За или против религията в училище

• 37 761
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Това е от днешния "обществен" само с покани дебат.

Разбира се, че ще вкарат и ислям, и ислямските "ценности". Някой съмнявал ли се е? Въобще не е имало и намек да се вкарва само православие.

# 451
  • София
Сега, ако обещаят да вкарат учители от всички регистрирани у нас църкви и да осигурят такива и за рядкосрещаните, но съществуващи религии, ще ги призная. Wink

# 452
  • София
Точно се чудех какво ли ще стане, ако пиша, че синът ми е джайнист например. Joy

# 453
Ясно се вижда защо събитието е само с покани. Почти всички изказвания са за въвеждането. Много малко критици са успели да се промъкнат.

Слушам им изказванията на всичките декани, преподаватели и т.н. и ми олекват с всичките си основания.
Много малко училища имали в момента Религия и трябвало да е задължителен, за да не са дискриминирани останалите. А защо са малко? Защото и желаещи няма, и преподаватели няма подготвени. Но сега ще ги намерят отнякъде явно, като стане задължителен предмет.

Единия пък дава зор още наесен да са готови с програми и въвеждане, и всичко. Как да не ти станат съмнителни с това бързане. Друг искал да се сложи спирачка на трансхуманизма и изкуствения интелект.

Иначе религия и наука не се биели - вървяли даже ръка за ръка.
При децата нямало да има разделение - да не би да имало такова като се разделят по групи да ходят на различни езици. То щото е едно и също...

В залата постоянно има някакви женици, които се провикват, изсмиват се или прекъсват изказващите се с различно мнение. И сътветно, ръкопляскащи бурно на останалите.

Тома Биков предложи да махнат Технологии и предприемачество и да сложат Религията на негово място Neutral Face

# 454
Нагласена работа. И продажна.

# 455
  • София
Много жалък и недостоен номер е тази имитация на обществен дебат. Вместо "жалък и недостоен" ми идва наум най-древната професия, но карай.  Да им имам добродетелите. Първо трябва да ги преподадат на себе си.

# 456
На християните християнство, на мюсюлманите - ислям, на атеистите какво ще преподават? И малкият ми ще завърши докато успеят да въведат това недоразумение, но все пак ме касае, че ще промиват мозъците на други деца с глупости. Или това, или предметът ще е проформа, но за да го има него, трябва да отпадне някой друг. Този министър откъде се пръкна с авангардните си идеи. И той като Тръмп. Първо повече часове по математика, задължително ДЗИ математика, повече природни науки, че инженери ни трябват и накрая - религия. Направо ми е шизофренично.

# 457
"Вържи попа да е мирно селото" или  на съвременен език "Сваляй министъра да не прави повече поразии в образованието"

# 458
  • София
За атеистите щяло да има часове по добродетел. Нещо, което напълно не го разбирам, след като има философия. Иначе после ще реват, че е натоварена програмата на учениците. Тоя Вълчев трябва да му се ЗАБРАНИ изобщо да приближава до училище на не по-малко от 50 километра. Честно. Прецака жестоко програмата като беше министър преди, сега не му харесвали промените, и прави още по-тъпи.
Сега ще има протести. Догодина всички родители масово да си записват часовете само по добродетел и това е. Църквата да нямат ученици, пред които да преподават.

# 459
  • София
Като гледам поведението и отношението на министъра, ме е страх да питам какво разбира под "добродетели". Съвсем логично се е сдушил с патриарха. Хвани единия, та удари другия.

А учител с каква специалност се очаква да преподава тези добродетели?

Вълчев наистина трябва да го разкарат.

# 460
  • София
И тя, да.

Ей, побеснях.
Пристига синът ми преди няколко минути, за да му "преведа" един абзац от урока по История. Малоумно написани учебници, нахвърляни разни факти без да се обясни връзката между тях, причините, същата работа е в учебниците по География, учителите на рс ми говорят "пишемЕ, мислимЕ...", пишат "незнам"... И вместо да оправят това образУвание, тези ще вкарват религия.

# 461
Мнението на ИИ по въпроса:

Изкуственият интелект и трансхуманизмът са явления, които не могат да се “спрат” чрез преподаване на религия – Това са реалности, произлизащи от технологичния напредък и науката. Ако има етични опасения, те трябва да се дискутират открито чрез предмети като философия, етика, информационни технологии, а не да се “противодействат” с религия.

Може да му завиждат, че е по-умен от тях, не знам. Grinning

# 462
  • София
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vylchev-ne-predlagame-zady … brodeteli-2416931

Така, чета тази статия и се чудя аз ли не разбирам български, министърът ли не знае какво точно предлага.
Заглавие "Не предлагаме задължителен час по религия, а възпитание в добродетели". Вътре в статията: "Не е вярно, че децата задължително ще учат религия. Те ще имат възможност да избират между различни програми", уточни министърът."; "Имаме три програми - православно християнство, ислям и история на религиите", допълни Вълчев." Къде в тези три програми са добродетелите за атеистите?
Учила съм история на религиите, за мен това беше много полезно, защото видях каква глупост са религиите като цяло и какъв страхотен инструмент за манипулация са, а и за обща култура, но това категорично не е материал за началните класове. Това не е възпитание в добродетели. Това е история.

# 463
Аз наистина се чудя на министъра, той има деца, които тепърва ще се сблъскват с тази свинщина в българското образование. Как не му пука, за неговите си деца. Явно е важно да се изпълняват определени повели. Вярно, и пари ще има покрай това, ама все пак.

# 464
Неговите ще учат в частни училища, по чужди програми, не го мисли. Wink

Общи условия

Активация на акаунт