Банята - тема 49

• 29 529
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Не могат майсторите в голямата си част да правят такива работи, а и са много разглезени от големите формати плочки, където плякваш две-три и банята готова. За такова редене ще ви вземат двойно сигурно, ако изобщо се навие някой. Има и риск ( понеже плочките са много малки) да не маже равномерно лепилото и по верикала леко да криви стената..

# 151
  • София
Благодаря, Галски, това с фугите не го бях съобразила. За труда съм подготвена, че ще е по-скъпо, но не знам колко, не съм питала още.
second, аз първо питах майстора дали би се наел с такова редене, потвърди, че може да го направи, но съм малко нащрек все пак и затова питах дали има някой, който е редил такива плочки по този начин.  Много се чудя за подовите плочки, не съм съвсем сигурна в черно-белите, но не мога да измисля какво би отивало на такъв тип баня.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 18:34 от dutci

# 152
Цитат
Банята е малка със скосове, трегери и доста чупки.
За мен това би било достатъчен фактор да избегна на всяка цена сложно и с много чупки редене на плочки, а именно такова е реденето тип "рибена кост".
Плочки бих избрала с колкото се може по-спокойни цвят (даже с еднакъв или много близък с цвета на тавана) и шарка (почти дюс), за да не се  наслагват и противопоставят множество хаотични линии във всякакви посоки, каквито неминуемо се образуват в помещения с неправилна геометрия като описаната и повтаряне на геометрични шарки или форми (но с различна посока) върху нея. Като се добави и формата на всички елементи от обзавеждането, се опасявам, че ще стане съвсем нехармонично. Не акцентирай на плочките при това положение, включително подовите (тях също бих избрала в тоналността на стенните и без шарки), а да речем на мебел, текстил или други елементи, които да фокусират вниманието към себе си, а не към геометрията на помещението.

# 153
На мен ми харесва цветово проекта на Dutci. Привлича окото, има си свой почерк. Може би малко корекция да се направи по отношение на това, че се събират много неголеми шарки - и на стените, и на пода. Едното ако може да е по-изчистен цвят без шарка ще бъде по-спокоен видът.

Ако се тръгне към замяна на едната гама зависи кои ви харесват повече - тези на пода или стените. Семпъл цвят в стените ще направи акцент към пода, той ще изпъкне повече. И обратно ако тези на стените са ви слабост, един спокоен цвят в пода ще ги открои. А така малко сякаш двете се бият.

Няма ли големи плочки 60/120 например, които в себе си да имитират малки, но да е голяма плочка? Това с оглед майсторята да не мрънкят. Съвсем се разглезиха наистина. Факт е, че не се знае малките плочки как ще ги изпълнят наживо с реденето.

Аз обаче друго забелязвам. Не знам точно каква е височината в скосяването, но едната мивка (в ляво) ми се струва безсмислена. Там човек не може да се изправи.

# 154
Аз съм съгласна със Секънд, редене на рибена кост е много сръткава работа, по вертикал, по хоризонтал трябва да следиш да не "избяга" правата линия. А и това с плякането на кюфтета лепило по плочките също не е за пренебрегване. Той майсторът може да се е съгласил, но ще трябва нон-стоп да го следиш да не сгафи, а майсторите не обичат клиентът да им виси на главата и да прави забележки/да дава съвети.

Във връзка със съвета на Защо ме търсиш? се сетих, че съм виждала по-големи плочки шеврон, не рибена кост. Подобно е, дори ми се струва една идея по-изискано. Пусни в Гугъл  плочки шеврон и ще ти излязат варианти, които се предлагат на българския пазар. Аз видях 30х60, което е значително по-малко фуги и значително по-лесно за лепене. Пак трябва надзор и контрол да се напаснат съседните плочки, но не е същото като с малките.
Ако сложиш на стените рибена кост/шеврон, аз си ги представям с дървесни, без открояващи се шарки/чепове и т.н. Вариант е също да сложиш рибена кост/шеврон само в душ-кабината, а на останалите стени някакъв неутрален дюс цвят. За да не става прекалено натрапчиво.

# 155
  • София
Много благодаря на всички за коментарите и съветите. Кубратова, аз имам същите притеснения за чупките и рибената кост. Защо ме търсиш, благодаря за съветите, може би подовите плочки бих сменила, ако остане такъв проекта. Мивката вляво няма да я има в истинското изпълнение, просто такава мебел имаше в програмата. Ще има само една мивка вдясно, а другото ще е продължение на мивката за козметика и т.н.
Мандаринка, ще ги потърся тези плочки Шеврон. Благодаря на всички за съветите ви Simple Smile

# 156
  • София
Много харесвам и тези цветове, и рибената кост, но по личното ми мнение, в малки бани с такива подови плочки рибената кост би стояла чудесно на една стена или в една-две зони на банята. Когато обаче всички стени са така, а подът е също на геометрични фигури, поне на мен ми създава некомфортно усещане. Дори на снимка погледът ми блуждае между пода и стените и търси някаква неутрална дюс зона за баланс...
Но това си е лично възприятие, аз бих сложила или едноцветни подови, или поне една стена бяла, или и двете.
Нещо такова:

# 157
  • София
MayBach, първоначално тръгнах и аз от само една стена рибена кост, даже сега точно обмислям коя точно да оставя - стената с мивката и смесителя  или стената насрещно срещу вратичката на душ кабината?

