За или против религията в училище

• 37 789
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 960
МОН-ьо се държи с религията, все едно е открил топлата вода. Или не си знае собствените учебни програми, или се прави на умряла лисица, докато изпълнява пропагандна програма, спусната от "пасольството". Защото религия и сега се изучава - по история, по литература и по философия.

А ценностите се възпитават в семейството чрез личния пример. Училището може да затвърди и надгради, но не и да ги възпита от нулата. Учителят по литература ще повдигне проблема с андрешковщината, но ако родителите са андрешковци, детето чий пример ще последва?

МОНьо да си оправи абсурдните програми, да премахне материала, който спусна от университетите в училището, и да коригира нормативната база, за да подобри дисциплината.

# 961
Изказване на Вълчев, всеки да си прави изводите:

Цитат
Министърът също така коментира кампанията срещу училищата, в които се изучава руски език, като я определи като политически мотивирана. „Последните седмици наблюдавам кампания срещу редица училища, в които се учи руски. Само защото са избрали профилиращ предмет „Руски език“ (които впрочем не са толкова много). Написаното от Лена Бориславова очевидно е опит политически да се използват настроенията от тази кампания.“

Вълчев ясно заяви позицията на правителството: „Правителството на Росен Желязков и ГЕРБ, част от които съм, винаги са заемали ясна позиция по отношение на руската военна агресия. С риск да разочаровам някои твърдолинейни русофоби и тези, които се заиграват политически в русофобията, ще кажа, че нямаме намерение да забраняваме изучаването на руски език или да изхвърляме от учебните програми Ломоносов, Менделеевата таблица, Пушкин и Чайковски.“

Според него, образователната система трябва да възпитава осъдително отношение към авторитарни режими, но не и омраза към народи или култури. „Тя трябва да възпитава осъдително отношение към човеконенавистническите и авторитарните режими, към агресорите, към погазването на човешки права и т.н. Но не възпитава омраза по принцип. Поне не в демократична страна.“

Вълчев завърши коментара си с остра критика към политиците, които използват образованието като инструмент за насаждане на омраза. „За съжаление, има хора, които живеят, за да мразят – и затова разбират образованието единствено като средство за насаждане на омраза. Жалко и тъжно.“ 

# 962
  • София
Тези как не им омръзна да седят на 5 стола.... Като ветропоказатели са.

# 963
Не очаквах да има толкома малко хора на протеста днес Sad

Имаше прогноза за лошо време. На следващия вероятно ще са повече. Аз лично забравих.

Не само това. Имаше постоянно промяна в стартовия час, повече от една дата..
за съжаление скромно представяне беше, но най-тъпо ми се видя, че нямаше нито един оратор, който да засили събитието. Бих казала малко лаишки организирано.

# 964
Тези как не им омръзна да седят на 5 стола.... Като ветропоказатели са.

Лошото е, че ветровете никога не са достатъчно силни, за да ги катурнат, а само сменят посоката, без никакъв свян и срам, че вчера са говорили едно, днес - друго, а утре със същата страст ще подкрепят трето...

# 965
  • София
Да, не беше добре организирано. Иначе момчето (организатора имам предвид) е много симпатично, но си личеше, че няма опит.
От бройката не съм изненадана. На каквито и да било протести в София от известно време няма много хора.

Бернарда, докато наивниците се хващат на "аууу, това е новият месия, който ще ни оправи", така ще бъде. Добре че в София ги поспряхме (поне засега).

# 966
  • Пловдив
Кой това новият месия, Красимир Вълчев ли?

# 967
Явно това да те оправят е  хубаво. И лесното. Другото  е да си стегнеш д-то и сам да си  оправят разваленото, ама  не е приятно.

# 968
  • София
Кой това новият месия, Красимир Вълчев ли?
Шефът му.

# 969
Както гледам, тук масово хората са против, като виждам и много логични аргументи защо. А който и да видя на живо, всички са за. Защо е така?

# 970
Защото очакват нещо да се "оправи"  с религията , но явно тях да не пипат.

# 971
  • София
Такава ти е средата. Около мен повечето са против.
Вижда се и горе в анкетата, и сред прочуванията сред родителите.

# 972
Интересно в каква среда сте, Петя
Около мен всички са против, но главно заради опорочаването, до което МОН може да доведе една иначе нелоша идея.
А и да - много крайни мнения против поповете чух, от тези, които още смятат, че БПЦ ще се намеси в процеса

# 973
Абсолютно съм против! И ако я внедрят в задължителната учебна програма ще съм против децата ми да посещават тези часове. Убедена съм, че не сме готови, нямаме специалисти и ще бъде нож с две остриета. За морал и ценности може да има друг предмет или да го засегнат по някакъв начин, но не чрез религии.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:13 от Чернокоса_боса

# 974
Мненията зависят много от кръга от хора. При мен родственият кръг е много консервативен и религиозен, така че ако съдих само по тях, щях да кажа, че религията в училище се радва на широка и масова подкрепа. От друга страна обаче кръгът от приятели и познати извън родата клони на съвсем друго мнение. Дето се вика на английски всеки си създава един echo chamber, особено добре спомогнат от алгоритмите в социалните мрежи, които подкрепят крайни гледни точки и карат много хора да вярват, че тяхното мнение доминира и заслужава да бъде наложено.

Общи условия

Активация на акаунт