За или против религията в училище

• 37 774
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 465
  • София
За децата на министри и "наши хора" важат други закони в образователната система. Не ги мисли тях.

# 466
Сега ще има протести. Догодина всички родители масово да си записват часовете само по добродетел и това е. Църквата да нямат ученици, пред които да преподават.

Ако някой организира митинг против аз ще отида. Може и да стане нещо като митинга срещу Пеевски...

# 467
Едно време учех "Етика и право". Сега ще ми преподават "Добродетели". Чии добродетели ще преподават?

# 468
  • София
Та, така за руската пропаганда. Simple Smile
Василен е учител по философия. Другите са ясни по какво са учители.

# 469
  • София
Т.е. православие или ислям (кой точно). Други алтернативи няма.
Даже за исляма дали се сетиха, че също има течения и у нас има поне 2 широко застъпени, а покрай бежанците и 3.

# 470
  • София
То и католици има в България.
Не че съм им адвокат, но е интересен фактът, че католиците не са поканени, за разлика от мюфтията.

# 471
  • Пловдив
Да, ако ще е ислям като цяло, съответства му за симетрия християнство като цяло.

# 472
  • София
Е, явно преподавателите няма да бъдат теолози. Ще са преквалифицирани начални учителки. Сега го научих от Калин Манолов, който е бил на срещата и е пуснал пост във фейсбук. Ахахахахахахахаха.

Линк към протест. 15.05 от 16:00 пред МОН.

Скрит текст:
https://www.facebook.com/events/1422567525566730/?acontext=%7B%2 … ion_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22attachment%22%2C%22surface%22%3A%22newsfeed%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 20:02 от Lunna Sonata

# 473

Не че съм им адвокат, но е интересен фактът, че католиците не са поканени, за разлика от мюфтията.

Изключително показателно, за Евразийската преориентация. Все пак католиците са от загнилия запад, срещу който се борим. Също толкова показателно е и присъствието на Дачков, Сидеров и подобни. Мирише на копейки и отворени прозорци.

# 474
Това е върха на глупостта, но е очаквано предвид управляващите. Учениците си нямат достатъчно материали на главата, сега и религия ще учат. Нещо, което се учи в часовете по история. Абсолютно безсмислени часове, които ще служат само да забатачват още повече умовете на децата. Като кандидастват за работа след завършване, с познанията си по Библията ли ще кандидатстват? Вместо държвата да обучи ново поколение с технологиите от 21 век, за да може после те самите да разработват продукти с високо добавена стойност, ние ги връщаме пак с 1000 години назад и ги караме да учат неща, които и грам няма да им помогнат в развитието.

# 475
  • Пловдив
Във Фейса доста хора - познати и непознати за мен - са "за". Нашата извадка от темата може и да не е представителна.
За две от познатите ми знаех, че са вярващи, но за други не съм очаквала. Всъщност по тези теми докато не стане дума, не знаеш от кого какво да очакваш.
И тук-таме елементарното свирене на струната "а по-добре ли е децата ви да се друсат и да слушат чалга", все едно това са две очевидни алтернативи.

Една с леко конспиралнишки наклонности - виртуална "позната" - пък е писала, че явно пак нещо сме обещали на някого (външен), иначе нямало обяснение за целия зор.
Ще видим, де, смятам, че светската традиция ще надделее.

# 476
Организират протест на 15 май.
 Под   поста  е интересно - силно НЕ.
 Голямата заблуда ,че носи ценности е  някаква приказка, защото едва ли пишещите, даващи мнение  ЗА са учили религия, едва ли има живи , да са били ученици преди 1944, едно поколение преди мен  е било, над 85-90 трябва да е , не прави  мнозинство.  Много се "разхайтихме" и всеки има мнение, та малко послушание да набият. Само родителски бойкот ще помогне.
 Но  то е решено и ще представят програмата скоро, както  представиха дискусията вероятно.   За мен не са хора.

# 477
Моите родители са учили вероучение, било е Бош лаф работа, не са вярващи, майките им са ходели на църква 2-3 пъти годишно. Майка ми е още жива, кара 93 и също е против.

# 478
  • Пловдив
Моите родители са учили вероучение, било е Бош лаф работа, не са вярващи, майките им са ходели на църква 2-3 пъти годишно. Майка ми е още жива, кара 93 и също е против.
И моите така, само че не са живи. Дядовците ми не са били вярващи и не са ходели на църква, бабите са ходели.
Все пак, въпреки че е възможно очевидно да си учил вероучение и да не станеш вярващ, не искам да наливат такива неща в главите на децата ми. Сега не мога да убедя дъщеря ми, че прераждането е човешка измислица - логично било, утре ще трябва да полагам десеторни усилия за същото, но за религията и нейните логичности. Wink
И не искам да живея в общество, силно повлияно от религия - пази боже друга, но също и християнска.

# 479
  • София
Да, ако ще е ислям като цяло, съответства му за симетрия християнство като цяло.

Само дето мюсюлманите са шиити, сунити, алиани и други по-малки течения.
Християнството е православно, католицизъм и протестантство, като всяка евангелска църква има свои виждания по религиозните въпроси.
Ами евреите? Будистите (у нас има такива, предвид мигрантите от Азия и някои бивши реСпублики)?
Атеистите са отделно.
Ами хората, които желаят децата им сами да изберат своята религиозна принадлежност в осъзната възраст?
Толерантност към религиите и собствения избор?
Не!
Идеална основа за последващи религиозни конфликти, каквито уж се гордеехме, че няма у нас.

Общи условия

Активация на акаунт