Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 6 013
  • 114
  •   1
Отговори
# 105
За да стигна пеша до Piazza San Pietro Caveoso в Матера, от къде е по-удобно- от спирка Matera Sud или от Matera Centrale ?

# 106
  • София
Като разстояние няма разлика, но от Чентрале ще вървиш по "царския" път. Принципно за туристически цели се ползва тя.

# 107
Прибрахме сме от нашето еднодневно трипче до Бари и околностите.
Започвам още от самото начало, защото бяхме с едно 5 годишно момченце. Емоцията от полета беше неописуема за него. Той харесва самолети и питаше много.
Наехме кола от летището и защото нямахме кредитна карта на гишето платихме с дебитна и задържаната сума ни беше само 100 евро. Нямаха запазената от мен Фиат 500 и ни дадоха Нисан Кашкай новичък за същата сума плюс подарък детско столче, което не беше уау, но ставаше. Фирмата е Ecovia.
Качихме се на колата и направо към зоосафарито, което за детето и за нас беше много приятно изкарване. Билетите могат да с е ползват и за лунапарка. Качихме се на едно влакче там и влязохме да разглеждаме животни  със същия билет. Те си отбелязват като влизате какво посещавате. Имаше и още за разглеждане, но ние бяхме гладни и държахме да седнем на хубаво заведение. Детето се пусна на няколко атракциона, както и ние с него( те се плащат отделно, но са дори по-евтини от България). Като излизахме вигдяхне голям магазин за сувенири и взехме много сладурски неща с логото на зоосафарито.
Тръгнахме към Алберобело. Веднага седнахме да обядваме пица и орекиете с броколи за мен. Заредени вече започнахме разходката из трулите. Аз някак си очаквах нещо по уау, всичко беше превърнато в магазини за сувенири и почти навсякъде сувенирите бяха еднотипни. Имаше няколко трули, които си бяха автентични и тях разгледахме по-обстойно. Общо с обяда прекарахме около 2 часа в Алберобело и то защото и малкия поигра на една площадка, иначе може и за по-кратко да се обиколи.
Отидохме към Полиняно а Маре. Там ми хареса най-много. Посетихме няколко вю пойнта и ядохме много вкусен сладолед с пистакио. Там имаше и по-интересни сувенири и магазинчета за разглеждане. Пообикаляме си и напълнихме очите и хайде към Бари.
Там ни посрещна един голям трафик, много хора и някак се загуби лекотата на деня. Беше и привечер и след като намерихме много удобен паркинг бяхме точно до хотела, когато забелязах известните сандвичи с бурата. Купихме си сандвичи за стаята, биричка и вода и си останахме на терасата в хотела. Района ни беше Бари Чентрале и беше ама наистина натоварен трафика, в хотела беше тихо и спокойно. Затова и се отказахме от разходката из града. На следващия ден беше някакъв празничен ден за тях и според мен затова имаше толкова хора, не зная. Но ако пак посещавам Бари бих отседнала в покрайнините или дори в някой съседен град, както тук в темите се пишеше.
На сутринта се оправихме на бързо и си взехме колата от паркинга. Града го видях друг. Тих и спокоен. Минаваха само с едни малки колички като бусчета хора от чистотата.
Видях отворена една пекарна и мъжът ми спря да вземем хубаво кафе и фокача. Голямата ми беше в листа за хапване и си казах, че не успяхме, но ето че сутринта все пак успяхме. На детето му хареса много и поиска като си дойдем пак да вземем. 😆
Впечатлението ни от Пулия е много хубаво, ние посетихме доста места за ден без да сме препускали хапвахме и си имахме своето “Dolce far niente”.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 19:10 от Мама Лиса

# 108
Здравейте, аз също се включвам с кратък разказ за Пулия.
Ние бяхме с дете на 6г и бебе в количка. Наехме кола от летището от Locauto - не е необходима кредитна карта за тази фирма. Столчетата им обаче са пред тотален разпад или поне тези, които бяха останали в офиса. Наложи се да седя отзад между двете деца и да ги крепя, защото директно бебешкото столче падаше настрани в движение. За баткото си носехме наше, като си го ползва и в самолета.
Първият ден видяхме зоосафарито - беше страхотно и си заслужава пътуването дори само за него! Аз бях с нагласа, че заради количката няма да успеем да видим почти нищо, но съвсем не беше така и обиколихме без проблем Бари, Полиняно а Маре и Алберобело. Дори в Матера успяхме да се разходим, само на няколко места се качвахме с голямото дете да погледнем нещо за кратко, а таткото ни чакаше някъде с количката.
Ако сте с по-големи деца (или без) задължително седнете в Zipa кафе в старата част - има най-красивата гледка, защото е на върха на хълма, в автентична пещера е и атмосферата изглеждаше страхотно. Не мога да пресъздам с думи колко красива гледка има - най-добре потърсете снимки в интернет (на мен, за съжаление, ми падна батерията и нямам).
Друго, което бих дала като съвет, ако отсядате в Бари, е да изберете хотел с паркинг или най-добре място в покрайнините. Страшна навалица е и паркинг в центъра е около 25/35€ на ден.

И един въпрос - някой посещавал ли е масера? Обясниха ми, че е нещо като типична градина с маслинови дървета, има ресторант и някой път дори хотелска част.

# 109
Masseria се казват въпросните. Но са прилично скъпи струва ми се.

# 110
  • ВАРНА
Извинявам се,но отново да помоля някой да сподели за поръчка на такси. Ще ни трябва до летището в неделя 4-5 сутринта. Разбирам че freenow и uber не работят в Бари.

# 111
  • София
Ние молехме от ресторанта да ни поръчат такси до хотела. Иначе бихте могли да попитате в мястото където сте отседнали-рецепция или хост на жилището. Със сигурност биха ви помогнали. Онлайн намирам няколко приложения, но не съм ги ползвала и не знам колко са надеждни.

# 112
  • София
Добро утро. Снощи пристигнахме в Бари и днес ще разгледаме Матера. Тъй като сме там от рано, смятаме че ще успеем да отидем и до някое друго градче. Нямаме кола, така че ще се движим с влак или автобус на връщане. Може ли да ме ориентирате, какво друго може да видим, тръгвайки си от Матера към Бари. За кое градче има подходящ транспорт от Матера и после от него до Бари. Благодаря предварително!

# 113
Здравейте, искам да помоля, който беше отсядал в Барлета, да пише на ЛС. Много благодаря Heart

# 114
  • София
От Матера към Бари с влак и без да се отклонявате - Алтамура. Приятно и автентично градче.
Ако сте склонни да се отклоните малко - с друг влак от Алтамура може да се види Гравина. От моите 10 дни в Бари, Гравина беше сред най-интересните ми посещения. Това ако искате да излезете от тълпите и усетите духа на местните. Навръщане към Бари си има директни влакове Гравина - Бари.

Общи условия

Активация на акаунт