Как да съхраня събрани пари на децата

• 6 061
  • 90
  •   3
Отговори
# 15
Парите на децата са пари на децата. Отглеждането и образованието им са наше задължение, което няма общо с техните пари.

За да дадем добра финансова култура на нашите деца, от малки сме им давали да боравят с пари - суми, съобразени с възрастта. В началото по-малко, по-късно повече. Разбира се, понякога са си купували някакви пълни глупости, и после са съжалявали за това, но това също са уроци, които човек е добре да научи от малък. Изграждането на здравословно отношение към парите е много важно, и е една от най-големите услуги, които можем да направим на децата си - като ги подготвим и теоретично, и практически.

Като цяло, парите трябва да "работят" - или да изкарват още пари, или да носят на притежателя си блага и преживявания. Чистите влогове са един от най-уязвимите начини да се съхраняват пари. За хора, които нямат познанията и смелостта да използват инвестиционни инструменти, по-добре застраховка със спестовен елемент, отколкото чист влог.

За златото съм пас, не съм му фен, и не мога да дам мнение.

# 16
Аз съм за имот/земя/парцел.

# 17
  • София
Аз съм за имот/земя/парцел.

С 5 000 лв.?

# 18
Аз наскоро писах на ChatGpt сума, с която разполагам и план,който искам да ми направи за разпределянето и. Всичко е примерно,естествено.

# 19
  • София
Баба ми и дядо ми така са ми събирали пари като дете в спестовна книжка. На заплатите тогава / 90 те години / една много приличмна сума около 10 000 / 20 000  хил. когато станах на 18 г- изтеглих нещо от порядъка на 1 000 лв / Не помня точните суми вече , но разликата беше доста фрапираща /  ....... Само като си представя колко труд и лишения са вложили за да ми съберат сума. Ако тогава са занели да купят злато с тях примерно - сумата  щеше да е  доста нагоре.

# 20
Bondora, Iuvosave . 8% на година.

# 21
Мъжът ми е финансист и икономист и парите на детето ги вложи във влог на Ford мисля или някоя от автомобилните компании. Нещо ми обясняваше за 10% на година, но аз като чуя цифри и нещо с математика и блокирам. Мога да го питам, ако искате.

# 22
Мъжът ми е финансист и икономист и парите на детето ги вложи във влог на Ford мисля или някоя от автомобилните компании. Нещо ми обясняваше за 10% на година, но аз като чуя цифри и нещо с математика и блокирам. Мога да го питам, ако искате.
Да не са акции на Форд?

# 23
Аз също събирах до стотинка парите на детето от подаръци.
С една част ѝ купихме първия лаптоп, друга са в долари и още са налични.

# 24
Да. Ако днес вземе един парцел във вилна зона край града, след 20г ще струва много повече. Така е със някои акции, но не със всички.

# 25
Ние ги събирахме и когато започна училище, ги вложихме в курс по език и рисуване. Има още останали, които също ще вложим за нещо в образованието му. Няма смисъл да ги пазим в банки, всичко ще изчезне.

# 26
Да не са акции на Форд?
Ами не са точно акции, а някакъв депозит ен фонд, защото не се взима дивидент, а се олихвява сумата

# 27
В някои банки се предлагат инвестициони фондове. Аз ги ползвам като еднократни инвестиции, също и с месечна регулярна вноска инвестирам. За мен са много добро решение, защото ми ги управляват професионалисти, не са измамни посредници, наблюдавам си ги през мобилното и при нужда си ги тегля без такси.

# 28
Това във Форд е нещо подобно

# 29
Дъщерите ми са на 18 и 13 години. С тръгването им на училище, на всяка една от тях започнах да внасям месечно по 300 лв. в един от взаимните фондове на „Карол Капитал Мениджмънт“ – Global Sustainable Growth.
За почти 11 години голямата е събрала около 28 000 евро – не са много, но не са и малко. За образование в България са достатъчни. Вече спрях да й внасям и изтеглих парите, защото се страхувам от срив на пазарите в рамките на следващата една година. Мисля да ги допълня до 30 000 евро и догодина й ги давам, за да разполага с тях. За малката мисля сумата след 6 години да е по-голяма, затова увеличих месечната вноска за нея на 400 лв.; в момента е събрала около 30 000 лв.
Не правя реклама на „Карол“, нито ви ги препоръчвам, просто споделям как аз реших да спестявам за децата си. Не съм фен на взаимните фондове, предпочитам инвестиране чрез IBKR в акции и ETF-и. Но реших да оставя парите на децата в „Карол“, за да не „чупя“ сложната лихва и да не усложнявам нещата. Въпреки високите такси, доходността е прилична.
Ако сега започвах да спестявам за децата, дали щях да избера пак взаимни фондове – определено не, заради високите такси в сравнение с ETF, а и портфолио мениджърите никога не успяват да бият пазара. Така че пасивното инвестиране чрез ETF се оказва най-изгоден вариант. Най-вероятно щях да предпочета регулярни месечни вноски през IBKR в ETF, следящ S&P 500 или MSCI World Index, и да кеширам в подходящ момент (година-две преди завършване на 12 клас).
Инвестирането в акции (в ETF чрез платформа или чрез взаимен фонд) за мен е единственият смислен и достъпен метод за спестяване. Не обичам да се занимавам с банки (и всякакви „инвестиционни“ продукти, предлагани от тях), нито съм фен на спестовни и инвестиционни застраховки, които изяждат доходността и трудно могат да бият дори инфлацията. За инвестиционно злато също съм скептик, не само защото се съхранява трудно, но и защото е непродуктивен актив, чиято стойност не е задължително да нараства във времето.

Общи условия

Активация на акаунт