# 158
Сериозно , защо искате да си го причините. Не може ли в някоя друга стая , далеч от вода

# 159
Коя от двете шарки да е далеч от вода и защо?

# 160
  • София
Защо ме търсиш, предполагам, че притесненията на  AurorрaBB  са заради многото фуги с малките плочки. Така е, много ще се цапат, но пък толкова ми харесват тези малки плочици с този цвят….Но всички тук сте прави, че много натежава цялата композиция, ако всички стени са с рибена кост. Точно затова пуснах проекта тук, защото и на мен нещо ми бодеше очите, но вече тотално бях блокирала и исках да чуя и други мнения. Всичко тръгна от една стена в душ кабината, после теших, че и тоалетната би седяла добре на такива плочки иии…така се стигна до този проект. Сега мисля да оставя само стената срещу душ вратата с рибена кост, а другото да са някакви светли големи плочки 30*90 или нещо от сорта. Само нюанса нещо ми бяга какъв да бъде, в случай, че оставя геометричните шарки на пода.

# 161
В магазина няма ли да ти направят проект (може 2-3 варианта)?
Такава баня според мен изисква повече проби (на проект), отколкото помещение с правилна форма. Тук всичко е геометрично и рискът да се получи дисонас и с геометрична шарка на плочките е по-голям.

# 162
dutci, това, че ти харесват плочките, много бързо ще отмине и като започне да се използва банята и се позацапа, ще съжалиш 100 пъти. Те просто вече няма да са красиви, защото толкова много бели фуги, д-то да си съдереш не можеш да ги поддържаш в първоначалния вид в участъците, където се мокрят.
Това от личен опит ти го казвам, заинатих се за едни красиви сребристи, релефни плочки, сложих ги и след една година не ми се влизаше в тая баня, като знаех какво чистене ме чака.😆
Моето беше чутовна глупост, защото трябваше да се носят и да се режат на специална машина и ми струваха още по-скъпо. От толкова избор се набабаних с възможно най-непрактичните плочки в света, щото били красиви.
Следващата ми глупост- вече нали, поумнях😆 и избрах гланцови и много големи почти бели плочки с бели фуги. Пак греда😂 плочките стоят бели, ама фугите въпреки старателното чистене и всевъзможни препарати, с времето баааавно пожълтооранжевяват.
Сега вече в нови две бани сложих сиви плочки със сиви фуги, но още не живея там за да разбера, дошъл ли ми е акълът най-после😂

Отделно, че с такава подредба ще има доста фира и ще ти вземат много пари майсторите.

На мен ми идва малко шарения цялата баня във фуги и фигури.

Аз скоро открих страшен хак, моите лъскочи (гланцови плочки) вместо да ги кисна с препарати, да чакам и да търкам, ги минавам с ножче за стъкла, стават нови, целият котлен камък пада с едно движение.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 09:52 от Чи лу

# 163
И аз се влюбих от пръв  поглед в подобни плочки, тъмносини или тъмнозелени, на Мараци в магазина на Диляна дизайн. Но практичността ми надделява, харесват ми, но не бих ги сложила. Бях се влюбила и в едни черни матови на Леонардо керамика, видях ги в друг магазин на стена, матовите се редуваха с декорни в полугланц с много дискретни "мазки" в златисто. И тях ги обичам само виртуално, защото първо, са с много фуги, второ, са черни, на които ще личат и пръските вода от варовик и други наслагания от водата. А бяха толкова красиви, макар и много скъпи (около 120 лв. на квадрат преди повече от 5 години).
Гледам по HGTV, че американцита имат склонност да съчетават метро плочки, онези с геометричните дизайни по пода, в душ-кабината пък съвсем друг под, в баня по 3-4 вида плочки. В кухнята, ако слагат плочки за гръбче, пак "шарения", както бихме го нарекли у нас.  Въпреки че техните кухни и бани са по-големи от нашите, пак не ми харесва.

# 164
  • София
Чи лу, разсмя ме с твоите перипетии с плочките 😂 Определено ще имам предвид всичките твои “поумнявания” 😊. Чудя се, няма ли някакви импрегнатори, които да запечатват някак фугите, така че по-малко да им се лепка мръсотията? Относно котления камък - в София според мен не се образува много, водата е мека и този проблем не е толкова изразен или пък не се вижда много по сегашните ми плочки.

Кубратова, утре ще ходя в магазина и ще искам да ми направят проект, но преди това исках да чуя повечко мнения, че да знам на какво да обръщам внимание, а и аз да изчистя някак идеята си.

man_darin_ka, аз американски къщи не съм гледала, но дълги години живях на място, където много си правеха баните (и малки, и големи) с такива плочки (малки тухлички и геометрични) и може би заради това са ми слабост…но ще видим, де, размислих се над вашите коментари и ще видя какво ще направя.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 09:21 от dutci

Общи условия

Активация на акаунт