалко е,както казах,че свекър ми почина преди 2 месеца, цял живот да бачкаш здраво и да не отидеш на едно море,защото гледаш още по-болни родители и накрая теб рака да те смачка за половин година.

Та ако е жалко здравите ми родители да гледат децата и внуците си на една маса,два пъти в годината,понеже сме пръснати из цяла България,то нека е така.
Съболезнования за свекър ви!

Разбирам, че ви е приятно да получавате почивки на готово, но целта на темата е друга. За възрастни родители да бутат големите си деца все още, не говори добре.

Общи условия

Активация на акаунт