За или против религията в училище

• 37 769
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Ако някой ще се оплаква, може да си отпише детето. От задължителен предмет не може.
"Никой не се е оплакал от предмета като СИП" не е достатъчно основание да го въведем като задължителен. Може никой да не се е оплакал от кръжока по шах или по алпинизъм. Това не е достатъчно условие да станат задължителни.
Доводите да не се въвежда са много оттатък "педофили, пияници, алчни". Според мен има голям брой свестни свещеници, обаче на религията мястото и не е в светското училище. И обратно, може да има пияници или педофили, дано не се случва, учители по математика или физическо, това не е причина да извадим математиката и физическото от програмата, друга е.

# 376
Не са еднакви проблемите в Римокатолическата и в Правславната църква. А има и арменци, англикани, протестанти и т. н. Спектърът е много широк.

В Православието свещениците са женени, няма широк спектър от благотворителни и други институции, в които деца да са настанени без родители.

Може да се направи така, че предметът в училище да се преподава само от учители.

# 377
Radilena, ти нямаш деца, но държиш да се преподава религия. Аз имам две деца в ученическа възраст и съм ПРОТИВ те да учат в училище религия или да ги натоварват с още един предмет като алтернативен.
Когато проимаш дете/ деца, ще си свободна да избереш ФУЧ или друга свободно избираема / незадължителна форма на "Религия" в училище или да ги запишеш на неделно училище, да ги водиш на църква и да ги учиш да вярват. Но защо искаш, дори без самата ти да имаш деца, т.е без да си засегната пряко, да го наложиш на другите, които реално бихме били засегнати тук и сега, а не хипотетично след 5 или 10 години?

# 378
Аз съм отворена към въвеждането на такъв предмет, защото може да е полезен за децата. Има и родители, които го искат. Също трябва да могат да си отпишат детето, ако не им харесва и да го прехвърлят в друга форма.

# 379
  • Пловдив
И да имаше деца, пак не следва да може да го наложи на всички. Радилена ако не, Даниел Вълчев може да има деца. Wink

Цитат
Също трябва да могат да си отпишат детето, ако не им харесва и да го прехвърлят в друга форма.
Ами то и сега има СИП, както разбирам.

# 380
Има, ама рядко го избират, затова драпат да го направят задължителен.
Радилена, имаш ли идея колко са натоварени децата ни в момента в училище, колко тежки и ненужно претрупани са учебниците им, колко домашни имат и какво е отношението им към всеки допълнителен ангажимент и към училището като цяло?

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 16:44 от Mama Ru

# 381
  • София
И в момента има СИП "Религия", да. Нека да остане така. Още повече, че никой не се е оплакал.
Пък православните свещеници нека първо възпитат себе си и да оправят религията си, преди да посягат към чуждите деца.

# 382
Да, но не навсякъде. А така поне ще има някакъв избор за всички и ще стига до всички. Това е моята гледна точка.

# 383
Как не навсякъде. Има на достатъчно места, та който иска детето му да изучава религия може да го заведе. На неделните училища какво им е...

https://verouchenie.pravoslavie.bg/?page_id=2954

# 384
  • София
Детската градина, в която беше синът ми, имаха "Вероучение" по избор. Гледам, че още го има като възможност.
П.П. Общинска е, не частна.

Така че, възможности има. Нека да остане възможност, а не насила.

Още повече, че никой не се е оплакал, нали?

# 385
Да, но не навсякъде. А така поне ще има някакъв избор за всички и ще стига до всички. Това е моята гледна точка.
А всъщност проблемЪТ е, че няма как учениците да ги отлепиш от телефона. Ни религия, ни добродетели ще "пекнат". Ще се усвоят едни пари и толкова.

# 386
Вероятно, защото не във всяко училище се набират достатъчно желаещи, за да се сформират групи и да се направи норматив на учител, който да преподава.
Иначе във всеки град към поне една църква трябва да има неделно училище. Ако няма се обърнете към съответната управа за организират.

# 387
  • София
А всъщност проблемЪТ е, че няма как учениците да ги отлепиш от телефона. Ни религия, ни добродетели ще "пекнат". Ще се усвоят едни пари и толкова.
Ако трябва да избирам между религия и телефон, ще насърча телефона. По-малкото зло е.
Дано не ме поставят пред такъв избор.

# 388
Един час без оценки едва ли ще ги натовари много. Може да е и етика. Поне ще научат нещо полезно.

# 389
Те си имат такива часове, що още да слагат отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт