Ликворея-Изтичане на гръбначно-мозъчна течност

• 981
  • 14
  •   1
Отговори
Правя тази тема, тъй като информация за това състояние на български в интернет почти няма и би могла да помогне на други хора оказали се в моето положение.

Ликворея или изтичане на гръбначно мозъчна течност може да се получи по няколко начина - спонтанно, след медицинска интервенция или след травма в областта на гръбнака или главата.

1. Медицинските интервенции, които могат да доведат до изтичане са:
- Гръбначна операция - възможно е изтичането да се наблюдава през раната или да се формира джоб пълен с ликвор под нея (псевдоменингоцеле)
- Мозъчна операция - изтичане може да се наблюдава от носа или ушите
- Спинална упойка
- Неправилно извършена епидурална упойка при която е пробита дурата (мембраната, която покрива главния и гръбначния мозък и която задържа ликвора)
- Пункция за извличане на ликвор с цел изследване или др.

Спонтанните течове на ликвор обикновено се дължат на идиопатично високо мозъчно налягане, слаба дура, вродени заболявания свързани с отслабване на съединителните тъкани, като Синдром на Ехлер Данлос, например.
Остеофитите също много рядко могат да пробият дурата и да доведат до изтичане.
Остри възпалителни процеси в синусите и слаби тъкани също могат да доведат до пробиване и изтичане.

При травма е възможно да се разкъса дурата и да се получи изтичане.

Симптомите на изтичане на гръбначно-мозъчна течност/ликвор основно са:

- Позиционно главоболие. Такова, което е много силно в изправено положение и се облекчава при лягане. Не се повлиява от лекарства.
- Усещане, че мозъкът потъва/свлича се в черепа
- Силен натиск, усещане за дърпане надолу в задната част на главата и раменете
- Замайване и вертиго
- Шум в ушите
И много други.

Ако след някоя от описаните медицински интервенции усетите такива симптоми веднага уведомете лекуващия лекар.
С изключение на оперативните, другите видове течове могат да се излекуват спонтанно при спазване на режим на легло.

Ако симптомите персистират, то ще е нужна намеса - кръвна лепенка/blood patch (при която се инжектира кръв на мястото на изтичане) или операция.

Образното изследване, което евентуално може да покаже теча е ЯМР.
За течове в гръбнака, освен стандартните ЯМР, които използват радиолозите трябва да се поиска специализиран протокол за търсене на течове:
T2 3D Fat suppressed, под 1ммм.

При мен се получи изтичане след операция на дискова херния. Вече имам една неуспешна ревизия на операцията и ме чака нова.
От почти 6 месеца съм на легло.

Надявам се да не намирам други като мен в темата, но ако все пак се появяват, дано информацията е от полза.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 00:25 от night

# 1
Много съжалявам. Пожелавам ви пълно възстановяване!
А кой прави операцията на дх и защо с такава упойка, а не пълна?

# 2
Благодаря!
Операцията беше с пълна упойка.

# 3
Здравейте, може ли да ми кажете къде ви правиха blood patch в България? От 2 години се боря с усложнения в следствие на епидурална упойка. Изобщо, ако можете да препоръчате лекари в България, които са ви обърнали внимание, моля споделете.

Може ли да споделите и какви точно са ви симптомите? Пожелавам Ви скорошно облекчаване на всички симптоми!

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 20:36 от MiA_P

# 4
Здравейте!

Съжалявам да чуя, че сте пострадали.

На мен ми правиха пач в Иван Рилски в София (Доц. Фердинандов). Доколкото чух правят и в Токуда, но не знам кой лекар точно.

Основните симптоми са:
Позиционно главоболие
Усещане, че мозъкът потъва
Болка в задната част на главата
Силно напрежение във врата и раменете
Замайване
ПОТС симптоми

Може и да не са всичките вкупом.

Какви са вашите симптоми?

За съжаление в България не са особено запознати с проблема и често не предлагат адекватно и навременно лечение.

Ако разбирате английски има чуждестранни групи във Фейсбук в които хората споделят информация. Само напишете csf leak.

# 5
В действителност в България не са запознати и именно това е причината за моите усложнения. Аз съм абсолютно убедена, че ако ми бяха обяснили какви са рестрикциите след подобен инцидент(нараняване на дурата), и ако ме бяха оводнявали със системи може би всичко щеше да премине. А аз се движих, доколкото беше възможно.

Но никой не ми обясни. Вместо това ми изписаха рецепта за Солпадеин, който с адското главоболие трябваше да си набавя. Явно в болниците нямат Солпадеин.

Моите симптоми са шум в ушите, който изчезва, когато съм легнала дълго време и после се появява отново. Имам и болки във врата и главата, но сравнително леки. Първоначално имах и загуба на слуха, но той се възстанови.

Пачът беше ли под ехографски контрол? Как го понесохте и не ви ли облекчи симптомите?

Аз изчетох доста от чуждестранните форуми, но хората там са с по-тежки симптоми и има доста разнопосочни мнения за пача, включително и хора, които са се почувствали по-зле от него.

Вас с ЯМР с контраст ли ви диагностицираха? Предполагам, че при вас по-лесно би се диагностицирало състоянието, тъй като би трябвало дефекта да е по-забележим, докато при мен е малка дупка от игла. Не знам дали би могло да се види, а и повечето лекари, които съм посетила ми казват, че ми няма нищо.

За Европа знам, че във Фрайбург има специализирана болница, но предполагам знаете.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 17:02 от MiA_P

# 6
Оказва, че не само тук са зле лекарите. Навсякъде е така. Дупчат за щяло и не щяло, не обясняват на хората какво да правят след интервенция, отказват да сложат такава диагноза и ти повтарят, че си добре и нищо ти няма...

Не, пачът не беше насочен, което си е риск.
Не им се занимава много с такива случаи, но правят пачове.

При мен се вижда и на обикновено ямр колекцията от ликвор.
При теб (ако може на ти) ще са нужни дтуги техники, които тук никой не практикува.

В групите има доста хора със сравнително леки симптоми, но явно им пречат и търсят лечение.

В понеделник ме приемат във Фрайбург.
Стигнах до там вече.

# 7
Успех, там си в сигурни ръце! Ако имаш възможност сподели впечатления.

# 8
Благодаря! Ще пиша като се върна.

# 9
Благодаря! Ще пиша като се върна.

Как са симптомите, има ли подобрение след престоя във Фрайбург?

# 10
Не, за съжаление няма подобрение след операцията.
Отвориха 3 нива - нивото на първоначалната операция и двете по-нагоре от нея.
Не намериха теча на нивото на първоначалната операция, но намериха друг на горното ниво (от дренажа при втората операция или от миелографията).
Та, най-вероятно дупката все още си стои.

# 11
Не, за съжаление няма подобрение след операцията.
Отвориха 3 нива - нивото на първоначалната операция и двете по-нагоре от нея.
Не намериха теча на нивото на първоначалната операция, но намериха друг на горното ниво (от дренажа при втората операция или от миелографията).
Та, най-вероятно дупката все още си стои.
Много съжалявам да го чуя. Миелографията в България ли я правиха?Предлагат ли ви други интервенции?

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 20:06 от Maya Aleksandrova 735977

# 12
Миелография правихме в София и в Германия.
Следващата седмица ще се свържа с тях.
Указанията бяха да се чака промяна до 6та седмица и контролен ямр на 3ти месец, но предвид че няма промяна ще искам да го разгледат по-рано.

# 13
Миелография правихме в София и в Германия.
Следващата седмица ще се свържа с тях.
Указанията бяха да се чака промяна до 6та седмица и контролен ямр на 3ти месец, но предвид че няма промяна ще искам да го разгледат по-рано.
Стискам палци и желая успех!

# 14
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт