Ликворея или изтичане на гръбначно мозъчна течност може да се получи по няколко начина - спонтанно, след медицинска интервенция или след травма в областта на гръбнака или главата.
1. Медицинските интервенции, които могат да доведат до изтичане са:
- Гръбначна операция - възможно е изтичането да се наблюдава през раната или да се формира джоб пълен с ликвор под нея (псевдоменингоцеле)
- Мозъчна операция - изтичане може да се наблюдава от носа или ушите
- Спинална упойка
- Неправилно извършена епидурална упойка при която е пробита дурата (мембраната, която покрива главния и гръбначния мозък и която задържа ликвора)
- Пункция за извличане на ликвор с цел изследване или др.
Спонтанните течове на ликвор обикновено се дължат на идиопатично високо мозъчно налягане, слаба дура, вродени заболявания свързани с отслабване на съединителните тъкани, като Синдром на Ехлер Данлос, например.
Остеофитите също много рядко могат да пробият дурата и да доведат до изтичане.
Остри възпалителни процеси в синусите и слаби тъкани също могат да доведат до пробиване и изтичане.
При травма е възможно да се разкъса дурата и да се получи изтичане.
Симптомите на изтичане на гръбначно-мозъчна течност/ликвор основно са:
- Позиционно главоболие. Такова, което е много силно в изправено положение и се облекчава при лягане. Не се повлиява от лекарства.
- Усещане, че мозъкът потъва/свлича се в черепа
- Силен натиск, усещане за дърпане надолу в задната част на главата и раменете
- Замайване и вертиго
- Шум в ушите
И много други.
Ако след някоя от описаните медицински интервенции усетите такива симптоми веднага уведомете лекуващия лекар.
С изключение на оперативните, другите видове течове могат да се излекуват спонтанно при спазване на режим на легло.
Ако симптомите персистират, то ще е нужна намеса - кръвна лепенка/blood patch (при която се инжектира кръв на мястото на изтичане) или операция.
Образното изследване, което евентуално може да покаже теча е ЯМР.
За течове в гръбнака, освен стандартните ЯМР, които използват радиолозите трябва да се поиска специализиран протокол за търсене на течове:
T2 3D Fat suppressed, под 1ммм.
При мен се получи изтичане след операция на дискова херния. Вече имам една неуспешна ревизия на операцията и ме чака нова.
От почти 6 месеца съм на легло.
Надявам се да не намирам други като мен в темата, но ако все пак се появяват, дано информацията е от полза.