За или против религията в училище

• 37 804
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 990
НСИ виж, но едва ли е много точно.

# 991
  • София
Това е последното проучване, което успях да намеря – https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101796303/53-ot-balgarite-sa-r … o-58-varvat-v-bog
От 2023 г.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 17:28 от milenaka

# 992
  • София
Аз това се зачудих. Те не могат да искат кръщелни свидетелства, така че това няма да има значение.
Всички може да се пишат атеисти и това е.

# 993
  • София
Попаднах на интересна информация от миналата година:
Цитат
Социологическото проучване на „Галъп“ отбелязва, че рейтингът на БПЦ е 43.1%, а на новоизбрания Български патриарх 30.6%, което е с 12.5% по-малко от нашата църква. Разликата от над 10% идва да покаже, че като цяло общото мнение на българското общество към БПЦ е положително, макар да не надхвърля средната (психологическа) граница от 50%. Причините трябва да се търсят в политизирането на някои от решенията на висшия клир на БПЦ, т.е. на Св. Синод, спрямо руската военна инвазия в Украйна, както и новоучредената там от Вселенския патриарх Вартоломей поместна църква, от една страна, и от друга – скандалите с избора на нов Сливенски митрополит.
https://hristianstvo.bg/%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0% … 1%80%D1%85%D0%B0/

Нашият министър избра да слуша този патриарх. Вместо родителите.

# 994
  • София
Това е последното проучване, което успях да намеря – https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101796303/53-ot-balgarite-sa-r … o-58-varvat-v-bog
От 2023 г.

Тия от БНР една статия не могат да напишат. Аз нищо не разбрах - първоначално казват 9% атеисти, после 36% не са вярващи, после 3% атеисти. Какво, по дяволите, е това?! Joy
Имайте предвив, че щом 53% от българите са религиозни, то това са масово възрастни хора, т.е. сред учениците религиозните/вярващите ще са далеч под 50%

# 995
  • София
Сравняват с данни от 2014 г.

# 996
  • София
Не знам дали въобще агенциите могат да работят с данни за лица под 18. И дали някога е правено такова проучване за лица под 18.

# 997
От 2023 г.

Тия от БНР една статия не могат да напишат. Аз нищо не разбрах - първоначално казват 9% атеисти, после 36% не са вярващи, после 3% атеисти. Какво, по дяволите, е това?! Joy
Имайте предвив, че щом 53% от българите са религиозни, то това са масово възрастни хора, т.е. сред учениците религиозните/вярващите ще са далеч под 50%

Четете малко с разбиране. 3% са били атеистите преди 10 години в 2014. И не всички хора които не вярват са атеисти. Има различни видове.

# 998
Аз от кой вид атеисти съм? Сериозно питам. Simple Smile

# 999
Я да ви питам софиянци и не само, по спортни дейности дели ли се класът на групи или всички имат едно и също, предварително определена от училището? Защото при нас е точно това - подписваме предварително попълнена бланка ш всички класове имат само един вид спортни дейности, а говорим за 4-5 класа на випуск все пак и СУ.

# 1 000
Mama Ru, попълваме бланки, но имаме само един избор (лека атлетика). 😁
Не че е лош спорт леката атлетика, аз съм тренирала като ученичка по желание, ходех на стадиона в извън училищно време.
Живеем в малък град, училището е основно, прогимназия са 4 или 5 паралелки в момента, начален етап са 8, мисля.

# 1 001
  • София
Като при вас е, мама Ру. Изборът е проформа. Няма учители, за да има истински избор.

# 1 002
Аз от кой вид атеисти съм? Сериозно питам. Simple Smile

Някога е имало от една страна гърци/римляни, от друга варвари. После е имало християни и езичници. И сега пак е така - християни и атеисти. Просто не влизат в подробности да ги разграничават едни от други, само разграничават себе си, но принципът е същият - ние и другите.
Иначе аз се самоопределям като агностик.

# 1 003
Я да ви питам софиянци и не само, по спортни дейности дели ли се класът на групи или всички имат едно и също, предварително определена от училището? Защото при нас е точно това - подписваме предварително попълнена бланка ш всички класове имат само един вид спортни дейности, а говорим за 4-5 класа на випуск все пак и СУ.

Е, нали по принцип се разделя класът на момчета и момичета?

# 1 004
Ми не, дадени са спортните дейности при един учител/ треньор. Сега, наблюденията ми са до 7 клас, един треньор поема всички начални класове и му правят норматива - 16 паралелки са. И един - прогимназията, че и там са горе долу толкова. Вероятно са двама за цялото училище и всички деца са на лека атлетика.
Извън спортните дейности имаше някакъв клуб по баскетбол, трябва да има и по футбол, синът ми се беше записал на футбол, но не са ги събираме на тренировки, само деца, които тренират в градски клубове представиха училището на турнир между училищата.
За основно училище с 12-15 паралелки общо е ясно, че трудно ще се даде реален избор, но  за училища, където само начален курс са 16+ паралелки?

Общи условия

Активация на акаунт