За или против религията в училище

• 38 024
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 885
Кога се е случило това с униформите? Намирам инфо само за 2021г.

# 886
  • София
Ами да се реагира на политическа ниво срещу нея заради тази намеса.
Скрит текст:
Нали политическата не ориентация след 1990 година е към Запада, толкова ли е трудно, ако прекрачва границите на длъжността си да стане персона нон грата?
А по повод униформите, клипът бяха написали, че е стар, от 2018 година и по повод 9 май. То тазгодишните чествания още предстоят. А преди няколко години в ю туб беше качен клип от таджикска детска градина, в която децата с военни униформи пееха "Смуглянка".
Не само че не реагират, а направо ѝ козируват, ако се съди от поведението на Вълчев. Затова ние трябва да реагираме.

# 887
Учениците не ми изглеждат много съгласни да я учат тази религия. Наистина са много натоварени. Не знам накъде повече от това.

Всичко в държавата се разпада - лекари няма, учители няма, пътищата разбити и все катастрофи и какво правим ние: въвеждаме религия....Само да се молим на Господ ни остава като не можем да си решим сами проблемите.

# 888
От тази година е клипът. След като в една страница във Фейсбук го публикуваха и се разшумява, от училището изтриват всичко. И написаха писмо на авторката на публикацията, с искане да си изтрие статията. Пречела им на кампанията по прием на ученици... Страшни наглеци.
Та, не не е стар клипа, само така твърдят от училището.

# 889
Някой ясно си е показал отношението. Книжката се издава от самаритяните в Германия, дъщеря ми я получи в колет с коледни "подаръци" в първи клас, като децата не бяха разбрали от кого е подаръкът.  Оказа се, че са подаръци, които сектата подготвя за бедните деца в третия свят.

# 890
  • София
Ще има ли въобще истинско обществено обсъждане?

# 891
Мисля, че задаваш риторичен въпрос. При напечатани вече учебници и открити специалности във висшите училища, дали ще има обществено обсъждане?

# 892
Ще има ли въобще истинско обществено обсъждане?

На 50+ години съм, и изобщо не си спомням някога, по някакъв повод, да е имало истинско обществено обсъждане. Ако греша, припомнете ми.

Скрит текст:
В общината, където живея, и от чието бъдеще истински се вълнувам, т.нар. "обществени обсъждания" или са "мрън-мрън-решихме-мрън-мрън-разрешителни" пред трима полу-глухи дядовци, или ако са многолюдни, се превръщат в цирк с клакьори, доведени от фирмите-строители и други заинтересовани лица...

От една страна - липсва ни култура на дебата и вместо с аргументи, се върви напред с квалификации и обиди.
От друга - никой не е заинтересован от подобни обсъждания, защото решенията обикновено се взимат в името на нечии тесен интерес, а не на демократичен принцип и в интерес на мнозинството.

# 893
  • София
Ето я концепцията на МОН – https://www.mon.bg/nfs/2025/05/konczepcziya-dobrodeteli-i-religii_07052025.pdf
Това се предполага да е нерелигиозният "избор". Реално няма такъв. Реално изборите са:
1. Колко е хубаво православието;
2. Колко е хумав ислямът;
3. Колко са хубави всички (основни) религии.

Не забравяйте – утре вечер е първият протест.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 16:26 от milenaka

# 894
Та в първи клас е записано, че ще учат за добро и зло, вяра, религиозни празници - коя вяра и кои религиозни празници? Постоянно се споменава християнство и други религии, пък уж нерелигиозен избор.

# 895
  • София
И на мен това ми направи впечатление.

Някъде по-назад бях писала – в третия вариант, уж нерелигиозният, ще продават религия. Точно така се оказва. Замаскирано под добродетели, в почти всеки абзац, вмъкват религията. Сигурно никъде няма да има и намек за вредата, която са нанесли и нанасят религията и вярата. Учила съм религии, но нещата бяха представени обективно. Религия А е помогнала за това, но е навредила на онова; религия Б е развила това, но е попречила на онова.... Най-общо казано. Тук не виждам и намек за такава обективност. Под прикритието на добродетели, ще пробутват религия.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 14:27 от milenaka

# 896
Нелепа, нелепа концепция.
Защо не християнство, а православие?!
Всичко важно за християнството важи за трите големи клона от храстиянството, при това изпълнява отлично целите за образование в посока добродетели, етика и нравственост.

Пример: някакво кратко въведение какво е Библията, малко за живота на Христос и учениците, после да се мине леко-леко по световната история, давам само пример:
- ранните християни
- първото държавно приемане на религията с Константин
- разделението ортодокс/католици
- разпространение в Европа и модата с монасите
- средните векове и експлоатирането на човешките страхове
- появата на исляма и разправиите около него
- ренесансът и кризата в католицизма с индулгенциите
- реформацията
- (тук някъде и ако нещо ортодокса се е размърдал и направил - ок, но те като цяло нямат тая склонност към развитие)
- разпространението на християнството по повод Великите географски открития и някои разправии (католици/протестанти) довели до мащабното заселване в Америка
- разпространението му в Азия и защо корейците са християни, а японците не
- кризата с настъпването на светските науки; светската държава и защо е толкова хубаво човек да вярва

И разбира се, чисто българските ни християни-герои, Патриарх Евтимий, Левски, патриарх Кирил, Паисий Хилендарски.

Нещо такова, облегнато на общи познания по история. Нещо, което всички бихме приели.
А не Света Петка, постене можело ли баница или не и прочее досадни, необективни, строго културни и типични за нашия ареал досади.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 14:42 от .Hazel.

# 897
  • София
"Нелепа" е слабо казано. За мен това е гавра с хората, на които се обещаваше, че ще имат избор. Избор между религия, религия и религия не е избор.

# 898
Нелепа, нелепа концепция.
Защо не християнство, а православие?!
Всичко важно за християнството важи за трите големи клона от храстиянството, при това изпълнява отлично целите за образование в посока добродетели, етика и нравственост.

Пример: някакво кратко въведение какво е Библията, малко за живота на Христос и учениците, после да се мине леко-леко по световната история, давам само пример:
- ранните християни
- първото държавно приемане на религията с Константин
- разделението ортодокс/католици
- разпространение в Европа и модата с монасите
- средните векове и експлоатирането на човешките страхове
- появата на исляма и разправиите около него
- ренесансът и кризата в католицизма с индулгенциите
- реформацията
- (тук някъде и ако нещо ортодокса се е размърдал и направил - ок, но те като цяло нямат тая склонност към развитие)
- разпространението на християнството по повод Великите географски открития и някои разправии (католици/протестанти) довели до мащабното заселване в Америка
- разпространението му в Азия и защо корейците са християни, а японците не
- кризата с настъпването на светските науки; светската държава и защо е толкова хубаво човек да вярва

И разбира се, чисто българските ни християни-герои, Патриарх Евтимий, Левски, патриарх Кирил, Паисий Хилендарски.

Нещо такова, облегнато на общи познания по история. Нещо, което всички бихме приели.
А не Света Петка, постене можело ли баница или не и прочее досадни, необективни, строго културни и типични за нашия ареал досади.

Тези неща и сега се учат по история.

# 899
  • София
Да. За религиите се учи и сега. С новия предмет ще учат само за положителните страни, а ще пренебрегват отрицателните. Ще манипулират.

Общи условия

Активация на акаунт