Кредит по време на майчинство

• 965
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте.
Видях доста стари теми, затова пускам ново запитване.
Ситуацията е следната, към момента живея на семейни начала с мъж, от който имам 2 деца. За съжаление последните месеци  половинката ми си създаде тежки проблеми с хазарта, с цел да покрия неговите задължения, притисната от обстоятелствата, задлъжнях към 2 небанкови институции и при дължими суми от 7к лв дължа 34к…
Вноските ме убиват, тъй като съм първа година майчинство. Искам да започна на чисто, банкови институции отказват кредитиране, имам ли някакъв шанс да получа кредитиране?

# 1
Банкова институция ще иска да докажеш доход, за да гарантираш, че можеш да си изплащаш кредита. При това ще искат постоянен трудов договор.
Плащания от държавата - пенсии, майчинство, социални помощи и т.н., не се приемат за обезпечение, тъй като не могат да бъдат запорирани, ако не си погасяваш заема.
Спаси каквото можеш от дома преди мъжът ти да е продал всичко. А най-вече спаси себе си и децата и бягай от този мъж, който няма никакви угрзения да загроби финансово и теб, и децата си.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 13:29 от Дидичка

# 2
За колко месеца от 7К стават 34К лева?

При положение, че нямаш пари да плащаш вноските, защо взимаш кредити?  Нямате брак, не си законово отговорна за неговите кредити. Сега вече си отговорна за твоите кредити. Ако си мислела, че ще имаш пари да плащаш вноски по-бързи кредити, да му беше изплащала вноските за неговите задължения, когато имаш пари, не ти да вземаш кредит. Пвк щеше да е по-малко глупаво от това да се сдобиваш със собствени кредити.

Сега би трябвало той да няма кредити, щом ти си му покрила задълженията, нека внася по твоите кредити. Банка няма да ти даде кредит. Оттук нататък пътят вероятно е ЧСИ, ако имаш някакви имущество, се разпродава, ако не, те съдят, натрупваш и разноски за ЧСИ, съдебни и пр., и в момента, в който започнеш работа, запор.

# 3
Проблемът ти няма да изчезне с вземане на кредит, даже и да можеше да ти даде институция такъв.

Добре е да спреш да се преструваш, че не си част от проблема, да си отровиш главата от пясъка и да се сблъскаш с проблема директно.

Събираш абсолютно всички договори, документи и информация по дълга. И мислиш за план как може да се случи да се изплати дълга и никога повече не вземаш заеми, заради чужди зависимости били те и на "приятеля ти".

Ти си единствената, която може да излезе от тази каша. Ние можем да ти дадем идеи, но решение няма как. Не всички идеи ще работят в твоя случай. Това е нормално. Ние не сме финансови консултанти и нямаме голяма част от личната ти информация. Но ти, ако си честна можеш.

Идея: Сподели проблема с близки, на които имаш доверие.
Можеш ли да кажеш на родителите си в какво си се забъркала? Може би те могат да ти помогнат с някаква част от дълга? А родителите на мъжа, с който живееш на семейни начала знаят ли за зависимостите му, за дълговете му? От там е резонно да искаш да ти подадат ръка.
И ако директно не желаят да ви плащат дълговете към небанкови институции, може ли да поемат разход от домакинството докато го изплатите? Примерно наем, ако сте под наем. Режийни - ток, вода, интернет? Или пък храна? Храната е голямо перо.
От друга страна, ти да говориш с фирмата, на която дължиш пари да ти разсрочи кредита на по-малки вноски, така, че да са поносими. Покажи, че искаш да го плащаш?
Продадохте ли всичко, което може да се продаде, за да възстановите поне част от сумата - скъпи телефони, кола, вещи, за които може да се вземат пари?
Ти си се нагърбила да решаваш този проблем, сякаш е само твой, а какво мисли твоя "приятел" ? Той може ли да се хване на допълнителна работа? Той какво решение предлага? Накарай го да участва в изплащането на заема. И за Бога, не вземай заеми за други хора повече.
Имате ли жилище? Той има ли работа?

Общо взето да търсиш заем когато си се набхлбукала със дългове и вода е до брадата е като да наливаш бензин в огъня.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 09:43 от metal.vixen

# 4
Дали са ти добър съвет.Сподели с близки и родители,вземай си децата и бягай.Нямате брак и не си длъжна да плащаш дългове от хазарт. Това е болест и няма да се оправи.

# 5
Здравейте.
Видях доста стари теми, затова пускам ново запитване.
Ситуацията е следната, към момента живея на семейни начала с мъж, от който имам 2 деца. За съжаление последните месеци  половинката ми си създаде тежки проблеми с хазарта, с цел да покрия неговите задължения, притисната от обстоятелствата, задлъжнях към 2 небанкови институции и при дължими суми от 7к лв дължа 34к…
Вноските ме убиват, тъй като съм първа година майчинство. Искам да започна на чисто, банкови институции отказват кредитиране, имам ли някакъв шанс да получа кредитиране?
Ситуацията ти е трудна, но има решение. При такова раздуване на сумите (от 7 000 на 34 000 лв.) почти сигурно има незаконни лихви и такси, затова първо се обърни към Комисията за защита на потребителите (КЗП) или адвокат по потребителско право – често могат да намалят задължението. Не тегли нов кредит от бързи фирми, защото само ще задълбочиш проблема.

Банките трудно отпускат кредит, докато си в майчинство, но можеш да потърсиш кредитен консултант, който да прецени дали има шанс за рефинансиране с поръчител или чрез доход на друг член от семейството. Най-важното е да спреш лавината навреме и да потърсиш професионална помощ – има начин да излезеш от това.

# 6
  • София
Не съм запозната особено добре, може да проучите - Но съм попадала със сигурност на отзиви за добри адвокати, бутащи в съда такива безумни наказателни лихви. Едно е да изплатите 7к , друго е 34 + ..  защото не се знае колко ще расте. Това ако е бърз кредит, ако е квартален лихвар - нямам представа вече как може да процедира човек.

И най - важното, какъвто и съвет да получите за сегашния казус - ако не решите проблема с хазарта, вероятно ще имате още подобни проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт