Как да съхраня събрани пари на децата

• 8 361
  • 118
  •   1
Отговори
# 45
  • Beyond the stars
Какво общо има кой къде е в България с това кой плаща за почивките ?

Иначе ако влогът беше удачна форма, нямаше да я има темата.
Ето вие от тези почивки може да спестите и да заведете децата някъде, без да бутате това което спестявате за тях конкретно.

# 46
  • Куциндрел
А някой замислял ли се е, че едно дете очаква подарък за рождения си ден и не може да схване защо няма такъв и защо някаква почивка по друго време в годината и с още хора му е подарък?
Всеки с неговите си виждания, за един е Дисниленд, за друг пост и молитва цяла година за почивка с роднините.

# 47
Бъдете здрави.
Детето си има всичко,спете спокойно. 🫶

# 48
  • Melmak
А някой замислял ли се е, че едно дете очаква подарък за рождения си ден и не може да схване защо няма такъв и защо някаква почивка по друго време в годината и с още хора му е подарък?
Всеки с неговите си виждания, за един е Дисниленд, за друг пост и молитва цяла година за почивка с роднините.
Съгласна съм с това. Моята гледна точка е - баланс. Може би по-малките деца получават много играчки, не само за рожден ден/имен ден. Ако получават наистина много такива подаръци, мястото вкъщи е ограничено, не успяват да играят с всичко, а ако са наистина много малки (от бебе до към 3) може да нямат нужда от подарък за 500 лв примерно.
Аз на кръщенета и първи рождени дни питам майката, ако имат нужда от нещо да съберем пари 3-4 приятелки да купим нещо голямо. Последният път подарих злато, защото не ми харесаха идеите, които се предложиха. Дори не като ценност, а като спомен.
Вече по-големите деца очакват подаръци и аз имам лоши спомени как често не са се вслушвали в това, че може да искам колело, кукла барби или друго подобно голямо нещо. Събирали са ми някакви пари, с които после не знам какво са купували, но аз съм дете на 90-те и бяха трудни години.

# 49
  • Куциндрел
Ние от как стана на 4 питаме какво иска детето за РД и Коледа. Ако няма желания определени получава пари.
Може от наша гледна точка детето да си има всичко, но то да не мисли така. Най-вече децата реагират на случки и жестове. Ако за РДто не получи подарък или получи от най-близките си нещо колкото да отбиеш номера, то го запомня, па нека после му вземеш каквото иска, но на друга дата.

# 50
Посочената сума, няма какво да се лъжем, има различна стойност в очите на различните потребители. Затова са и различните мнения. От друга страна, при какъвто и да е инструмент за нарастване, напред във времето е непредвидима покупателната и стойност.
Аз нямам отговор на въпроса, но имам желание да споделя с вас един разказ от Ангел Каралийчев, който ме беше разплакал като дете, а също и като майка. Съвсем по памет преразказва, може и са различни детайлите, но чувството е автентично.
Едно момче от село с възхищение посреща новината в училище, че ще има екскурзия в София. Учителят казва да си вземат в торбичка та хляб и слама за спане, ще спят в някакво училище. Момчето не спи от вълнение цяла нощ, особено иска да види трамваите. Родителите отначало отказват, недоимък, няма пари. После бащата дава, но момчето се бори със съвестта си и в крайна сметка не отива.
Разказът (предполагам, с автобиографичен елемент) завършва така "Много пъти след това съм бил в София, живял съм в нея. Но никога не успях да я видя с жадни те очи на малко момче."

# 51
Много драматизирате с тези детски желания. Simple Smile Децата винаги ще намерят нещо, което не сте направили по техен вкус и като на другите деца. Затова - бъдете практични, така, както вие виждате нещата. После и самите деца ще бъдат несъвършени родители, кажете им го за ваше спокойствие. Wink

# 52

Аз нямам отговор на въпроса, но имам желание да споделя с вас един разказ от Ангел Каралийчев, който ме беше разплакал като дете, а също и като майка. Съвсем по памет преразказва, може и са различни детайлите, но чувството е автентично.
Едно момче от село с възхищение посреща новината в училище, че ще има екскурзия в София. Учителят казва да си вземат в торбичка та хляб и слама за спане, ще спят в някакво училище. Момчето не спи от вълнение цяла нощ, особено иска да види трамваите. Родителите отначало отказват, недоимък, няма пари. После бащата дава, но момчето се бори със съвестта си и в крайна сметка не отива.
Разказът (предполагам, с автобиографичен елемент) завършва така "Много пъти след това съм бил в София, живял съм в нея. Но никога не успях да я видя с жадни те очи на малко момче."
Айде сега мелодрами.

