За или против религията в училище

• 37 756
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 420
Аз съм убедена, че предложението е продиктувано само и единствено от финансови подбуди. Да се източат някакви пари. И ако се въведе, то същото ще отпадне до няколко години, когато свършат парите. На много места часовете ще бъдат фиктивни и въобще няма да ги има. С външни учители е абсурдно - къде ще ги събират!? С настоящите е малоумно...

И нещо от Бургас по повод Великден, да видите колко е тъпо всичко - сливенският митрополит е настоял в Бургас да има заря по повод Възкресение. Според него това ще донесе повече тържественост и не се страхувал от критики.
Аз просто си представям сценка. Исус наднича сънено зад камъка на пещерата, събуден от шума на зарята. Отива при Лазар и му вика: "Лазаре, стани да видим какъв е тоя шум".

Гениални решения, гениални! Сигурно братовчед на митрополита държи някой магазин за пиротехника...

# 421
Ice Queenq, много ме  разсмя, оправи ми деня. Не че беше лош де Joy

# 422
Не знам у нас да има законова опция да се отпишеш от някой предмет от задължителната програма. Даже ми звучи малко като нонсенс -задължителна програма, пък можеш да се отпишеш, защо тогава не е по принцип по желание.

Така, както е у нас в момента е идеално, убедена съм, че тези предложения просто целят да вдигат шум и пораждат излишен дебат .

# 423
  • София /Абсурдистан
Тези, които се канят да преподават, дали са учили методика на преподаването, особена на толкова малки деца.

# 424
  • Пловдив
Коя религия точно ще изучават, подразбира ли се, че християнската?

Принципно съм за да се изучава религия (както и емоционална интелигентност, финансова грамотност и сексуално образование), но не от първи клас, прекалено са малки.

# 425
  • Бургас
НЕ, НЕ и НЕ! Твърдо против съм тези инспирации на поредния пишман-министър на образованието. Официалните религии са една от най-големите злини създадени от човека. Назад прочетох, че Исус бил създал само една църква. Нищо подобно, ако приемем, че въобще е съществувал такъв човек, той не е създавал НИТО една църква. Тя е създадена в последствие, на база неговите УЧЕНИЯ /не религия/, след силно изопачен прочит, да не кажа направо новоизмислен и манипулиран, на древни евангелия. Евангелия, които към днешна дата са ако не унищожени, то ревностно пазени и крити, защото не кореспондират с "правата вяра" измислена от някои хора, за да контролират масите. Библията, каквото я познаваме, няма нищо общо с това, което е присъствало в учението на предполагаемия човек Исус. Само фактът, че през вековете е имало спорове кое евангелие било достоверно, пък кое било измислено, пък кое да влезе в библията, трябва да ви говори достатъчно колко почиваща на реални факти е тази "книга".
Половината от религиозните ритуали, обичаи и празници са взаимствани и имплементирани езически такива. Защо ли?
Едни от най-големите зверства и масови убийства са извършвани в името на вярата, религията и църквата. Независимо дали говорим за християнство, ислям или друго. Може би изключение правят само източните религии, но признавам, че там нямам задълбочени познания.
Най-големият смях, обаче, е как религията учела на добродетели, сякаш иначе няма такива. Да се чудиш, всичките атеисти на тоя свят психопати ли са, какво? И как се пръкват какви ли не изроди сред религиозните. Ма моля ви се, християнството е на 2000 години. Човечеството е на бая повече. Да бяхме си останали езичници. Религията била, моля ви се, просветление, хахах. Затуй е избивала учени, мдаааа...

Няма място религиозното обучение в училище. Това следва да е личен избор.

# 426
  • Пловдив
И да имаше деца, пак не следва да може да го наложи на всички. Радилена ако не, Даниел Вълчев може да има деца. Wink
Бях убедена, че този е Даниел, а той бил Красимир. Никой не ме поправи. Grinning

# 427
  • София
Троянския манастир, Великден.
Нещо подобно ще е и програмата.
Скрит текст:

# 428
Стар и Нов Завет се учат в 8 клас по БЕЛ. Християнството е застъпено в часовете по История в различни класове. В гимназията учат Етика и право. Всеки един от учебните планове по тези предмети може да се доразвие с няколко допълнителни часа и да обезсмисли въвеждането на нов предмет.

Във Финландия е разработена много успешна програма Kiva, насочена против тормоза между ученици и се прилага в доста европейски държави. По-добре нещо такова да се взаимства, отколкото тепърва да се открива топлата вода и да се измисля нещо като нищо, повтарящо се в поне три предмета.

# 429
  • Пловдив
Руската пропаганда и религиозността вървят ръка за ръка.

Това са пълни глупости. Не ние сме взели Православието от Русия, а обратното.
Защо свързвате Православието с Русия? Ами тогава свързвайте го и с Гърция - много сме взели оттам в религиозно отношение.
Този език, на който се пеят религиозните песни, който прилича на руски по звучене, не е руски, а е църковно славянски.

А религията е толкова консервативна област, че Русия и да се скъса, не може да прокара пропаганда, абсурд.

# 430
  • София
Той не казва, че сме го взели от Русия.

# 431
Явно не си проследила процесите при висшия ни църковен клир и конкретно настоящия патриарх.

Руската пропаганда и религиозността вървят ръка за ръка.

Това са пълни глупости. Не ние сме взели Православието от Русия, а обратното.
Защо свързвате Православието с Русия? Ами тогава свързвайте го и с Гърция - много сме взели оттам в религиозно отношение.
Този език, на който се пеят религиозните песни, който прилича на руски по звучене, не е руски, а е църковно славянски.

А религията е толкова консервативна област, че Русия и да се скъса, не може да прокара пропаганда, абсурд.

# 432
Разбира се, че се прокарва пропаганда в религията и по-специално в руското православие.
Руските старци например имат множество пророчества, съгласно които спасението на света ще дойде от Русия:
- Русия ще се слее с другите славянски народи и ще образува велико Всеруско царство, пред което ще треперят всички народи
- Русия ще завоюва Константинопол (ще откъсне половината територия на Турция)
- Париж ще бъде сринат със земята
- Американците ще бягат към православните страни, за да търсят спасение там
- Православна Русия ще възсияе и пред нея ще се преклонят всички народи
- Ватикана ще се опита да възпрепятства обединението на православните народи, но чрез Божия промисъл Ватикана ще загуби цялото си влияние
и пр. форми на висш религиозен империализъм.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 08:49 от mondchen

# 433
Преди няколко години бяхме жестоко унизени от руския патриарх, който най-нагло се скара на Президента на република България. А онзи седеше и мигаше, допълнително унижавайки поста, държавата и личността си.
Пълна жалка пародия.
Наглото вмешателство на Русия на всякакви нива е повече от видно. Дори не се стараят да го правят с "елегантна ръкавица", а директно с ботуша.

# 434
Руският патриарх благославя бомбите и ракетите, с които руснаците убиват цивилни. Руските свещеници прокарват идеите на Путин и вместо за мир проповядват за война. Не било пропаганда, а? Руският патриарх е "на служба" при Путин, а нашият му е издънка.

Общи условия

Активация на акаунт