Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 974
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Ами... човекът е с три признати специалности: по медицинска биология, медицинска паразитология и инфекциозни болести, доцент все пак... Медицината също се променя и има неща, за които са мислели, че е така е правилно преди време, след време е доказано, че не е точно така, примерно.
https://www.credoweb.bg/profile/24849/dots-valeri-velev-dm
https://medfac.mu-sofia.com/documents/1773/CV_Velev_2024.pdf
А другите са професори все пак, също с признати специалности.
Проф. Ива Христова е директор на НЦЗПБ.
https://ncipd.org/index.php/bg/structure/management

А проф. Георги Попов беше шеф на инфекциозната клиника на ВМА, а сега е на инфекциозната на Софиямед. Със специален научен интерес към лаймската невроборелиоза. Наскоро е бил на конгрес за лаймската болест.
https://superdoc.bg/lekar/georgi-popov-dm

Лично аз, като зная какво може да последва от ненавременно лекувана лаймска болест, предпочитам да слушам тези, които съветват за изследване на кърлежа и бързи мерки. Още повече, че са болшинство.
А и дадох разни линкове, който иска, да прочете, да се информира, да изслуша интервютата.
За себе си нямам колебания, два пъти съм минала по този път - с майка и за мен. Имам позната с късно открита лаймска болест, дълго не са можели да разберат какво й има и е с кофти неврологични проблеми.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 00:13 от Diorela

# 451
  • Бургас
Проблема при лаймската болест е че трудно се диагностицира, защото болните проявяват най-разнооброзни симптоми. Освен това сериозните симптоми идват години след ухапването и никой не ги свързва с това. Някои стигат до сериозни неврологични и имунни проблеми и често им поставят какви ли не диагнози и ги лекуват от какво ли не преди да розберат какво им е. А някои даже не разбират. И това на запад, където уж медицината е по-развита. А предстовете си тука.
Прочетете историята на Ren Gill. Човека 10 години не могат да разберат какво му има и прекарва на легло. Сега се лекува в скъпи клиники със стволови клетки и още не може да се оправи съвсем. Козва, че има мозъчни щети.

# 452
Ами по тоя повод човекът е написал: изследвайте себе си след 35 дни, не кърлежа. Ще лекуват вас, ако има зараза, не него, щото е болен.

# 453
  • София
Посетих доц Михайлова от Военна б ца, взеха ми кръв и чакам резултати. Каза, че зачервяването не винаги е инфекция от лаймската болест. Даде ми за три дни антибиотик докато станат резултатите. ще видим какво следва…А с проф Попов са били един екип , после се е отделил и лекува в Софиямед.

# 454
  • пустинята Гоби
Лаймската болест се диагностицира трудно, ако не знаеш, че може да е тя. Ако я търсиш, има тестове. Дано всичко е наред м.м!!

Приятелка имаше неврологични проблеми и веднага я тестваха за лаймска болест. Не са толкова загубени лекарите.

# 455
Какъв е антибиотика?

# 456
  • Бургас
По принцип казват, че ако са минали месеци и години един курс антибиотик вече не може да помогне. Някои минават по няколко курса плюс разни съпътстващи терапии и пак не се оправят напълно.

# 457
  • София
Сумамед за три дни докато резултата излезе.  Питах чат Gpt i според него имам лаймска. Не било нужно типичния обрив да е биволско око, понякога е друг. Лошооо

# 458
Мой приятел една година пи АБ след късно открита лаймска. Но я откриха когато вече се проявиха няколко характерни последици от заразяването с нея. И пак трудно вървеше лечението. Скоро не съм се сетила да питам как е.

# 459
  • пустинята Гоби
Изчакай си резултатите, все пак две седмици не да чак толкова голям период от време.

# 460
  • Бургас
А защо се чака толкова дълго за резултати?

# 461
  • София
Моля ви, не питайте чатгпт. Понякога се обърква на елементарни въпроси, вие диагнози търсите. Изчакайте си ЛЛ или инфекционист за мнение.

# 462
Е, чак пък да не го питаме... По-скоро да не вземаме отговорите му за "чиста монета".

Между другото, много си е точен даже. Wink

# 463
  • пустинята Гоби
Понякога е точен, понякога бърка. Доколкото разбирам ходено е при читав лекар, така че в случая най-важното е направено.

Две седмици след ухапването е потърсен лекар, не знам резултатите колко време отнемат, мисля малко.

# 464
Здравейте, не намерих тема по въпроса, затова се обръщам тук към вас за съвет.
Майка ми има болка и схващане в прасеца на десния крак при ходене. Отидохме на съдов хирург, който чрез доплерово изследване установи леко стеснение на дълбока вена, в сгъвката зад коляното. Дадоха ѝ лекарство за разреждане на кръвта, но това не решава проблема. Въпросът ми е има ли някакви билки/природни средства за прочистване на кръвоносните съдове? Моля, за изпитани рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт