Скъсана банкнота

• 1 198
  • 21
  •   1
Отговори
  • Washington,USA

Дадоха ми днес тази банкнота с обемно редно и не я забелязах навреме... Според Вас ще ми я заменят ли от банката? Доста е скъсана...

# 1
Да, ще я заменят. Важно е двете половинки на банкнотата да са с еднакви номера.

Тя не е скъсана цялата. Залепи я с тиксо.

# 2
  • София
Изисквания за замяна на банкноти
Българската народна банка и банките заменят повредени български банкноти по оценка за стойност при следните условия и съотношения:
1. повредена българска банкнота, от която е запазена най-малко три четвърти (75%) от площта ѝ или сглобените части от банкнотата възстановяват такава част от площта ѝ, се заменя по пълна номинална стойност;
2. повредена българска банкнота, от която е запазена най-малко една втора (50%) от площта ѝ или сглобените части от банкнотата възстановяват такава част от площта ѝ, се заменя по половината от номиналната ѝ стойност;
3. повредена българска банкнота, от която е запазена по-малко от една втора (50%) от площта ѝ или сглобените части от банкнотата възстановяват такава част от площта ѝ, не се заменя;
4. повредена българска банкнота, сглобена от части на различни банкноти, се оценява, като за всяка отделна част се прилагат критериите по т. 1, 2 и 3.

Тази реално не е за замяна. Залепи я с тиксо и я ползвай.

# 3
  • Washington,USA
Благодаря Ви, момичета!

# 4
  • София
Залепи я прецизно и се разплати с нея, няма проблем

# 5
То че банкнотата е валидна - валидна е, но на много места търговците ще се мръщят и даже може да откажат да я вземат. Случвало ми се е да ми “пробутат” такава банкнота и после никой не я ще, та знам от опит Sad

# 6
Аз бих а сменила, това си е повредена банкнота.

# 7
Купете си от така нареченото  тиксо за архитекти, в книжарниците го знаят кое е. С него изобщо не личи, че банкнотата е лепена.
Или, другия вариант е да отидете да ви я заменят. Само че това не става в банката, а в ДКУ (Дружество за касови услуги) Срещу минимален процент, но не помня колко беше, ще ви я заменят.

# 8
  • София
В Тавекс също може.
В БНБ.
Никой търговец няма да откаже банкнотата, защото не липсват повече от 3/4-ти от нея.

# 9
Какво е това тиксо за архитекти? Дори и търсачката не го е чувала. Simple Smile

# 10
Diorela, по-особено е от конвенционалното тиксо. И като външен вид, и като лепило. Ама няма как да го обясня.

# 11
Не може ли да намериш такова в мрежата за пример?
Хартиено ли е? Някаква примерна марка?

# 12
  • София
Тънко прозрачно тиксо е това.

# 13
Снимах моето, и резнах едно парче, което залепих върху лист. Въпреки че на снимката си личи къде е, в действителност изобщо не се забелязва.
Скрит текст:

# 14
Много внимателно я залепете банкнотата, като гледате да съвпада точно на скъсаното място. Тиксото да е безцветно и от по-тясното.  Най напред залепвате от едната страна, след това от другата страна. Внимавате да не се получат гънки по тиксото. Имате сметка предполагам в банка. Пробвайте там да ви я заменят с годна. Тази е негодна /не казвам повредена/. Не трябва да има такса за смяна на негодна с годна банкнота.  Успех.

Общи условия

Активация на акаунт