Колко деца гладуват в Африка, за тях да започнем ли темата?

Да ви разкажа, за РД получавах зимно яке, сега децата за РД получават парти като мини бал и брой подаръци, пропорционален на гостите. От 4ти клас са със телефони и маркови дрехи. Да беше жив сега Каралийчев, в чудо ще се види.

# 53
А защо на Дисниленд трябва да се води детето със спестените му пари за жилище, например? Никога не бих му харчила парите за екскурзия. Нали затова сме родители - ние ги водим на екскурзии, откъде накъде те ще си ги плащат. Образованието също ще го платим ние - или ще събираме отделно от неговите, специално за образование или на момента. Парите спестените бих ги дала за жилище, на човек под 30 години, хайде под 25, да му дадеш така едни 30-50К, нали знаете какво ще се случи с тях в повечето случаи. Или например,като се ожени,има дете или като знаеш, че вече е отговорен възрастен човек, а не възрастен с тийн мислене.

# 54
Направо купих жилище за моето дете. Да нямам драми какво ще прави с парите.
Не от дадените за рождени дни, естествено, мои лични спестявания.
Права е Лъки, времето на Каралийчев няма връзка с днешното.
И аз исках количка за легнала кукла като малка, но само за седнала ми подариха, по-евтина е била и толкова са могли да отделят родителите ми. Да ги линчувам ли за това? Или да ида сега да си купя такава количка?
Joy
Тези "травми" от детството много се преекспонират, по-градивно е да се научат да не харчат за излишни неща децата, а не да искат всичко и веднага. Като не са видели Дисниленд в детската възраст, ще видят други неща, които със сигурност също ще обогатят знанията и културата им.

# 55
Много смешно звучи да събирам на детето парите 20 години и да му ги дам за жилище. В кои времена живеем? Парите непрекъснато се обезценяват. Да, образованието е работа на родителите, но нали все за нещо полезно е добре да вложим тези пари. Докато стане голям и разумен, парите му ще са се обезценили. Като едно време с онези зелени книжки от ДСК ли бяха, внасяха баби и дядовци и като станах на 18, бам едни пари, които стигат за 10тина книги да си купя. А са отделяли от заплатите си хората.

# 56
Ами да, не е вариант вече да се прави влог на името на дете. Видя се, че не работи този вид спестяване.

# 57
А защо на Дисниленд трябва да се води детето със спестените му пари за жилище, например? Никога не бих му харчила парите за екскурзия. Нали затова сме родители - ние ги водим на екскурзии, откъде накъде те ще си ги плащат. Образованието също ще го платим ние - или ще събираме отделно от неговите, специално за образование или на момента. Парите спестените бих ги дала за жилище, на човек под 30 години, хайде под 25, да му дадеш така едни 30-50К, нали знаете какво ще се случи с тях в повечето случаи. Или например,като се ожени,има дете или като знаеш, че вече е отговорен възрастен човек, а не възрастен с тийн мислене.
Нали говорим за пари, които са подарявани на децата вместо подарък за рожден ден. Как се стигна до извода, че това са пари за жилище?! 30 - 50К, откъде дойдоха тези суми? Авторката питаше за нещо като 5000 лв. Чак такива щедри гости на тоя рожден ден не си представям... Grinning

# 58
С уговорката, че сме в чужбина и не знам дали в България банките предлагат подобни неща, но вероятно сходни има. Синът ми има на свое име блокирана инвестиционна сметка - сметка, в която аз мога да вкарвам само пари, но единствено той има право да тегли, когато стане на 18 години. Сметката е с доста висока лихва и ако нещо се случи с мен, банката се задължава до 18-годишната възраст на сина ми да вкарва определени пари, за да стигне определена сума. Та когато синът ми се окаже с повече събрани пари, с негово съгласие вземам част от тях и ги слагам в тази сметка. Идеята на сметката е като завърши училище, да има някаква подготовка за университета - от няколко години иска да учи ‘творческо писане’ в Англия, цената е безумно висока за моите възможности. Образованието ще му финансирам, но не и жилище - ще наследи два апартамента от мен в европейска столица + още два в друга такава. Ако иска друго, да се оправя сам. Мога евентуално да помогна с някаква част, но сме много далеч от това и не знам как и дали бих го направила.

За рождените дни отдавна му подарявам изживяване.

# 59
Аз.останах с впечатление, че се говори за спестени пари, като цяло. Реално, ти не ги събираш в шкаф, а ги влагаш някъде, именно с идеята да не се обезценят и да се увеличават

Общи условия

Активация на акаунт