За или против религията в училище

• 37 787
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 975
Честно казано, не мисля, че религията има място в училище. Всеки си вярва в каквото иска, това си е лично, но училището трябва да учи на факти, на мислене, а не на догми. Не ми се струва редно да се набутва религия в програма, която трябва да е за всички – християни, мюсюлмани, атеисти и каквито още има. Това по-скоро ще създаде разделение, отколкото да обединява. Ако някой иска да учи за религия – има църкви, джамии, у дома, онлайн, какво ли не. В училище трябва да се учи как работи светът, не кой какъв бог почита.

# 976
Странно е как този предмет ще се раздели на три - етика, християнство и ислям. И по трите ще има различни учители, а учениците ще се разделят на 3 групи? И това няма да затормози учебния процес защото министъра така каза?

# 977
  • София
Цитат
Красимир Вълчев коментира и искането на оставката му от участници във вчерашния протест под надслов "Училището не е църква". "Оставки се искат всеки ден. Ние сме длъжни да реализираме нашите намерения, нашите виждания, нашите политически приоритети, в които вярваме. Убеден съм, че голяма част от нашите съграждани ще ни подкрепят.
https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-shte-predlozhi … rshva-sled-8-klas

Много нагли са станали гербаджиите.

# 978
  • София
Странно е как този предмет ще се раздели на три - етика, християнство и ислям. И по трите ще има различни учители, а учениците ще се разделят на 3 групи? И това няма да затормози учебния процес защото министъра така каза?

Още по-странно е как началните учители ще водят едновременно и трите групи и как ще назначават началните учители на религиозен принцип, защото (поне засега) няма други налични преподаватели.

# 979
  • София
И много добре щяло да им се отрази психически на първокласниците да ги разделят на три групи по религия!
Смятай!!!!
Според мен, първо учителите трябва да се надигнат срещу това безумие. То няма достатъчно учители, те по трима на клас ще слагат...
Аха, ще ги събират от три различни класа в групата. Мазало!

# 980
Вчера си говоря с един човек, 32-ри набор, и каза, че са имали вероучение в училище, водели са ги по църкви и пр., за разни празници. Когато комунистите дошли на власт, го премахнали.

# 981
Нали на всички ни е ясно, че това разделяне няма да се случи. И сега има много училища, в които би трябвало да има избор между два или три чужди езика, но има учител само по единия от тях. И искаш-не искаш, учиш каквото има. И сега ще стане така - с локален натиск върху родителите и децата. Много е грозно, но е факт - натиск винаги има. Дали ще е за скъпи и ненужни помагала, дали за още по-скъпи екскурзии и зелени училища - никак не са малко случаите, в които родителят просто махва с ръка и се съгласява. Не са много хората, които имат "топки" да са аутсайдери или да превръщат децата си в такива. Стадният инстинкт сработва, и от системата много добре го знаят и разчитат на това.

# 982
  • София
Аз просто виждам как всички в София ще пишат Етика. Евентуално някъде на юг да пишат повече Мюсюлманство.

# 983
  • София
В момента на теория може да се учи религия по желание. На практика почти няма училища, в които има такава възможност. Ако този министър беше натиснал да има такава възможност навсякъде, щях да подкрепя, защото според мен хората трябва да имат избор. Нямаше да направя такъв избор, но уважавам правото на всеки да има избор и точно това право щях да подкрепя.  Наблягам на "избор", а не "задължение".
В момента той съвсем нагло и арогантно казва "имате право да козирувате".

# 984
Вчера си говоря с един човек, 32-ри набор, и каза, че са имали вероучение в училище, водели са ги по църкви и пр., за разни празници. Когато комунистите дошли на власт, го премахнали.
С риск да повторя друг потребител - преди 9-ти септември 1945г не е същото като след 9-ти септември 1945г.

Българската Православна Църква беше унищожена тогава. Сега виждаме трупа ѝ да ръкомаха под формата на чингизи с расо, чиито конци се дърпат от Кремъл, защото там е вожда на мафиотската структура, чиито слуги са. Важи и за Мюфтийството.

# 985
Дали някой знае, води ли се изобщо официална статистика за религиозната принадлежност в България – и ако да, къде може да се намери? Интересно ми е да прочета колко от непълнолетните в България са кръстени. Нелепо е да се обмисля такава мащабна промяна, ако са само половината или под половината.

# 986
Кръщаването и църковният брак нямат много общо с религиозността. Аз съм кръстена и имам църковен брак, но не съм религиозна.

# 987
То за красив ритуал и защото и другите така правят. Все пак и  се определяем  в група, по наследство, ако не по вярване.
 Ако кажат кой стои  зад тази авантюра, ще има отговори защо става.

# 988
Едното ми дете е кръстено, другото - не, аз самата не съм кръстена. Това, че дето ми е кръстено не означава, че съм съгласна да учи религия. Имах лични мот ви да минем през един ритуал по даване на име, за малкия категорично не съм го чувствала и не съм го искала и на него си му е добре така. Ако ме питат обаче и от това зависи дали детето да учи религия, ще кажа, че не е кръстено.
Статистика има в някои години на преброяване, но не е съвсем точна, защото човек се самоопределя и не е длъжен да отговори коректно на този въпрос.

# 989
Ок, момичета, това са си ваши лични неща – пред мен никой няма нужда да обяснява такива съкровени решения. В крайна сметка обаче, дали има някъде статистика по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт