Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 38 953
  • 777
  •   1
Отговори
# 420
  • Вестерос
Благодаря, хванахме един друг автобус с билети от гарата за летището, за които писах по-назад и имаше подробно разписание. 7:38 тръгва. 6 евро е.
Закара ни за две минути до спирка на тази гара и се качихме на влак за Алтамура.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 09:05 от Tiffany А

# 421
  • Mostly in my mind
Ето тук също има полезни отговори за Матера https://www.facebook.com/share/p/17BUW9SoiU/

# 422
  • Плевен
Привет Simple Smile
Търся съвет. Ще бъдем в Бари, в периода 13-16 август. Посещаваме го за втори път, като първия посетихме само Полняно, тъй като имаме възможност да пътуваме само с влак. Автобусите ги избягваме. Та мисълта ми е, ако е възможно да дадете съвет къде можем да се разходим с влак за един ден
Благодаря

# 423
Молфета, Трани, Барлета (последното е подходящо за плаж). Линията е на север, в обратната посока на Полиняно.

# 424
  • София
Също и Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка, Монополи, Остуни, Лече, Таранто.
Гарата на Остуни е извън градчето, има автобус. Но ако съвсем не искате автобус дори и за малко, може и пеша, въпреки че е малко неудобно. На места се върви по банкета или в края на платното.
Алтамура и Гравина също трябва да са достъпни с влак сега. Писа се в темата за прекъсване на влаковото движение поради ремонти, но мисля само за участъка Алтамура - Матера.

# 425
  • Плевен
Също и Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка, Монополи, Остуни, Лече, Таранто.
Гарата на Остуни е извън градчето, има автобус. Но ако съвсем не искате автобус дори и за малко, може и пеша, въпреки че е малко неудобно. На места се върви по банкета или в края на платното.
Алтамура и Гравина също трябва да са достъпни с влак сега. Писа се в темата за прекъсване на влаковото движение поради ремонти, но мисля само за участъка Алтамура - Матера.

Благодаря!
До Алберобело можем ли да стигнем с влак, тъй като съм останала с впечатлението, че единствения вариант е автобус

# 426
  • София
Можеш, да.
Според деня и часа може да са налага смяна в Путиняно, може и не.
Разписание и билети : https://www.trenitalia.com/en.html

# 427
Днес се завърнах от четвъртото си посещение в Бари. За пореден път не можахме да посетим Матера. Автобусите за с много лош график наистина.
Аз препоръчах в групата ресторант Анто, но този път изобщо не ми хареса. Не беше така вкусно, но пак беше пълно.
Не знам писано ли е в групата за тази пицария. На входа на стария град от главната улица с магазините. Ако не го видите, ще го чуете. Собственика, персонала и клиентите пеят италиански песни. Атмосферата е уникална. Пиците са много вкусни и струват6,7 и 8 евро.
Слагам линк от Инстаграма им, за да добиете представа от клипчета за какво говоря.

https://www.instagram.com/lapazzeria.bari?igsh=OWVsODJmbzhscnAz

# 428
Типично място 'за туристи'. Обикновено са надценени.

# 429
Типично място 'за туристи'. Обикновено са надценени.
С годините посещения в Италия развих 6-то чувство за местата за хранене. Рядко гледам предварително ресторанти - обикновено на място се ориентирам, евентуално и оценките в гугъл, трип адвайзър и т.н. Имали сме несполучливи преживявания и те всички имат нещо общо. Така че за себе си имам някакъв маркер къде да НЕ сядам.

Иначе в Бари, който обича неаполитански стил пица, аз лично много харесвам това място https://www.instagram.com/dagennaropizza/ Не е туристическо, не е в туристическия поток, собственик и пицар е италианец. Сега като ходим до Бари, пак ще минем да го видим.

# 430
  • София
За пици  има места, но  да препоръчате  място за вкусна паста в Бари?

# 431
  • Вестерос
Днес се прибрахме и ние. Влюбих се в Бари!

Това беше апартаментът ни https://www.booking.com/hotel/it/laus-app-1-art-amp-design-nel-c … =0&room1=A%2CA%2C
Много удобно място, бяха ни оставили дори капсули да си правим кафе.

Пици ядохме в една пицария на съседната улица Al Raffaelo. Много вкусни бяха.

Паста хубава ядохме в стария град из уличките в началото още през едно като порта/арка.

# 432
  • Mostly in my mind
Много добре изглежда апартаментът,Тифани. Нашият е на същата улица. Хубава е локацията.
Разказвай по-подробно. Кои градове посетихте? В Матера колко време бяхте и после как и в колко  се прибрахте?
Остави ги тия пици и спагети Stuck Out Tongue Winking Eye

Една позната са били там наскоро. Купили са си от букинг еднодневна екскурзия Матера-Алберобело. Автобусът тръгвал някъде около виенското колело. Но и цената е по-скъпа.

# 433
  • Вестерос
 В понеделник отидохме в Матера.
7:38 тръгна мисля  автобуса от страни на жп гарата, назад писах къде тръгва, който замества влака. Вози ни 2,3 минути, после в индианска нишка тръгнахме всички, върви се малко до една жп спирка и там се качихме на влака. После в Алтамура слязохме и ни чакаха отстрани на гарата два автобуса. Може би 9 и нещо сме били вече в Матера. Влязохме в гарата им и си взехме билети за на връщане. Имаше два автобуса директни- 15:09 и 15:54. Пътуват един час. Ние успяхме за 15:09. От там се спускаш надолу към централен площад, от където има тераса и виждаш долу Сасите. Уникална гледка, като отидохме имаше уличен музикант и свиреше и пееше Бела Чао Grinning Успяхме да го разгледаме почти целия, не сме влизали никъде обаче. Седнахме в едно заведение до една църква, намира се срещу пещерите. Като разгледаш долу от терасата, което се вижда, продължаваш по пътя, все едно външната стена на града и се стига до тази църква. Предлагат разходни с отворени малки коли тип рикши и туктук.

В Алберобело ходихме в неделя, назад писах как да се стигне и че гарата не работеше и от сайта на трениталия си взехме билети за автобуса на връщане. Някъде 4 часа се разхождахме. Не сме сядали да обядваме, но всичко видяхме. Като пристигнахме в кафето срещу гарата хапнахме и пихме кафе. А в Алберобело джелато ядохме. Много ни хареса. Времето беше с нас, подухваше навсякъде където ходихме и в другите градове.

Във вторник отидохме с влака до Полиняно а Маре. Мисля в 8 го хванахме. До 11 бяхме приключили, доста духаше. Изтървахме влака за Монополи и един час седяхме в едно кафе пак до гарата, имахме късмет обаче, че се изсипа много дъжд за 40 минути. После отидохме в Монополи, все едно бях в Каварна, Балчик. Разгледахме го лесно и бързо. Обядвахме в едно заведение на улица Гарибалди. Там са повечето заведения, което не препоръчвам. Моята паста ставаше, но на дружките беше кофти храната. Заведението е с един пират на стъклото и отсреща му на един ъгъл има пейка направена все едно предница на кола. Та, не сядайте там. После видяхме, че по-надолу има опашка пред един магазин на салами, прошуто, сандвичи си вземаха хората, изглеждаха добре. Около 16 часа бяхме на гарата и се прибрахме в Бари. Бари най ни хареса и гледахме след обед и вечер да сме си там.

Иначе за апартамента на 10 мин от жп гарата и на няма пет от централната им улица с магазините и кафенетата. Много чисто  в това Бари, впечатлих се. Обикаляла съм из Италия и е все мръсно, но са били по-големи градове. А в тези малките е друго. В другите градчета беше чистичко също, много спокойно и уютно в тази Пулия Simple Smile Пак ще се върна.  Искам да видя Остуни, Лече.

Взехме си торба с ориекети от бабите, които ги правят в стария град. Вече са по 5 евро, преди две години майка ходи и бяха наполовина. Гледахме даже бабата как ги прави, накрая ни подари и един сладки, вкусни бяха.  Иначе като цяло е по-евтино от Неапол и Амалфийското краебрежие.

# 434
Ние до Матера ползвахме flixbus. Чисти, комфортни и удобни, а закупени по-рано, билетите са на много изгодна цена.
Нашата идея беше спане в Матера,  така че ползвахме следобеден автобус към 16 ч от Бари и около 17 ч бяхме в Матера. Денят е голям,  дълги разходки, нощни красоти на терасата и гледки и сутринта към 10 ч си тръгнахме към Бари и после Барлетта, където бяхме за почивка и плажуване.

Общи условия

Активация на акаунт