За или против религията в училище

• 37 875
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Т.е. Бог отново наднича из зад огледалото.
В темата за какво говорим - за Бог, за религия и/или Църквата? Нали не поставяш всичко под общ знаменател? Дай да не превръщаме темата в за или против съществуването на Бог.
Аз не съм вярваща в религиозния смисъл. Църквата е изтрепала маса народ и е средство за контрол над по-семплите умове. В тази връзка не приемам часовете по религия в училищата.

Вярвам, че има висша вселенска сила, но по никакъв начин не я свеждам до нито една от съществуващите религии.

# 76
  • София
Всяка църква и всяка религия има неделни училища.
Религията като философия и сега се изучава. Даже се учи за различните религии.

# 77
  • Немция
Не е
Религията като философия и сега се изучава. Даже се учи за различните религии.
Това е само една малка част от темите, които може да се засегнат.
Може всякакви теми да се обсъждат- и от нашето ежедневие и общество.

И аз като ученичка в горен клас съм изучавала различните религии по света, но покрай децата ми виждам колко малко знам в тази област и как сме зубрили, без да размишляваме.

# 78
  • София
Може, затова е неделното училище за желаещите. Могат да си изберат и деноминация.

# 79
  • Немция
Неделното училище е нещо съвсем друго - то е към църквата, води се от църковни лица и е за кратък период от време.

# 80
Къде живея си е моя работа, а оценките от изпитите са доста показателни за грамотността.

Аз съм против. Може би има смисъл ако гледат на религиите (всички) от научна гледна точка, но явно това няма да се случи, тъй като ще се изучава в първи клас. Освен това предметите в училище стават страшно много. Аз в университета учих на семестър по 4-5 макс 6 дисциплини, а в училище 12+....

Да, да и имаме най-висока раждаемост в Епропа. Много е показателно, но най-вече за тези, които не влагат много мисъл.

# 81
  • София
Бибит, а защо трябва да е дълго време и защо трябва да налага избор на религия на децата ми?
И по-нагоре попитах как ще преценят и как ще осигурят на децата ми достъп до 3 от християнските деноминации, които са обичайни за семейството ни? Или ще им наложат конкретна?

# 82
Категорично съм против християнството да се възхвалява като единствена и мощна сила,  възпитаваща добродетели и да се дамгосват атеисти и агностци  като неспособни да се справяват с тази задача.

Християнството съществува от определен  брой хилядолетия. Човечеството от неизмеримо повече. При все, човечеството е оцеляло и без предмет по християнски ценности. И дори вероятно е било много по-човечно от това, което наблюдаваме в момента.  Жестокостта, кражбите, убийствата в архаичните времена са били борба за оцеляване. Понастоящем, множество човеци не се борят за насъщния ежедневно и са религиозни, но това не ги прави повече човеци, с повече добродетели, дори да са минали цял курс по въпросния предмет. Нека не се прикача изкуствено темата за добродетелите към религията. Защото ако я откачим от "християнство и добродетели", то и смисълът на въпросния предмет "християнство" се губи съвсем. Достатъчно се учи за християнството и смисъла му в часовете по история и философия.

# 83
  • Немция
Както изглежда, християнското общество конкретно в България отива към изчезване без основи и без обща култура в тази насока сред младите хора- и то доброволно.
Няма ли наследници, е обречено на изчезване.

Ще продължи да се посещава църквата, за да се палят свещи за здраве и дотам.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 13:24 от Бибит

# 84
  • София
По-рано пишех от телефона и не ми беше удобно да пиша "романи". Сега, обаче, ще напиша подробно защо съм толкова много "против".

1. Уча сина ми на критично мислене. Уча го да не вярва на всичко, което прочете или чуе от някого, защото на моменти съм направо ужасена на какви глупости вярват хората и как приемет безкритично какво ли не. Не виждам нито критично, нито дори мислене в хора, които вярват, че някакво същество е баща на себе си или че жената е произлязла от реброто на мъжа, или в останалите неща (да не кажа друга дума), които пише в библията. Не желая такива хора да се доближават до сина ми и считам, че те са вредни за каквото и да било образование.
2. Уча сина ми да уважава хората без значение от пола им, че хората са равноправни, че всеки човек има право да определя мястото си в живота, че всеки има право на различен от нашия избор, когато става въпрос за неговия живот. Религията учи, че жената е подчинена на мъжа, само защото е жена. Това, за мен, е антиценност, това не е добродетел.. Религията се опитва да ограничава изключително много личния избор. Това за мен е антиценност и не е добродетел.  Религията заклеймява много случаи на различния личен избор. Още една антиценност.

И още нещо.
В първи пост се промъква внушението, че ако имаше религиозно обучение в училище, тези неща като садистите от Перник, нямаше да ги има. Това е много манипулативно внушение. Няма релегия, която да може да "излекува" толкова счупени същества. Не само това, но религията в човешката история е станала и повод, и причина за изключително много убийства. Кръстоносните походи, Вартоломеевата нощ, самоубийствените атентантати при ислямистите, католици и протестанти в Ирландия... Мога да продължа с примерите. Вярата и религията имат много тъмна страна, така че да стоят далече от учениците.

Внушението, че само религията/вярата възпитават ценности е абсолютно невярно и манипулативно.

Вместо да се изучава религия, според мен трябва да се наблегне повече на редовно обучение как да се реагира при земетресение, пожар, природни бедствия като цяло. Това може да спаси живот. В момента това обучение е крайно недостатъчно. В по-горните класове трябва да има често обучение по оказване на първа помощ. Това може да спаси живот.

П.П. Наскоро попаднах на петиция против задъжително религиозно обучение. Ето я отново, който има желание, нека да я подпише – https://www.peticiq.com/473707

# 85
  • Пловдив
Цитат
Внушението, че само религията/вярата възпитават ценности е абсолютно невярно и манипулативно.

Цитат
Нека не се прикача изкуствено темата за добродетелите към религията.

+1.

# 86
Вероучението няма място в светските училища, да не говорим за първи клас.

Но християнството в частност е редно да се изучава по философия на по-късна гимназиална възраст, както и Библията в часовете по литература. Независимо дали сме вярващи, християнството е основополагащо за европейската цивилизация и без него просто няма как да разбереш Данте, Декамерон, цялата късна Античност и Средновековие, Ренесанс, Реформация, Контрареформация, Просвещение, българската борба за църковна независимост, целия корпус на западната философия и политическа мисъл, които или произлизат от християнството или са в негова опозиция и т.н. А това са неща, които също се учат в училище.

# 87
В нашето училище има избираем предмет Религия. Синът ми го посещаваше в 1-3 клас, сега и дъщеря ми е записана. Часовете се водят от учител! Оценка няма, домашни също. Разказват им за празниците и рисуват разни неща. И двамата са с положтелно мнение за тези часове, явно са разтоварващи.

Но... това е максимумът, с който съм ок. Задължителен предмет, камо ли пък воден от духовни лица, категорично не одобрявам.Изобщо не е безобидно, защото знаем такива неща как имат свойството в България да се израждат в други, съвсем не безобидни.
История на релиигите бих подкрепила като предмет, но не преди 8-ми клас.

# 88
  • София
История на религиите и аз подкрепям. Но задължително преподавана от историк.

# 89
  • Пловдив
Изобщо не е безобидно, защото знаем такива неща как имат свойството в България да се израждат в други, съвсем не безобидни.
А извън България? Wink

Общи условия

Активация на акаунт