За или против религията в училище

• 37 778
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Е, Исус какви планове е имал, не ми е дадено да знам. Може би не би се радвал и на амнайсет алтернативни вида християнство. Simple Smile
Принципът на православните църкви днес е такъв.
Боряна, патриарсите са като президентите - не са подчинени един на друг, вкл. на вселенския, а че при възможност прокарват влияние извън формално подвластното си паство, както държавите, прокарват. Особено цариградският (вселенският) и руският, като най-"силни".

# 361
Магдена, леко грешиш. Автокефалните православни църкви имат патриарси, независимо дали мнозинството от живеещите в тези страни са православни: Йерусалимската, Антиохийската, Александрийската и други църкви имат патриарси, без мнозинството от живеещите в тях да са православни.. Вж. тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0% … D0%BA%D0%B2%D0%B8.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 00:40 от Radilena

# 362
Не съм толкова навътре да разбирам за патриарсите ,но какво значение как е името на някакъв кадър, все тая патриарх ли е ,като има власт в дадена страна и  е на най-виосак позиция да решава за нея? Те  и  сега са  под крилото на Вселенския патриарх.

Само формално са под неговото крило. Иначе са автокефални от много години. Патриарх е много повече от архиепископ. Във всяка католическа държава има епископска конференция и тя решава важни въпроси в църквата, но това не може да противоречи на Ватикана. Папата също не решава повечето неща еднолично, а свиква кардиналите от всички държави на съвещания. В православието няма кардинали.

# 363
  • Пловдив
Полската и чешката нямат патриарси, поне нямаха доскоро.
За другото - не съм твърдяла, че на всеки патриарх отговаря държава, а че църквата на почти всяка държава с православно мнозинство е патриаршия. Леко различни неща са. Обратното - всеки патриарх си има държава - не съм го твърдяла.

Патриаршиите са ето тези:
Константинополската, Александрийската, Антиохийската, Иерусалимската, Грузинската, Българската, Сръбската, Руската и Румънската.

Предимно православни държави без патриарх са някои от бившите съветски републики - Украйна, Беларус и Молдова, бившата югославска република РСМ и по съвсем други причини - Гърция, която смята цариградския патриарх за свой (той реално и е, той е грък винаги) и очевидно за да подчертае това, не прави стъпки за собствен.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 00:31 от Магдена

# 364
  • София
Отново напомням, че в католическите страни за последните приблизително 15 години са документирани над 2000 случая на педофилия, базирана върху религиозното обучение в училищата. Не е ясно колко са недокументираните случаи, както и тези от предни периоди.

# 365
Фактът, че много държави имат патриарх посочва само, че религията е политика и интереси. И който си има патриарх би могъл да влияе на другите, които нямат.

Малко държави имат патриарх! Вече писах за опасната смесица между религия и политика.
Нищо вярно за пореден път от теб.......А аз за пореден път пълня каца без дъно......

Именно, смесицата между религия и политика е опасна и затова държавата и религията трябва да са разделени. Защото В МИНАЛОТО не са били и именно тогава да имаш свой патриарх е било политика. Спомни си кой, как и защо създава християнската църква и няма какво да говорим повече. Но определено организираната църква не е създадена от Христос и само се позовава на него, а иначе е зачената като политически акт.

Що се отнася до патриарсите, ето извадка:
Патриарх на България
По силата на византийския принцип Imperium sine Patriarcha non staret – „Царство без патриарх не бива“, на църковно-народен събор към 919 г. Българската православна църква е официално провъзгласена за автокефална, а българският архиепископ получава титлата патриарх.

Московски и на цяла Русия патриарх

Патриарх на Москва и цяла Русия
- глава на Руската Старо-православна Църква

Патриарх на Америка
- в единство със Старо-православния патриарх на Москва и цяла Русия

Патриарх на Източна Индия
- титулярен патриаршески престол, свързан с архиепархията Гоа и Даман в Индия

Коптски католически патриарх на Александрия
- глава на Коптската католическа църква

Сирийски католически патриарх на Антиохия
- глава на Сирийската католическа църква

Мелкитски гръцкокатолически патриарх на Антиохия
- глава на Мелкитската гръцкокатолическа църква.

Малкитски католически патриарх на Александрия

Мелкитски католически патриарх на Йерусалим

Маронитски патриарх на Антиохия

- глава на Маронитската църква

Халдейски католически патриарх на Вавилон
- глава на Халдейската католическа църква

Арменски католически патриарх на Киликия
- глава на Арменската католическа църква

Сигурно има и други - не знам как са сърби, румънци...

# 366
  • Пловдив
Сърби, румънци и грузинци са патриаршии като нас, писах вече.
Арменците са извън "класификацията" на православните църкви, те имат, мисля, две основни свои отделни църкви, близки до православието, но отделни.
Американски и т.н. патриарси мисля, че не са признати с този ранг по съответния ред от другите църкви. Горе дадох извадка от Уики и Радилена даде - тези са.

# 367
  • София
Елора, аз доста пъти напомнях в темата.
И за нашенските (православни) скандали през последните години, вкл. с представители на най-висшия ни клир.
Има къде да се намерят в нета за незапознатите.

# 368
По време на Османското робство България не е имала свой патриарх/ независима църква, а е била подчинена на гръцката. Проповедите са се водили на гръцки език, правени са опити за асимилиране на българското население/ погърчването му. Затова е и борбата първо за независима българска църква и едва след това за независима държава.

# 369
  • Пловдив
Е, те са без особена власт, щото самата църква в светска държава няма особена власт.
Държавата трябва да си остане стопроцентово светска.

# 370
  • София
VL, кои комунисти точно клеветят католическата църква? Италианските, немските? Не визирам български източници. Чета в оригинал изнесени части от доклади за разследванията във Ватикана, публикувани напълно официално. Вкл. папата е коментирал проблема, предишният папа също.
Не коментирам престъпленията там по принцип, а конкретно тези, установени и от самата църква.

# 371
В България повечето християни НЕ СА католици и не виждам защо трябва да се обсъждат надълго и нашироко проблемите в Римокатолическата църква - неща, които не ни засягат пряко като общество в България И сега в България се преподават свободно избираеми предмети Православие и Ислям. Някой оплакал ли се е от проблеми?

# 372
Кой на кого набутва нещо? Като не ти харесва идеята, пиши на министъра. Тя е дошла от министерството, не от гражданите.

Аз нямам деца. Няма да вземам такова решение. Религиозно грамотна, толерантна и вярваща съм. Дискутирам темата като гражданин и като бивш ученик.

Ето едно мнение и на проф. Петър Стоянович, бивш министър, професор по история и родител: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-sto … arskite-deca.html.

Не е свързан с патриарха или с църквата.

# 373
Говоря дали някой досега в БЪЛГАРИЯ се е оплакал от преподаваните в последните петнадесетина години свободно избираеми предмети Православие и Ислям в училище. Не за САЩ, не за другаде. Ето, и съфорумничка писа, че детето й е доволно от този предмет в България.

В САЩ няма религиозно образование в държавните училища. Има частни религиозни училища и благотворителни църковни организации.

# 374
  • София
Радилена, в православната има същите скандали и други.
Просто (засега) свободният достъп до децата под религиозен претекст не е възможен, но умният човек се учи от грешките си, а по-умният от чуждия опит, без да изпитва негативите на свой гръб.

Общи условия

Активация на акаунт