Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 947
  • 778
  •   2
Отговори
# 270
  • София
По пътищата ми направиха грозно впечатление пликовете с боклуци, оставени до пътя, разхвърляни шишета и всякакви хартийки. Малко като в България. До сградите нямат кофи, а пак така вечер си оставят пликовете с боклук пред вратите.
В началото и аз се възмутих от мръсотията, но после започнах да ги разбирам донякъде. Имат график за събиране на боклука. В нашия апартамент го имаше разпечатан. Общият боклук се събираше 1 или 2 пъти в седмицата. Затова и хората се принуждават да си изхвърлят торбите с боклук по пътищата. Ако е пластмаса, хартия или стъкло, няма проблем да отлежава, но общият боклук няма как да стои дълго, ако си пропуснал деня за събиране. Имахме доброто желание да го изхвърлим накрая, но нямаше как, защото не беше правилния ден. Оставихме го на хазяите. А те какво ли са го направили? Сигурно още същия ден са имали нови наематели.

# 271
ADream, така е в неделя. Изсипват се на тълпи. Италианците и местните ходят в неделя на плаж.
Тези хора само в неделя ли се къпят, не знам...

# 272
Напоследък италианците, малко по -възрастните започнаха да ползват гласово и гугъл преводача и горе долу имаше разбирателство и едва ли ще се напъват много на английски

# 273
  • Milano
ADream, така е в неделя. Изсипват се на тълпи. Италианците и местните ходят в неделя на плаж.
Тези хора само в неделя ли се къпят, не знам...

През седмицата работят, в събота си вършат каквото имат - чистене, пазар и т.н. и в неделя - на плаж. Нормално.

# 274
Ми те и нашите местни по морето ходят на плаж в неделя , най-вече. Какво толква странно има?

# 275
😃 странното беше толкова дългата и широка ивица плаж, която беше ужасно претъпкана, морето също. А, не, че са на плаж в неделя.
Напомни ми на едно от меметата във ФБ за китайските плажове 😄, дупе до дупе, пояс до пояс, ни пясък се вижда, ни вода 😃, абсолютно същата картинка. Никъде другаде не съм виждала толкова голяма, и в същото време претъпкана плажна ивица и море, нито в Гърция с дългите им плажове, нито в Испания, в България също.

# 276
А същевременно цари спокойствие през седмицата. Определено е странно и прави впечатление.

# 277
Sweat Smile aDream, май на един и  същ плаж сме ходили и за същото меме се сетих и аз - китайците на плаж.
Аз съм все положително настроена, почти всичко ми харесва, обичам да обикалям по непознати и познати места, но определено плажът не ми хареса и водата беше мръсна Sad , НО аз така или иначе не бях отишла заради ходенето на плаж Simple Smile)
Благодаря на всички в темата, които даваха отзиви и съвети, прибрахме се и поне 1/2 от нас сме доволни, на останалите обикалянето им дойде в повече Smile
Не зная какво съм гледала, но си мислих, че Бари е някое малко или не толкова малко градче, ама хич не беше така.

Бях писала назад, че ще дам отзив за поредно местно ресторантче, това е:
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/place/%E2%80%9CDai+vecchi+amici%E2%8 … 8629327,17z/data=!4m6!3m5!1s0x1347e9bedfed6689:0x9056f243c97da34b!8m2!3d41.124627!4d16.8629327!16s%2Fg%2F11mmbb3_y6!5m1!1e4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDYzMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
от гарата с автобус 16 се стига до него, иначе е близко /10 мин/ от Стария град, а там местата за хапване са безброй.
Ние бяхме първите и докато си тръгнем единствени клиенти Sweat Smile
Не беше УАУ, но беше прилично и ни хареса - ризото и пица хапнахме, десертите ми се сториха съвсем обикновени (аз си правя и терамисуто и чийзкейка по-хубави).
Само не разбрахме защо, когато искахме да поръчаме ризото ни казваха, че трябва да се поръчат две порции, не правят по една (на няколко места, вкл и в този ресторант)?

# 278
  • София
За кой плаж говорите?Предполагам градския Bread and Tomato...Какви са опциите за плажуване в района -тип градски плажове ,достъпни без личен автомобил

# 279
  • София
Мисля, че за плажа на Барлетта става въпрос. Ние бяхме на него уикенда 21-22 юни и беше така. Бяхме на този, първия отляво на вълнолома.

Пълен беше и в събота, но в неделя повече. Много са на гъсто чадърите и под всеки има поне по 5 човека. Ужасно шумно е. Водата не е мръсна, просто пясъка е супер фин и водата се размътва дори при най малката вълничка. А и не сравнявайте нашето и гръцкото с италианското крайбрежие. Различен пясък, различен състав на водата и микроорганизми. Но по плажа не видях боклуци, за фасове да не говорим.

# 280
Ужас... Без да има обидени,  за такова нещо ни бих летяла чак до Италия. Може би ако си от София и хванеш билет за без пари, ще ти дойде по-близо от Несебър, например, но лудницата, гъчканицата и скъпотията ще са същите. Италия е твърде пренаселена лятото за моя вкус.

# 281
Бърз въпрос. Билетите за зоосафарито могат ли да се платят с карта?

# 282
Могат. Почти не сме ползвали пари в брой. Само паркинга за колата след сафари частта не можеше да се плати с карта. 3 или 4 евро беше.

# 283
  • Mostly in my mind
Ей сега четох една публикация на един мъж,който администрира група за пътуване във фейса.
За сафарито пише,че във Фазано предлагат коли под наем само за сафарито. 50 евро била. Струва ми се добра алтернатива,ако човек е без кола

https://dapatuvame.com/index.php/travelguide/destinacii/italia-p … atevoditel/fasano

# 284
  • Milano
На мен плажа по-горе ми се вижда нормален.

Това са плажове в сезон.

Общи условия

Активация на акаунт