Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 922
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Здравейте, ЛЛ ме изпрати на ренгеногпафия на  бял дроб заради кашлица и лек задух. Някакъв странен вирус натръшка подред всички колеги. Понеже снимката е направена късно, чак утре ще мога да се обадя на ЛЛ. А от болницата, в която ми направиха снимката  бяха  супер нелюбезни и ми казаха само "не е пневмония, вирус".
Някой може да ми преведе на български, какво значи  записаното в изследването:

"Засилена с начална деформация белодробна структура, крайхилусно хилусите са структурни, уголемени. Диафрагмите са резки и гладки, синусите са свободни. Сърцесъдовата сянка е в норма. Заключение: Хилусна и крайхилусна конгестия."

Четох в интернет и нищо не разбрах. Hushed

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 05:38 от mimimibg

# 556
Хилусите са лимфни възли в белите дробове. Те се увуличават при възпаление. Това пише.

# 557
А конгестия е оток, кръвонапълване на хилуси и около тях.

# 558
Това каза чат GPT:
„Засилена с начална деформация белодробна структура“ — това означава, че белите дробове са с по-ясно изразена структура (по-малките съдове и каналчета), с леки промени в нормалната им форма.

✅ „Крайхилусно хилусите са структурни, уголемени“ — областите около корена на белия дроб (хилуса) са по-напълно с кръв (конгестирани) и леко разширени.

✅ „Диафрагмите са резки и гладки“ — диафрагмите (мускулната преграда, която отделя гръдната и коремната кухина) са с нормален вид.

✅ „Синусите са свободни“ — ъглите в основите на белите дробове са изчистени, без събрана течност.

✅ „Сърце­съдовата сянка е в норма“ — сърцето и големите кръвоносни съдове са с нормална големина и разположение.

✅ Заключение: „Хилусна и крайхилусна конгестия“ — това означава, че съдовете в областта на хилуса са изпълнени с повече кръв. Това често става при възпаления (например бронхит, пневмония), сърдечна недостатъчност или задръжка на течности.

ℹ В повечето случаи това НЕ означава сериозно заболяване, но зависи и от симптомите ви (например температура, задух, кашлица...). Винаги ви съветвам да покажете снимката на лекар (например пулмолог или лекар по образна диагностика), за да ви даде точно тълкуване в контекст с състоянието ви.

# 559
  • Бургас
Има ли някъде в България център/клиника/болница, където да се извършват тестове за диагностициране на ADHD и/или аутизъм за възрастни. (Имам предвид високофункционален аутизъм, т.е. на хора които видимо не им личи)
Въобще прилагат ли се някакви специализирани тестове или просто хората се диагностицират по усмотрение на специалисти по някои симптоми.

# 560
Скоро ми попадна този линк:
https://www.adaptacia.info/?page_id=47

Център Адаптация, в София. Цената въпросното диагностициране е 450 лв

# 561
  • Бургас
Синът ми се оплаква през нощта,че го боли корема. Дадох му еспумизан и ре комфорт. През деня пак пи от тях. Обаче го хвана разстройство. Утре е на матура и трябва му дам нещо, че да се запече до утре сутринта,да не стане фал.
Та въпроса ми е какво да му дам да се запече?
Тотално блокирах!

# 562
Лопедиум, 1 довечера и 1 да го изпие 1 час преди матурата

# 563
Активен въглен също за спиране на разтройството.Лопедиума е 2 тб първоначално, след това по 1 след всяко диарично изхождане.Има имодиум за смучене,който действа по-бързо от лопедиум

# 564
Адирекс ,първоначалната доза е 2× 2т., после 1×2  при нужда.

# 565
  • Бургас
Благодаря ви, момичета!
Дадох му активен въглен,че само това имам в момента. Дано се повлияе. Утре сутрин пак ще му дам.

# 566
Щом нямаш нищо друго, ако искаш пробвайте с 1-2 лъжици оцет в примерно половин чаша вода, на празен стомах. Не е приятно и не е и гаранция но може и да пресече работата.

# 567
Въпроса за разтройството беше около 19ч, в 22 давате активен въглен, защото "нямахме нищо друго"... А детето е така цял ден. Сериозно ли нямаше аптека да се мине през деня или привечер за нещо по-сериозно, че да не рискувате за утре, детето е на изпит все пак.
При моите деца и при мен, реконфорт  и други пробиотици са добри при оздравяващата фаза, разтройството да е спрян с имодиум/лопедиум или поне смекта. Стяга и оризова вода, лъжица ориз в 200гр. вода, кипва се, кисне половин час, прецежда се и се пие. Гадничко е и не е много бързо.
Еспумизана е за отделяне на газовете, не против разтройство.
Дано е нещо леко и да премине до утре с тези неща, които сте дали.
Успех утре и в петък!

# 568
Хора, някой някога преборил ли се е със слънчева алергия с нещо що годе успешно?! Снощи едва тъпях кожата си... Беше непоносимо! 😟 Ериус леко успокои сърбежа, та можах да поспя, но вече отминава действието му и усещам как пак започва. А става неистов! Още пъпчиците не са толкова изразени, а едва се търпи.
На слънце съм стояла потопена до шия във водата, нито минута изпружена да се пека. Да не говорим, че аз трябва да пия вит. Д непрекъснато, за да си набавя нужното иначе просто няма как да го получа.

# 569
Водата не спира слънчевите лъчи, изгаряш си както и извън нея.
И ако ти е много нисък витамин Д, е възможно и това да влошава положението - и с алергията, и с по-лесно изгаряне.
Аз когато то наваксах, спрях да се мажа с фактор в ежедневието, което преди нова не си го и помислях. Алергия да се обривам не съм имала но изгарях супер бързо. Имам познати със слънчева алергия които казват че не им е толкова тежка вече, след като са го оправили него. С добавки, естествено, не със стоене на слънце. Но пак иска пазене, просто вече и успяват да се опазят а не да са все обринати.

Общи условия

Активация на акаунт