За или против религията в училище

• 37 756
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 405
Частно училище, означава платено образование.
Да, ама изненада, видинското е без такса засега. Таксата се поема от фондации.
За ловешкото намирам информация последно за 2020-2021 и таксата е била 50лв на месец. Не намирам по-нова информация.
Редактирам поста: Намерих - 120 лв на месец за тази учебна година

Напълно достъпно, за който желае. Simple Smile))

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 21:04 от Ice Queen

# 406
Някой го плаща и поръчва музиката. Имаше тревога за ислямски училища ,плетени отвън. Не знам какво стана с тях.
 В миналото много бедни семейства са пращали дете, да имат препитание  и оцелеят.

# 407
Някой го плаща и поръчва музиката. Имаше тревога за ислямски училища ,плетени отвън. Не знам какво стана с тях.
 В миналото много бедни семейства са пращали дете, да имат препитание  и оцелеят.
Баща ми, лека му пръст, е набор 1924 година и е трето породено дете в семейство на занаятчия и домакиня. Предложили на баба ми да го прати за учи за поп, но той отказал.

# 408
  • София
И патриархът ни днес, на връх Велики понеделник, зададе въпроса "Замисляли ли сме се какво ще стане АКО Възкресението е вярно"
Тези хора няма да преподават на децата вяра.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 23:30 от Lunna Sonata

# 409
# 410
  • София
Хммм, кому е нужно това извъртане? История на религиЯта. Отделен предмет. Дрън-дрън.
Сега има такива часове и са напълно достатъчни. Който иска да задълбае, има как и къде извън училище.
Защо не вкарат "Градски легенди през вековете'? Или "Развитие на фолклор през вековете"?
Много е лесно да кажеш, че ще говориш за история, но пак само от гледната точка на една църква и една религия, а не на всички, за да имат децата възможност за свободен избор.

# 411
  • София
Oт телевизията майка не знаят как се прави проверка на факти. Нищо не се разбира от тази статия освен, че се учи към днешна дата в 9 клас, че хомосексуалността се наказва със смърт. Опитът за извъртане е смехотворен.

# 412
за последните приблизително 15 години са документирани над 2000 случая на педофилия, базирана върху религиозното обучение в училищата.
Не желая да те шокирам, но на Запад педофилията в училищата, е проблем, който се обсъжда открито и настоятелно към днешна дата. Педофилия в спорта, педофилия на детската площадка, педофилия покрай онлайн-игри, педофилия в семейството... Това, че в България такива случаи като посочения не са документирани, не означава, че не съществуват. Не е само католически проблем, нито пък такъв, който може да се сведе до определен учебен предмет или религиозно обучение. Такива случаи има и сред новите църкви например ("секти"). А за едновремешните сиропиталища даже не ми се отваря дума - Casa Pia в Лисабон примерно. Колко деца са били там, над 4.000? Да, сега можеш да направиш паралел с това, че и там са католици Simple Smile Половината Европа е католическа.

Не мога да коментирам останалите аспекти от дискусията, тъй като не съм достатъчно запозната. Докато празнуваме религиозни празници, религията ще е част от културния контекст. Дали трябва да е в училищата, не зная. Определено няма да превъзпита невъзпитаните - това си е работа на майките и бащите им.

# 413
Не може да бъде игнорирана религията, но не е нужно да бъде  "поощрявана" със задължително обучение. Да се потрудят, не така  направо в кошарата. Държавата да им върши работата, да плати масрафа. Разрешава се всеки да вярва в своето, но едни  решават тяхното да  е на първо място.
Държавата може да поддържа паметници на културата с ремонт, а  църквата да ги  поддържа действащи.
 Те  им плащат заплатите от бюджета. Никой не знае  какво притежават. И кой  го ползва.

# 414
  • София
Не се шокирам. Точно обратното. Коментирам, понеже съм запозната. Вкл. със случващото се в нашата църква, която просто (още) няма достъп.
Вкл. примерът с едновремешните сиропиталища показва достатъчно. Децата трябва да се учат и възпитават, но не в кротост, примирение и каквото още там изисква църквата. Училището би следвало да "произвежда" мислещи хора, а не да ги превръща в паство.
Религиозните празници са едно, задължителното приобщаване към конкретна църква е съвсем друго.

# 415
Вероятно учениците ще бъдат записвани автоматично по този предмет, но с възможност за отказ — както е практиката в много други държави. Трудно ми е да си представя той да бъде задължителен.

И на мен ще ми е интересно да проследя как ще се развие този проект — особено като се има предвид острият недостиг на кадри. Ако вече няма достатъчно учители, откъде ще се намерят преподаватели по религия? Ще преподават поповете най-вероятно - без педагогическо образование, без опит... Хм.

# 416
  • София
Ли Лу, задължителен е идеята да бъде.
Сега има избираем такъв.
Коментарите са за задължителност и затова е дискусията.
Училищата в страната са между 2000 и 2500 по спомен (не ми се рови сега за точната цифра) и за всяко ще трябват преподаватели.
Много амбициозен проект. На фона на образователните проблеми у нас.

# 417
Задължително като част от програмата има и в други държави, но няма държава, в която да е задължително да присъстваш. Даже в Италия можеш да се отпишеш. Да не казвам голяма дума, но това предложение не ми звучи реално.

# 418
  • София
Тук има в момента такъв избираем предмет и на него можеш да се запишеш като СИП. Целта е да влезе като част от задължителната образователна програма и да не можеш да се отпишеш.

# 419
Може да бъде въведен като „задължителен предмет“, включен в хорариума на всяко държавно училище – нещо, което не е прецедент за Европа. Това обаче би била първата държава, в която учениците нямат право да се отпишат от този предмет.

Ако някой разполага с по-актуална информация, моля да ме поправи. Аз лично не се сещам за държава, в която да няма възможност да се отпишеш от местната религия, дори когато тя е част от официалната образователна програма.

Общи условия

Активация на акаунт