Банята - тема 49

• 29 531
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Малка баня с правилна форма е едно (такива примери по-горе е дала MayBach), но тук сложността на избора произтича не толкова от размера, колкото от наличието на множество архитектурни особености и елементи, които трябва да се съобразят и прикрият визуално, а не да се подчертават (поне по мое мнение не са за подчертаване). Прочее, в стандартна (по геометрия) баня, независимо от размера й, някои плочки и начин на подреждане може и да стоят много добре и да придават динамика, каквато липсва в архитектурата и формата на помещението (точно като в примерите на MayBach), но в баня с множество ъгли, скосявания, трегери и прочие да са крайно неподходящи, точно защото те сами по себе си са твърде динамични елементи и тази динамика трябва да се успокои и балансира.

# 166
  • София
Кубратова, да, така е, съгласна съм, имах същите притеснения и точно затова исках да чуя вашите мнения. Ще го мисля още.

# 167
Dutsi, не само котлен камък/варовик се наслагва по плочките, в самата вода има разни утайки, които се виждат, ако оставиш шише с вода да се утаи достатъчно. Примерно, по старите тоалетни чинии онези оранжево-кафеникави черти, които се получават там, където се стича водата. Отделно, че като се къпеш, пръскаш с шампоани, сапуни, гелове, козметични маски и т.н. Това също не се вижда, докато е мокро, но след това има склонност да се натрупва по плочките. Разбира се, че се мият плочките, но на черни плочки примерно тези сапунени следи също много личат.

От гледането на HGTV за реновиране на интериори оставам с впечатлението, че метро плочки слагат предимно защото са евтини, за да се вместят в определен бюджет. Естествено, наричат ги класически, изчистени и т.н., но цената е най-разумното обяснение.

Много метро плочките или плочки-тухлички, които се предлагат в България, са много по-красиви и съвременни варианти на обикновените такива, масово плякани по баните в серийките, които гледам. Сигурно и в САЩ има или могат да се поръчат, но цените им са уау (както биха казали американците). Те именно и заради цената, най-вече на труда, не слагат плочки навсякъде (само в душ-зоната) и до тавана. Плочки навсякъде и до тавана го водят лукс. Laughing

Иначе съм съгласна с мнението на Кубратова за геометрията.

# 168
Надявам се да не ме разбираш погрешно, целта ми не е да те разубеждавам в личния ти избор на плочки, но щом се търси мнение - да си го кажа Simple Smile
При такъв комплексен подход, съобразен с вида на самото помещение, рискът да сгрешиш в крайния резултат е по-малък.
Подобна баня съм виждала оформена с флорални тапети за баня в горната част на стените и плочки (неутрални) в душ зоната, но беше по-голяма. Иначе бих те посъветвала да си направиш и такъв проект за проба - абсолютно не личаха нито ъгли, нито други геометрични особености, което е и целта на такова оформяне. Това обаче зависи и от стила на банята, така че гледай и него.  Във всеки случай, каквото и да избереш, според мен шарката не трябва да е геометрична, нито подреждането - нестандартно. Може би някакви абстрактни повтарящи се мотиви ще са подходящи, ако държиш въобще да има някакви.
В проекта си сложи и всичко останало (огледала, шкафове и т.н.) възможно най-близко до формата и вида, които възнамеряваш, не какви да е - поне настоявай да потърсят, че често в магазините имат на програма само определени модели, които може и да са далеч от твоето виждане. Поне личният ми опит е такъв.
Ако видиш, че в магазина се закучват нещата с проекта и чувстваш, че не можеш сама да ги коригираш, потърси си самостоятелен дизайнер, който ще разполага с повече възможности в програмата си и вероятно с повече професионален опит. Такова сложно помещение си струва всички предварително вложени усилия, че и средства, за да получиш удовлетворителен резултат.

# 169
Запази тези, на които повече държиш, като акцент. И това е всичко. За мен американците никога не са се отличавали с добър вкус при интериорите. Освен при рустика. Може би имат традиции или какво не знам, но там са много добри.

# 170
  • В.Т.
Някой може ли да ми разкаже или пък, ако има снимка да покаже Simple Smile как се изпълнява скритото осветление в ниша? Майсторът ни заведе да покаже обект, по който работи и ми направи впечатление, че профилът е под плочките и е видим. Аз очаквах горната плочка да свършва по-напред и зад нея, скрит да е профила.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 10:17 от slavi_d

# 171
Ние имаме такава акцентна стена с рибена кост. Не е до душа, а зад мивката - и плочките, и фугите са тъмни. Стои много красиво, но реденето си е сложно. Лично аз не само не съжалявам, но си се кефя всеки ден на банята!

В интернет има добри обяснения как става. Трябва да се изчисли точно как да се започне (и това не е открая), защото иначе ще се получи асиметрия - т.е. в в двата квая на стената, където плочките трябва да се режат, може да се получат различни парчета, с различни размери отляво и отдясно и това е много дразнещо. Има различни методи за редене, но на нас този ни допадна най-много. Почва се от средата, но преди това се разчертва точно къде да попаднат средните плочки, но ъгълът на плочката не трябва да лежи на централната линия, леко се разминава, за да стане точно. Не мога да го обясня добре, ето видео:
https://www.youtube.com/watch?v=XiNBzYvkDBI

Имаше едно друго много хубаво видео на английски, един майстор как хубаво показваше разчертана стена, плочки и т.н., как и откъде се започва, за да не останат различни по размер парчета в двата края, но сега не го намирам.

Тук е показан друг начин:
https://www.youtube.com/watch?v=AQrRvyTcItk

Ето друг:
https://www.youtube.com/watch?v=oP4DfmsTwQA - това е пак с подробно разчертаване. Видеото е дълго.

Особено трудно е, ако се правят на съседни стени. Трябва много да се внимава, да не се разкривят линиите на фугите при преминаване от едната срана към другата, в ъглите.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gO6R4kupDSQ&t=458s
При нас е една стена и този проблем го нямахме.

Така че е голяма играчка и ако нямате майстор навитак, а и опитен, ще е голямо приключение и крайният резултат е под въпрос.

# 172
Чи лу, разсмя ме с твоите перипетии с плочките 😂 Определено ще имам предвид всичките твои “поумнявания” 😊. Чудя се, няма ли някакви импрегнатори, които да запечатват някак фугите, така че по-малко да им се лепка мръсотията? Относно котления камък - в София според мен не се образува много, водата е мека и този проблем не е толкова изразен или пък не се вижда много по сегашните ми плочки.

Кубратова, утре ще ходя в магазина и ще искам да ми направят проект, но преди това исках да чуя повечко мнения, че да знам на какво да обръщам внимание, а и аз да изчистя някак идеята си.

man_darin_ka, аз американски къщи не съм гледала, но дълги години живях на място, където много си правеха баните (и малки, и големи) с такива плочки (малки тухлички и геометрични) и може би заради това са ми слабост…но ще видим, де, размислих се над вашите коментари и ще видя какво ще направя.
Има импрегнатори, а най-добре с епоксидна фуга.

Моите плочки също са малки "тухлички" 7.8х23 см, така че не си сама Simple Smile)

Аз също много харесвам рибената кост, но моите са смесени с декоративни и май ще ги редя последно вертикално, вместо първоначалното разминато хоризонтално.

Вертикално не ти ли харесва? В бани  с чупки по-добре ще стане реденето.

Иначе цената ще е висока, много бавно се редят, майсторът трябва да е добър. ММ цяла вечност реди нашите подове, а там бяха 7,5х45 см.
Скрит текст:

# 173
  • София
Аз също мисля като drago_2008. Бих направила само една акцентна стена, а дали ще са на рибена кост или прави, въпрос на предпочитания. На мен ми харесват прави.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:05 от sofyia

# 174
  • София
Толкова много ви благодаря, момичета! Много ми помагате всички, а и виждам, че не съм сама в любовта си към тези плочки. Те не са точно метро плочки, а тип Azulejo, имитират южняшки, ориенталски стил. Поне аз съм ги виждала поставени в такъв стил бани.
Мандаринка, да, шампоаните оставят гадни следи, които наистина ще се виждат на тъмни плочки, освен ако не им робуваш, което аз не смятам да правя. drago_2008 е дала добра идея за епоксидна та смола, но тя само на фугите се маже или на цялата стена с плочките?
Кубратова, права си, няма да има геометрична шарка на пода, но искам да запазя една стена с рибената кост, като се чидех коя да е. Aila 1 много ти благодаря за включването и за линковете с обясненията за лепене. Подробно ще се запозная с тях, защото въпреки че майстора е млад и много умно и мислещо момче не пречи и аз да знам как се прави. Ако не е нахално дали ще може да покажеш една снимка на твоята рибена кост с мивката, защото едната идея е точно тази стена (с мивката) да бъде такава, макар че тя е със скос и Кубратова е права, че ще стане много начупено, но не пречи да видя как седи, а и на някой друг може да му е от полза. Ако е удобно, разбира се. Това със съседните стени и аз го усетих, че ще е трудно реденето и твърдо се отказах поради всички съвети, които получих тук.
drago_2008, мисля и за вертикално редене, тамън майстора ще се израдва Simple Smile
Sofia, много е хубав проекта ти, браво! Щастливка си с такива прави стени Simple Smile
И отново - хиляди благодарности на всички, които отделят време, за да ми помогнат!

# 175
Пратих ти снимка.

# 176
Dutci, гледам американците понякога правят и нещо като квадрати с такива плочки. Можеш да разиграеш варианти на тетрадка с квадратчета, ще стане много по-лесно и пригледно. За мен е по-лесно ръчно да драскам и чертая, защото не съм на ти с компютърните програми за чертане и дизайн. Който използва подобни програми, може да направи и така варианти.

# 177
  • София
Мандаринка, снощи рязах хартии в размера на плочките, залепих ги на рибена кост и ги наложих върху стената да видя колко вертикали ще станат в стената на душ кабината 🤣 Видях ги и аз квадратите, двойната рибена кост и разни други варианти. Тъй и тъй вече имам “хартиени плочки”, ще взема да пробвам и другите варианти.

# 178
dutci, епоксидна фугираща смес, не смола Simple Smile . С нея се фугира. Много е здрава и не поема. Въпреки че и другите смеси уж отблъскат, но нямат нищо общо като здравина и свойства. Самите гланцирани плочици лесно се почистват, за тях притеснения нямам (пак от опит).
За редене на квадрат тези плочките трябва да са перфектни, за двойната рибена кост също. Малко разминаване с милиметри да има и не може да се напасне. На под горе долу бива, но на стена ще е ужасно.

Ние имаме и на двойна рибена кост редено, та от опит говоря.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 13:04 от drago_2008

# 179
Ако сложиш рибената кост на стената зад мивката , няма ли да се получи един голям триъгълник , който да подчертае силно скосът

Общи условия

Активация на акаунт