Банята - тема 49

• 29 506
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • В.Т.
Въпрос за проточен бойлер: някой ползва ли такъв, в комбинация с термостатен душ?
Знам, че има проблем да се съвмести термостатен душ с топла вода от газов котел.
Сега срещам такава информация и за проточните бойлери.
Много ми харесваше идеята за компактна алтернатива при профилактика на централното топлоподаване, но дали е опция?

# 121
Аз не съм ползвала, но се замислям, че реално водата от проточния бойлер (поне от този, който съм ползвала преди години) няма нужда от настройка на температурата, тъй като не е много гореща и на практика с нея човек не може да се изгори. Температурата се регулираше само с количеството на водата - ако е по-силна струята, е по-хладна и обратно. Сега не знам, може да има други модели, но това са спомените ми от ползването на проточен бойлер - между другото, за мен поне беше изключително удобен.

# 122
Имала съм термостатна батерия с газов проточен котел.Работеше си.За душ каква би била разликата?

# 123
На сегашните проточни бойлери може да се настройва температурата, като при нас е в диапазона 30-60С.
Имайте предвид, че по-мощните (27kW например) проточни бойлери изискват и трифазен ток.

# 124
  • В.Т.
Нямаме трифазен ток. Можем да сложим 6-8 kW

# 125
Ние сме с проточен бойлер, може да се настройва температурата. Винаги стои на 48, защото на 60 е вряла. Много сме доволни.

# 126
Ние сме с проточен бойлер, може да се настройва температурата. Винаги стои на 48, защото на 60 е вряла. Много сме доволни.
Беше ми полезно, благодаря! Значи по-модерните бойлери са различни, както и допусках, но нямах лични наблюдения. Сега ползвам един плосък Атлантик, от който също съм много доволна, но като му дойде краят, ще го сменя с проточен на трифазен ток.

# 127
  • В.Т.
Каква марка и модел е Вашият?

Не ме притеснява, че ще е много вряла водата. По-скоро дали термостатният душ, който ще бъде инсталиран в банята ще бъгва, когато се мине от ТЕЦ на проточен. Или пък проточният бойлер да не работи коректно. Не знам на какво се базират тези мнения, че не е добре. Затова питам дали някой е срещал проблем при такава комбинация.

# 128
Термостатният не се интересува откъде идва топлата вода, той регулира това, което му идва на входа.

# 129
Здравейте! На последния етаж съм в кооперация и имам в банята отходна тръба за тоалетната. Тази тръба продължава на горния таван и излиза над покрива. Мога ли от моята тоалетна нагоре да я премахна и просто да я затворя?

# 130
Аз поне доколкото знам това се прави за да взема въздух отвън. Мисля че помага да няма миризма на канал. Знаете  когато изсъхнат сифоните как мирише. Е, тази тръба, водеща до отвън, е за да взема въздуха от там, а не от самата инсталация.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 09:31 от Защо ме търсиш?

# 131
Здравейте! На последния етаж съм в кооперация и имам в банята отходна тръба за тоалетната. Тази тръба продължава на горния таван и излиза над покрива. Мога ли от моята тоалетна нагоре да я премахна и просто да я затворя?
Абсолютно НЕ може!

# 132

Не. Когато смените вашата, ще смените и тази част, която продължава нагоре. Може евентуално да се споразумеете с домоуправителя да участва в разходите с общи пари.
Ние точно такава смяна правихме съвсем наскоро. Всичко за наша сметка обаче.

# 133
  • София
Ако е премахнете всичките миризми от канала ще идват при вас.

# 134
Написаха вече, че не може.
Аз ще напиша друго - защо не затапиш тръбата, независимо дали е на стената (в шахта) или на пода? Затапваш добре (има си начини), покриваш с гипскартон (ако е на стената) или с плочки (ако е на пода). Аз така "затапих" дупката за отходния канал на тоалетна в пода, отгоре замазка и плочки.

Общи условия

Активация на акаунт