Банята - тема 49

• 28 885
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Нашата се отваря навътре. Иначе ще се "бие" с вратата на тоалетната..на ъгъл са двете помещения.

# 451
  • София
И нашата едната е навътре, защото пред нея е теснотия и иначе трябва да даваш назаден, но по принцип не е правилно.

# 452
Тези стандарти не са ли за обществено обслужващи и публични сгради? Така ми се върти.
В блоковете и вратите на ап.се отварят навътре.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 15:06 от teta75

# 453
Тези стардарти не са ли за обществено обслужващи и публични сгради? Така ми се върти.
В блоковете и вратите на ап.се отварят навътре.

Да, точно така е. Това са противопожарни изисквания за обществени и публични сгради. При възможност обаче, хубаво би било да се отварят навън вратите на баните. Малко по-назад в темата някой спомена, че така много по-лесно може да се помогне на човек в случай на инцидент.

# 454
Няма стандарт за врата на баня....ни БДС..ни друг. Има наредба и според нея е ок да се отварят точно навътре. Не ми се спори обаче..както и да е...ето от др.тема. Вратитеса евакуац.изходи и втори и трети и десети вид и за всеки си има отделно изискване.

# 455
Е, тук не става въпрос за евакуация, а че може да му призлее на човек и да падне пред вратата. Отваряйки се навътре, тя реално няма ход и е препречена - става неотваряема. Навън вече е друго нещо. Мястото, което се печели също не е за подценяване. Разбира се, при колизия, както е при teta, няма какво да се направи и избираш коя как.

# 456
  • София
Може и да не е закон, а силна препоръка, като цяло е от малко към голямо помещение, а за баните имаше обяснение, че ако някой се подхлъзне, прилошее му, падне, загуби съзнание, може да блокира вратата и да не може да се влезе да му помогнеш. В общия случай останалите помещения имат прозорци, достатъчно големи, в много бани или няма или са малки.

# 457
Аз да ви кажа, че парен каша духа.
Някой ден, ако дойде свекърва ми или моите родители да живеят при мен, съм готова да сложа плъзгащи даже. Не само на банята,  но и на "бабешката стая".

# 458
Е, тук не става въпрос за евакуация, а че може да му призлее на човек и да падне пред вратата. Отваряйки се навътре, тя реално няма ход и е препречена - става неотваряема. Навън вече е друго нещо. Мястото, което се печели също не е за подценяване. Разбира се, при колизия, както е при teta, няма какво да се направи и избираш коя как.

Препоръка е едно
Нормативно е уредено по др.начин.
Тоест....доста различни са двете неща.
Драго..коментирах пост на Ейнжъл че така било по БДС .
По наредба се вижда как е.

# 459
Разбрах, да, затова писах, че по наредба става въпрос за евакуацинни пътища, а другото така да се каже е превантивна мярка по лично усмотрение.

# 460
По-горе, стана дума за затваряне на цялата къса стена пред прозореца, като душово пространство.
Бях мислила за подобен вариант в селската къща, но ММ категорично ми отказа, заради евентуални проблеми по прозореца, защото ще е все залят с вода.
Някакви разсъждения, ако имате ще са ми от полза, че ми дойде пак музата да го врънкам Flushed

# 461
  • София
Признавам може да съм объркала горещите препоръки със стандарите, защото тогава около къщата доста неща четох и за врати, отваряне видове, за сълбища, за помещения за батерии и бойлери и тн, но това така ми е останало...

За прозореца, предполагам зависи колко е голям и колко високо. При мен единия душ е баш до прозореца, другия както в случая душа е на дългата в ъгъла, прозореца на късата към отсрещния ъгъл... Както писах не са ми затворени душ пространствата, но никога не се е мокрил нито единия... Може би ако е голям прозорец, ниско-да се залива, но моите са малки и високо.

# 462
Прозорецът е метър на метър, на нормална височина, мисля 110 на груб строеж, и е в средата на късата стена, която е или 120 или 125 см.
Помещението е откраднато от избата, няма начин да се мести прозореца, и сега е манжда с грозде- нито ми харесва, нито сме се разбрали как ще се преустрои Sad

# 463
  • София
Защо няма как да се мести... Какво пречи този да се зазида и да се избие друг... Мен ми идва малко дискомфортен такъв голям прозорец по средата на стената за баня.

# 464
По принцип, пречи само инатът на ММ, за каквото и да е...
И липсата на желание за ремонти, когато съм в отпуска.
Категорично, не искам да правя мокра баня, затова вече няколко години си седи така Unamused
Сега го питах- 125 на около 300 е помещението. А, вратата е точно срещу прозореца Rolling Eyes , но да кажем, тя може да се измести.
нескопосан чертеж:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 16:58 от LordOzzy ⚡

Общи условия

Активация на акаунт