Банята - тема 49

• 28 812
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • София
В България има много качествени вносни продукти, а това, че нещо е щатско изобщо не го прави върха на сладоледа... Но ок.
Те и тук хората не сменят кухни масово на 10 години... И пак, старите кухни, които гледаш там са дърво, което е много по-дръжлив материал от пдч и мдф.

# 706
На мен твърдението "българско=качествено" не ми действа.

Според мен, няма как производител на строителна химия да се помещава в складове в квартал в София или в сградите на бившо ТКЗС сред поляните и да може да сътвори нещо (т.е. да има необходимия екип от химици, инженери и т.н., да направи необходимите опити и да има производствените съоръжения), което да е с качеството на фирма ХХХ от САЩ, която се занимава с R&D от десетилетия и е международен концерн.

Да, шкафовете на кухните там ми се струва, че са от шперплат, май, не от ПДЧ. Но аз говоря за качеството и издръжливостта на покритието с боя, не за самите плоскости.

# 707
Искам да вметна пак нещо за ръчичките, т.е. изпълнението.
Една и съща боя, ползвана ръчно(валяк или четка), с обикновен пистолет,  или с професионален такъв, под налягане- различен резултат дава- от земята до небето.
Мандаринка,  аз те разбирам,  но малко на ангро го караш.
Не всичко хамериканско е топ, и не всичко българско- боклук.
Проучване си трябва.
Аз изключително много страдах, когато излязоха англичаните от ЕС, заради Crown Paints- макар и с вековни връзки в Португалия,  доставката накрая спря. Обаче си намерих 100% алтернатива,  и то където не очаквах.
Та, проучвания и проба/ грешка...

# 708
  • USA
Не са същите боите, потвърждавам. Поне аз в Бг не попаднах на толкова качествени. Може и в мен да е грешката, обаче.

# 709
  • София
В България има вносни качествени продукти.
И да, разбира се е важно и кой го прави и как го прави.
И нали се сещаш, че въру шпреплат или мн често масив боята ще е една и ще хване по един начин, върху пдч с пластмасово покритие по съвсем друг...
И да по канали в туба и по hgtv съм виждала не едно и две палачорски изпълнения, закърпване на положението, претупване и тн...

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 10:16 от Angel_Dust

# 710
На няколко пъти се хванах, че споделям мнението на Angel Dust - обременени сме наистина, защото поколения назад сме нямали. Тая консуматорска хава е сравнително отскоро при нас, честно казано и аз не мисля, че положително качество.

Човек да сменя като му омръзне... добре, но не забравяйте, че човек си и остарява. Започва да не му се занимава, още по-малко пък с майсторя.

Относно строителната химия не става дума да противопоставяме на американската нашата, не. Не зная, може и да греша, но съм с впечатлението, че немците са много добри в това.

Mandarinka, гледаното в YT за микроцимента не беше никога с положителен оттенък. По-скоро "внимавайте, защото ако не се направи така и така... просто не става"

# 711
Като почитател на микробетона , нашумял с Джапанди вълната , разбира се не посмях да сложа . Но открих прекрасни сиво-бежови плочки голям формат и положих на под и стени. Дървесната шарка , която сега е тренд , до авих с шкафовете , т.е в сменяемите елементи. Лесно почистване и зацапванята не личат

# 712

Мандаринка,  аз те разбирам,  но малко на ангро го караш.
Не всичко хамериканско е топ, и не всичко българско- боклук.
Аз изключително много страдах, когато излязоха англичаните от ЕС, заради Crown Paints- макар и с вековни връзки в Португалия,  доставката накрая спря. Обаче си намерих 100% алтернатива,  и то където не очаквах.
Та, проучвания и проба/ грешка...

E, скоро ще мога да дам отзив как се държи качествен латекс след 15 годишен период на hard use, има и много места с мухъл, защото не е проветрявано (3 години необитаемо жилище). Но пък открих 2 кутии с малко останал латекс, при разчистване. Не съм отваряла, но на звук все още не е изветрял. Няма да го ползвам, разбира се. Не е лекарство с изтекъл срок на годност, но не виждам смисъл.
Иначе съм споделяла и преди - наплескан върху основа от качествен латекс български такъв, "фабричен", в цвят прасковка, от наематели - тръгнах да забърсвам, за да пребоядисам, само едно помещение, но голямо, към 35 кв.м. И настана ужас - започна да се размеква прасковката, още на първото забърсване. И се наложи направо да го свалям и отмивам, с гъба с препарат за чинии и малко доместос. Течеше боза, по главата ми, по ръцете ми, миришеше гадно. "Фитнесът" от качване-слизане също не е за описване. Но стигнах до основата с качествен латекс, който не се отми.

Скрит текст:
И аз страдах, след като първите представители на марката затвориха магазинчето си, много преди излизането на Великобритания от ЕС, просто лош мениджмът, според мен, беше проблемът в случая. Но след един период на затишие в моите ремонтни дейности случайно открих, че има нов представител, много по-добре се управлява.

За микроцимента - и аз го мислех, за стените на половинката ми баня. Но се отказах, ще правя стандартна шпакловка и латекс за баня. Не мога вече да си позволя на 2-3 години да се занимавам с допълнителна подръжка и майстори. До нас пък има някакъв магазин за японски мазилки, продължава да работи, изглежда добре през витрината, но реших да не си причинявам излишни емоции - да ми хрумне някаква оригинална идея и да се окаже, след размисъл, че по-добре не.

# 713
  • София
Добре де, но защо говориш само за български продукти. Тръгна с реализация "у нас" и в сащ, у нас не е затворен пазар и има различни по произход продукти в мрежата, но ти зацикли на българско само. Ами да, като цяло българските продукти не са мн качествени, но има достатъчно капествени вносни на пазара.

# 714
Въпросът е дали на българския пазар има достатъчно качествени продукти строителна химия за различни цели. Има ли такова разнообразие от продукти като в други държави като САЩ. В повечето държави в Европа, особено в по-малките, разнообразието не е чак толкова голямо, просто защото (обемът) на пазара е малък и съответните производители и дистрибутори не виждат смисъл да харчат пари за зареждане на малки количества стока. И става дума за конкретни продукти, не за всички такива. Да, има вече много повече марки латекс, много повече марки и разновидности боя за дърво, за метал и т.н.

И смисълът на това, което писах, е, че не можем механично да пренасяме идеи от филми/видеоклипове/картинки в Пинтерест към нашите нужди, просто защото може (не е задължително, но е възможно) в България да няма нужните продукти и/или майстори. Просто е нужно проучване, преди да се хвърлим към някаква идея.

И да, пазарът се развива. С разлика от 2-3-4 години откривам в строителните хипермаркети продукти, които преди ги е нямало.

# 715
  • София
Ми моят скромен опит сочи, че има... Пък човек може и да си поръча, но ти почна да говориш за химия произвеждана в бивши ткзс-та😁 и ме хвърли в джаза с тези разсъждения... Майстори... Сигурно и такива ще намериш можеш и сам според ентусиазма...
Винаги трябва проучване и в щатите не можеш сляпо да се хвърлиш, особено ако зависиш от друг, който ще го прави😁
Също, разбира се, много неща зависят и от бюджета.

# 716
Дали българският пазар или друг/ дано има кой да го потвърди от други части на света/, всичко се промени след пандемията.
Вече не се строят големи хипермаркети за строителни материали, никой  не държи на склад нищо.
Всичко е по поръчка, всичко!
Едни най-прости плочки , испански, които ги произвеждат до границата, не са в наличност никъде- дори в хипермаркета на 50тина км от фабриката/ проверено лично от роднина/.

Мисълта ми е, че мандаринка, можеш да си поръчаш всичко по интернет, от където ти душа иска!

# 717
Кой знае какъв опит с бои, латекси нямам. Но от скромния ми опит с ремоти като цяло малко са нещата, които съм търсила и в България никой не ги внася. Може би досега съм се сблъскала само с липсата на висок клас шведски печки на дърва и достатъчно видове лайсни за реализирането на под без перваз.

Друг е въпросът, че има неща, които даже да и да се намират на българския пазар, търсенето е слабо. Съответно и майсторите, умеещи да си служат с нещото - малко.

Преди години брат ми си направи подгрев на ВиК тръби. Самият нагревателен кабел съвсем лесно можеш да си купиш, даже  видове май имаше. Но виж кой да го сложи... видя се интересна картинка. Градец доволно студен, редовно на хората им стават аварии с тръби зимата. Но майсторята обилно раздадоха ироничните си подмятания. "Хе-хе-хе, хи-хи-хи, това сега откъде пък го измислихте?".

Във всяка страна си има специфики по ремонтните дейности, които са масови, а други неща са непопулярни. Тук едно, в Испания друго, в Англия трето, Италия - четвърто.

# 718
За това , като ми се прииска нещо "екзотично" (а все такова ми се иска), за нашите ширини , хвърлям поглед при руснаците- те са майстори на "побългаряването" и винаги имат идеи и клипчета ,как да го направиш с подръчни средства

# 719
  • София
Здравейте, почти готова е едната ни баня.
Подово, ВиК, вентилационни тръби  и канал си правихме ние. Електрото  беше изпълнено и не се наложи местене. От майстора - замазка, хидро изолация, стена гипсокартон с нишите, таван, плочки, шпакловка на двете стенички без плочки и после мазилка, лепене на плочките и фугиране - общо единадесет работни дни. Щяха да са десет, но поради това, че самото помещение е усукано, се наложи да купим още две подови плочки.
Санитария, душ, аксесоари и шкаф си ги монтирахме. В интерес на истината два дни се въртяхме, а уж сме сръчни и бързи, играчка са си.

Остават параван, за който се чудя дали да е стъклен, или да сложим завеса. Мисля, че достатъчно се само наказвам с черните душ, смесител и аксесоари.
Чуденка ми е и огледалото. Отказах се от шкафа, който е комплект. И сега се чудя - кръгло (да си кореспондира с питата на душа) или правоъгълно - лично, като шкафа.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 22:11 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт