Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 909
  • 778
  •   1
Отговори
# 255
Вземете си влакчето за летището.
Тръгва от дясната гара като застанете с гръб към фонтаните.
Пише си аеропорт.
Благодаря за идеята, но това не е ли метрото, срещу автобус 16 е.
Благодаря и за разписанието, Брадли,  същото е и на място, проверих го Simple Smile
Лолита, за хапване задължително сандвичите с октопод, за които е споменато и до него много вкусен и немислимо колко калоричен сладолед с неща по избор. Харесахме и храната в това заведение от снимката (  от тел не зная как да е в ските текст) на лесно място е. Влизаш в Стария град, сандвичите с октопод остават в дясно, завиваш в първата в ляво уличка и само напред до края. По едно време и песни пропяха от персонала, беше весело. Довечера ще издирваме друго, предложено из темите, ако го открием и работи, че в понеделник не работи, ще споделя.

# 256
Здравейте. Някой бил ли е в този хотел? Интересувам се хубав ли е? Пише, че е на 7 км от центъра. Това много ли е далече и има ли удобен транспорт до града?

https://parcodeiprincipibari.it/

# 257
За хапване препоръчвам ресторант Анто в стария град.

# 258
  • Mostly in my mind
Благодаря ви за предложенията.
Питам за Бари,защото идеята ми е през деня до обикаляме из другите градчета,а вечерта да сме в центъра и стария град и там да вечеряме. Да видим колко ще ми се осъществи идеята. Simple Smile

# 259
Здравейте. Някой бил ли е в този хотел? Интересувам се хубав ли е? Пише, че е на 7 км от центъра. Това много ли е далече и има ли удобен транспорт до града?

Той е направо на летището според описанието. Не знам дали има смисъл толкова далече да се нощува

# 260
Лолита, не знам в кой период ще сте,  но сега е ужас за пътуване. 20 км се минават за 20-30 минути в най-добрия случай. Ако сте с кола, с градски и междуградски нямам представа. Много е тегаво пътуването, пътищата са кофти, малко табели, странни кръгови. Шофьорите да не приказвам, с някакви си техни правила. За маркировки по пътя май не съм видяла никъде, трябва да имаш въображение и да си ги представяш сама 😃

# 261
Предлагам ви да опитате един страхотен сладкиш ,Tette delle monache, гърдите на монахинята в превод. Изключително лек и много вкусен, във всяко градче и сладкарница го предлагат.

# 262

Той е направо на летището според описанието. Не знам дали има смисъл толкова далече да се нощува

Ами, ще бъдем с агенция, така че нямаме избор. Реших го поради известни съображения. Така че ще ми бъде от полза, ако някой може да ми отговори, как да се стигне лесно до града.
Имам и друг въпрос. Има ли в близост плаж? Макар че едва ли ще имаме време и сили, но знае ли се...

# 263
Автобус 16 ви е на 350 метра, има и спирка на влака, но той е по-скъп.

# 264
  • Mostly in my mind
Лолита, не знам в кой период ще сте,  но сега е ужас за пътуване. 20 км се минават за 20-30 минути в най-добрия случай. Ако сте с кола, с градски и междуградски нямам представа. Много е тегаво пътуването, пътищата са кофти, малко табели, странни кръгови. Шофьорите да не приказвам, с някакви си техни правила. За маркировки по пътя май не съм видяла никъде, трябва да имаш въображение и да си ги представяш сама 😃
1-5 септември, живот и здраве. Кажете ми,че не е адската жега. Иначе  ще се придвижваме с влакове и автобуси. Такава ми е идеята. Само за Фазано още не съм го измислила както трябва, но заради децата държим да отидем.
Благодаря за припомнянето за десерта Heart
Вече се вълнувам...като изключа бездната под краката ни Joy

# 265
😄😄😄 не ми припомняй, че пак ни чака наобратно 😬

Ние спим в Барлета, но най-интересното е, едно, че през деня от 13 до 18 нищо не работи, ама явно работят и през ден. В неделя попаднахме на една вкусна пицария, която вчера (снощи) не работеше. Намерихме друга, също с много вкусни пици и бях решила днес да ходим пак там да ядем. Ами тази вечер (днес), втората не работи, щяла да отвори утре 😄. Егати странното работно време. Сигурно утре първата няма да работи.

Другото е, че рядко някой да говори английски. Аз италиански не говоря и е едно ръкомахане, аз все пак пробвам на английски, те на италиански, накрая хващам Гугъл преводач, пиша и им показвам телефона 😄

# 266
Благодаря за информацията, Брадли Купър. Извинявам се, малко ще подосаждам може би, но скоро ще пътуваме и имам някои въпроси, на които не намерих отговор. Струва ли ви се удачно в неделен ден да се посети Полиняно а Маре и как е по-удобно и бързо? Като че ли с влак, от това, което гледах. Пак ли с автобус 16 трябва да отидем от въпросния хотел до гарата в Бари или има и по-близка гара, имайки се предвид местоположението на хотела? Пояснявам, че ще бъдем с дете на 7 години и каквото може да ограничим като разстояние заради жегата, ще е добре дошло.
П.С. Преди съм взимала билети от преден ден и в деня на пътуването съм ги валидирала на перона на гарата преди качване (това в Болоня). В Бари на същия ли принцип може или само непосредствено преди пътуването се купуват билетите и се валидират на перона или пък нещо друго?

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 07:54 от Venel82

# 267
Аз , колкото пъти съм била в Италия, винаги на АЕ съм се оправяла. Даже това коментирахме с приятелки, дори по-възрастни италианци говорят сносен, колкото да се разберем като пазаруваме , питаме да ни упътят, или плащаме сметки.

# 268
Попаднахме само на няколко млади хора, които говорят английски и естествено, те са оказаха чужденци, живеещи в Италия. Единият беше албанец, другият по-мургавичък.
Старите италианци говорят само на техния си език, разбираемо, но защо и младите са така.  Или все на такива попадаме.

В района има много пакистанци ли са, индийци ли и забрадени жени. Вечер си е леко плашещо, защото масово такива обикалят.

Плажовете бяха претъпкани в неделя, аз такова чудо не бях виждала на такава голяма плажна ивица. През целия ден имаше много хора, а беше много топло, все едно всички се бяха изсипали там.
Даже виках на децата, че сигурно ще е празно, защото е горещо. После ми се смяха. 😃

По пътищата ми направиха грозно впечатление пликовете с боклуци, оставени до пътя, разхвърляни шишета и всякакви хартийки. Малко като в България. До сградите нямат кофи, а пак така вечер си оставят пликовете с боклук пред вратите.

# 269
Хм, все едно сме били в различни места. Или аз съм с много романтична и изкривена  представа за Италия. Синът ми сега е там на почивка , не иска да се прибира.  
    Бях впечатлена от една дама, италиянка в Алберобело през октомври. В магазина имаше японци,немци и французи. И аз.С мен и японците на англиски, с другите на немски и френски. Аз понеже говоря и френски, разбрах какво ис говорят. Жената беше на около 70. Мъжът й също беше с нея в магазина, той яно не говореше, но други чужденци му сочеха артикулите и бройката и той ги обслужваше.
    Почти навсякъде менюто е и на АЕ. Съпругът ми не говори азик, но се оправяше и сам, когато не съм до него. Успяваше да попита пуши ли се, да разбере дали може или не.
   В Лидъл също ни отговаряха на добър английски/аз никога не бях пазарувала на каси за самообслужване,там се научих с поощта на човек от персонала/, на жп гарата също. За летището да не говорим.
   За мръсотията, не ми е направило впеатление, освен около строежи. Боклукът се изнася, защото такъв е реда на прибиране от сметоизвозващата фирма.
   Относно бежанци, повече видях в Северна Италия, Милано и Бергамо. Там си спяха в гарата, в парковете, а в Бергамо направо на автогарата цяла колония. Но не бяха опасни, винаги има полиция и карабинери да пазят.
    За плажовете, не мога да кажа. Синът ми като се прибере ще го разпитам, той е на почивка там. Но ен се оплака по телефона като говорим, а всеки ден ходят на различни места. Дори не иска да се прибира,много му е харесала тази част на Италия.

Общи условия

Активация на акаунт